Érzékeny időszakot élnek a kajszi- és őszibarackfák

Fókuszban a moníliás virág- és hajtáselhalás: a gyümölcsfák a bimbófesléstől a virágzás végéig tartó időszakban a legfogékonyabbak a fertőzésre. A kajszi- és az őszibarack már a legérzékenyebb állapotban van, de rövidesen a többi csonthéjas is eléri ezt a fejlettséget. De még segíthet a megelőző permetezés!

A március végi melegedés hatására felgyorsult a gyümölcstermő növények fejlődése, a hónap utolsó napjaiban mindenütt virágzásnak indult a mandula után a kajszi-, az őszibarack, kifakadt a meggy, a cseresznye, a birs, egérfüles állapotban van az alma és a körte. A szőlő rügyei duzzadnak, ahol későn metszettek, ott megindult a vesszővégeken a nedvfolyás.

Kedvező a felmelegedés és a szárazság, de a nagyobb harmatképződés is elegendő a virágok megfertőződéséhez
Kedvező a felmelegedés és a szárazság, de a nagyobb harmatképződés is elegendő a virágok megfertőződéséhez (Fotó: Pixabay)

A magyarmezogazdasag.hu oldalon rendszeresen jelentkezik Növényvédelmi előrejelzésével Dr. Aponyi Lajos növényorvos. Ezúttal a főként a kajszi- és őszibarackfák termésére leselkedő kártevőveszélyekre figyelmeztetett.

Növényvédelmi szempontból most ugyanis ezek a fák a legérzékenyebbek, különösen a moníliás virág- és hajtáselhalásra, mert a bimbófesléstől a virágzás végéig tartó időszakban a legfogékonyabbak a fertőzésre.

Ilyen szempontból kedvező a felmelegedés és a szárazság, de a nagyobb harmatképződés is elegendő a virágok megfertőződéséhez.

A beteg virágokon keresztül bejut a kórokozó a hajtásokba és a vesszőbe, a végeredmény pedig a virágok és a vesszők, hajtások hirtelen elhalása.

Néhány nap múlva a többi csonthéjas gyümölcsű növény is eléri a fogékony, fehérbimbós állapotot, tehát megelőzően kell permetezni a betegség ellen. Feslő bimbós állapottól a sziromhullásig felszívódó készítményekkel érünk el megfelelő biológiai hatást. A jó hatékonyság előfeltétele a 2-3 alkalommal végzett kezelés.

Az alma egérfüles állapotában már fogékony a varasodásra. Ebből a szempontból szintén előnyös, hogy nincs csapadék, mert a betegség szaporítóképletei, az aszkospórák többsége már érett, csak az eső hiányzik a levélfertőzéshez.

Az almán szívogató levéltetűfajok közül már várható a levélpirosító levéltetű megjelenése, az ugyanis az egészen apró leveleket támadja meg. Sokszor csak a pirosodó és sodródott leveleket vesszük észre, amelyek védelmében már ott szívogat.

A körtésekben tovább nőtt a körtelevélbolhák száma, most tíz ágrész kopogtatásával 8-10 imágó kerül a csapdába. A rügyek 15 százalékán találni bolhatojásokat.

A szőlő duzzadó rügyeiben már aktivizálódnak a növény atkakártevői, így, ahol az előző években is volt fertőzés, készüljünk fel az első kezelésre – tanácsolja Dr. Aponyi Lajos.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért megéri ellátogatni a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...