Sok pénz érkezik a magyar kertészetekbe: milliárdokat kaptak a gazdák, mégis csökken a termőterület

Jelentős fejlődési lehetőség előtt áll a kertészeti hajtató ágazat, azon belül hazai paradicsomhajtatás. A termésmennyiségben elért jó eredmények az új beruházásokkal tovább nőhetnek – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az első alkalommal megrendezett “Magyar paradicsom napja” nevű szakmai találkozón a Csongrád-Csanád megyei Mórahalmon. […]

Tovább…

Különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására szövetkeztek Veresegyházon

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével mintegy 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások segítségével. Alapvető célkitűzésük, hogy mesterséges megvilágítással rendelkező, akvapóniával kombinált mikrozöld és egyéb zöldségfajokra vonatkozó termesztési technológiákat dolgozzanak ki. […]

Tovább…

Berobbant a magyar paradicsom szezonja

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból. A vállalkozás idén több mint 30-féle paradicsomot, valamint fejes salátát, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát termeszt az összesen 52 hektárnyi, nagyrészt üvegházas területén az Alföldön. […]

Tovább…

Hatszorosára növekedhet a hazai termálenergia kihasználtsága, a hajtatókertészek is extrákat kaphatnak

Már elérhetőek a hazai üzletek polcain a magyar termesztésből származó friss tavaszi zöldségek. A növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamintartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas, ráadásul a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben sok esetben felülmúlják az importot. […]

Tovább…

Komoly kertészeti fejlesztés Sellyén: elkészült az új üvegház

Átadták a Déli ASzC Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium új üvegházát. Az üvegház a Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében épült 700 millió forint értékben. A kertészeti szakterületet érintő, közel 900 négyzetméteres üvegház beruházás nem csak az agrárszakképzés versenyképességéhez, de a térség foglalkoztatási rátájának javításához is hozzájárulhat. […]

Tovább…

Konganak az ürességtől az üvegházak – nemcsak Angliában

A korábbi évektől eltérően még február közepén is sok üvegház maradt üresen a Lea-völgyben. A zöldséghajtatók 60-70%-a még nem ültetett, mert úgy vélik, hogy az anyagilag nem éri meg, árulta el a helyi termelők egyesületének titkára. […]

Tovább…

Emberi kezek helyett poszméhek végzik a beporzást az üvegházakban

Zár termesztésben, üvegházban és fóliasátorban is fontos, hogy a paradicsomnak legyenek beporzói. Több, mint 20 éve fedezték fel, hogy erre a feladatra a poszméh a legalkalmasabb. Ugyanis más beporzóktól eltérő buzz, vagyis rezgetéses beporzási technikája miatt kiválóan elvégzi a folyamatot. Ezt követően terjedt el világszerte a poszméhek alkalmazása. Azelőtt a paradicsom beporzását kézzel végezték a termesztőházakban, ami munkaigényes és kisebb hatékonyságú volt. […]

Tovább…

Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…