Érzékeny időszakot élnek a kajszi- és őszibarackfák

Fókuszban a moníliás virág- és hajtáselhalás: a gyümölcsfák a bimbófesléstől a virágzás végéig tartó időszakban a legfogékonyabbak a fertőzésre. A kajszi- és az őszibarack már a legérzékenyebb állapotban van, de rövidesen a többi csonthéjas is eléri ezt a fejlettséget. De még segíthet a megelőző permetezés!
A március végi melegedés hatására felgyorsult a gyümölcstermő növények fejlődése, a hónap utolsó napjaiban mindenütt virágzásnak indult a mandula után a kajszi-, az őszibarack, kifakadt a meggy, a cseresznye, a birs, egérfüles állapotban van az alma és a körte. A szőlő rügyei duzzadnak, ahol későn metszettek, ott megindult a vesszővégeken a nedvfolyás. […]

Tovább…

Itt van az ideje – összefoglaltuk, hogyan ültessünk cukkinit!

A cukkinit szinte mindenki imádja. Semleges ízű, elkészíthető párolva, főzve, grillezve, savanyítva, sőt még sütemények alapanyagaként is felhasználható. Az anyatermészet közel ötvenféle tápanyagot pakolt a cukkinibe, ezért kár lenne kihagyni a tavaszi veteményezések sorából az elültetését.
A cukkini egy nyári tökféle, ami a szüretelésekor a legegészségesebb. Héjában koncentrálódik a legtöbb vitamin, rost és tápanyag, ezért a zsenge cukkinit elég alaposan meg kell mosni, akármilyen felhasználását is tervezzük. Hámozni viszont nem kell. […]

Tovább…

A génszerkesztési szabályozás miatt írt nyílt levelet az Európai Bizottság alelnökének több szervezet, köztük 5 magyar is

A civil társadalom, a gazdálkodók egy része és üzleti szervezetek fogalmaztak és küldtek nyílt levelet Frans Timmermans részére. Az Európai Bizottság holland alelnökét arra kérik, hogy ne vonja ki a génszerkesztési szabályozás alól a génmódosított növényeket és állatokat. Amióta ugyanis az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében. […]

Tovább…

Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…

Különleges szőlőmagolaj készül a Pannonhalmi Apátsági Pincészet terméséből

Lezárult az európai uniós támogatású mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt. […]

Tovább…

Összesen 15 milliárd forintot kínál az új ültetvénytelepítési pályázat

2021. április 20-án megnyílik az ültetvények, gyógy- és fűszernövények telepítésének támogatása. A piaci igények kielégítéséhez a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése szükséges. Ezeken javíthat, aki jelentkezik az ültetvénytelepítési pályázat 15 milliárdos kiírására. […]

Tovább…

Fenyeget a tafrina és a dérgomba – óvjuk meg tőlük gyümölcsfáinkat!

Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától. Ez általában akkor sikerül, amikor megjön a nyári meleg, s a gomba „magától” eltűnik. A tafrinának, illetve dérgombának is nevezett kórokozó a hidegebb, párásabb időt kedveli.
Itt az ideje, hogy megfelelő szerrel már most, a rügyek kipattanása után kezeljük a kimondottan érzékeny nektarin- és őszibarackfáinkat. De ne feledkezzünk meg a kajsziról és a szilvákról sem: ugyanis, ha nem is olyan látványosan, de ezeket is károsítja a tafrina. Az utóbbiaknál elmarad a levélfodrosodás, de például a gyümölcsök torzulását többek között ez a gomba okozza. […]

Tovább…