Olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek. […]

Tovább…

Sertés és brojlercsirke – fenntarthatóaknak kell lenniük az intenzív termelési rendszereknek

A sertés- és brojlercsirkeipar kulcsfontosságú eleme az Európai Unió gazdaságának. A fenntarthatóság elérésének egyik fő módja ezekben az ágazatokban a takarmányfelhasználás hatékonyságának javítása. Ennek támogatására hozták létre az ECO-FCE-t.
Nyilvánvaló, hogy az intenzív termelési rendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a növekvő globális népesség táplálásában, de fenntarthatóaknak is kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy környezetbarátnak és állatjólléti szempontból barátságosaknak kell lenniük, ugyanakkor ésszerű megtérülést is lehetővé kell tenniük a termelők számára. Az energia és a takarmány emelkedő költségei, a fogyasztók alacsony termékárakkal szembeni elvárásai együttesen ez utóbbi elemet teszik folyamatos kihívássá. […]

Tovább…

A mezőgazdasági szemléletváltásról beszélt Kyster Angéla, a Bayer Alpok-Adria területi vezetője

Vajon hogyan fér össze a vegyipar és a fenntarthatóság gyakorlata? Milyen megoldásokkal lehet kevésbé kihasználni és megterhelni a természeti adottságokat az agráriumban? A szemléletváltás mezőgazdasági aspektusairól, az ökológiai és társadalmi szerepvállalásról Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője beszélt részletesebben egy interjúban. […]

Tovább…

Emberi fogyasztásra is alkalmas lehet a légylárva az ausztrál kutatók szerint

A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb választás lenne a tudósok szerint, ha a légylárva elterjedne emberi táplálékként. Ugyanis magasabb a cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett fekete katonalégy lárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója. A Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban fejtették ki, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek. […]

Tovább…

Hibrid búzák, gombaölő és feromonok fejlesztésével javítja a gazdálkodás hatékonyságát a BASF

A világ egyik legnagyobb agrár-érdekeltséggel is rendelkező cége, a BASF világos és mérhető célokat határozott meg a vállalat működésében annak érdekében, hogy hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdaság 2030-ig történő fellendítéséhez. Terveik szerint hozzásegítik a gazdákat ahhoz, hogy egy tonna megtermelt terménynél 30 százalékos CO2-kibocsátás csökkenést érjenek el. A termelés hatékonyságát hibrid búzák, gombaölő szer és feromonok fejlesztésével is javítják. […]

Tovább…

70 millió forintot kapnak a zöld civil szervezetek a Zöld Forrás pályázatra

Évente mintegy 50 zöld civil szervezet kaphat támogatást az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatán. A cél a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos, hatékony és fenntartható használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása. Az agrártárca erre a feladatra idén 70 millió forintot különít el, melyet pályázati úton ítél oda a szervezeteknek. […]

Tovább…

A vetés mintázata elősegítheti a nagyobb terméshozamot

Napjainkban az emberiség számára nagy kihívást jelent, hogy hogyan lehet több élelmiszert termelni úgy, hogy a mezőgazdaságból származó negatív környezeti hatásokat csökkenti. A fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében pedig a kutatók folyamatosan kísérleteznek, hogy mely technológiákkal és munkafolyamatokkal segíthető elő a fejlődés. A kutatások során fény derült arra, hogy a vetés mintázata is befolyásoló tényező lehet, amelyre nem is gondolnánk, mennyit jelent a növények gondozása során. Ugyanis ha erre odafigyelnek a gazdák, az befolyásolhatja a terméshozamot és a gyomnövények előfordulását is a területen. Ezen túl pedig az egységes térszerkezet hozzájárul a gyomirtó szerek, valamint a műtrágya mennyiségének csökkentéséhez is. […]

Tovább…