Sokan gondozzák rosszul az uborkát a kiskertben

A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka. Futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, ezért hamar betakaríthatóvá válik. Ugyan nincs szüksége sok gondozásra, mégis sokszor előfordul, hogy a termése keserűvé válik. Mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy ízletes és finom uborkák teremjenek a kertben? Mi okozhatja az uborka keseredését? […]

Tovább…

Jókora árcsökkenést hozott a tavasz a kígyóuborka hazai piacán

Soha nem látott mértékben zuhantak be Húsvét előtt a februárban és márciusban még kifejezetten magas, áruhiányt tükröző uborkaárak. A kora tavaszi időszakban a hazai ellátást biztosító import árualap, a legtöbb uborkát előállító Spanyolországban tapasztalt rendkívüli hideg időjárás miatt jelentősen lecsökkent. Az itt termelt termékek esetében 30 százalék feletti csökkenés volt tapasztalható. […]

Tovább…

Berobbant a magyar paradicsom szezonja

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból. A vállalkozás idén több mint 30-féle paradicsomot, valamint fejes salátát, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát termeszt az összesen 52 hektárnyi, nagyrészt üvegházas területén az Alföldön. […]

Tovább…

Egyre több a termés, mert növekszik az igény Európában a miniuborkák iránt – videón

Örvendetes, hogy világszerte egyre nő az uborka fogyasztása, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a termék diverzifikációja is. Jó példa erre az Enza Zaden által forgalmazott EasyQ miniuborka, mely 80-150 gramm közötti méretével ideális kisebb családok vagy akár egyszemélyes háztartások számára is. Kezdetben az értékesítés bővülését elsősorban a közel-keleti fogyasztók fűtötték, de az egyre növekvő igények miatt az utóbbi két évben az európai termelés is felfutott, a termék már gyakran jelenik meg az európai szupermarketek polcain. […]

Tovább…

Értékelte a 2020-as magyarországi zöldségtermesztés helyzetét a FruitVeB

A 2019. évihez hasonlóan átlagosnak mondható eredményekkel zárta a 2020. évet is a magyarországi zöldségtermesztés. Az időjárás mellett leginkább a koronavírus járvány következtében kialakult helyzet tartotta izgalomban a termelőket, különösen a március-áprilisi időszakban. Tavaly az országos szabadföldi zöldségtermesztő terület valamivel meghaladta a 82 ezer hektárt. A szabadföldi zöldségek termőterülete az elmúlt néhány évben a 80-83 ezer hektár közötti intervallumban ingadozik, így a termőterületet tekintve igazán érdemi változás nem, inkább csak szerkezeti átalakulás történt. […]

Tovább…

Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…

Már nem kell sokat várni: áprilisban kerülnek a boltokba a magyar hajtatott zöldségek

Csekély mennyiségben ugyan már kapható hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom a magyarországi üzletekben, ám nagyobb arányban 2021. áprilisától várható a hazai primőr zöldségek megjelenése a kereskedőknél. Rövidesen a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka érkezik meg a boltok polcaira. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. […]

Tovább…

Európában is terjed a cukkini, a sárgadinnye és az uborka kórokozója

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a paradicsom levélgöndörödés újdelhi vírus (Tomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) a spanyol, az olasz, a görög és a portugál észlelés után most Franciaországban is terjedni kezdett. Fóliás cukkiniállományokban azonosították Okcitánia és a Provence-Alpes-Côte-d’Azur térségekben. A vírust Európában a cukkini-, uborka-, és sárgadinnyeállományok kórokozójaként tartják számon, míg Indiában a paradicsomtermesztésben is gondot okozhat. […]

Tovább…