Kinyittatná a bezárt a piacokat az agrárminiszter

A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármestereit az agrárminiszter Kaposváron. Nagy István a somogyi megyeszékhely piacán tett látogatásán azt mondta: arra kéri a települések vezetőit, hogy a védőintézkedések betartása mellett tegyék lehetővé az embereknek a hozzájutást a piacon kapható zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kézműves termékekhez, nyújtsanak alternatívát számukra a vásárláshoz. […]

Tovább…

Szükség van-e a magyar tormára?

A torma az egyik leginkább kézimunka-igényes növénykultúra, amit Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztenek. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát hoznak le, amely kielégíti a hazai és az kiviteli igényeket is. A megtermelt hazai mennyiség 20-25 százalékát belföldön értékesítik, 12-15 ezer tonnát pedig alapanyagként kerül a nyugat-európai országokba. […]

Tovább…

Megjelentek a friss zöldséget és gyümölcsöt áruló automaták Németországban

Friss zöldségek és gyümölcsök is bekerülnek a német Westermann cég „Non­stop-Shop” automatáiba, amelyek eddig tej- és tejterméket árultak. Ezzel új lehetőséget kínálnak a közvetlen termelői és termőhelyi értékesítésben is. A helyi és környékbeli gazdák kikerülhetik az értékesítési lánc jelentős részét, a vevők pedig friss termékekhez jutnak. […]

Tovább…

Gazdasági szaksegítség a zöldség- és gyümölcstermesztők számára

A finanszírozás segítésén túl költségelemzésekkel, megtérülési és hatékonyság vizsgálatokkal is hozzásegítik a termelőket a döntések meghozatalához. Új, fontos ágazatot képviselő szakmaközi szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Takarékbank az AGROmashEXPO szakkiállításon. A Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását. […]

Tovább…

Ők jártak jól a drágulással: jól teljesített a magyar élelmiszeripar tavaly

Folytatni kellene az élelmiszerek áfa­csökkentését, és a következő uniós költségvetési ciklusban is fontos szerepet kellene kapniuk az ágazati fejlesztéseknek. Azonban az új pályázatok kiírása előtt érdemes megvizsgálni, milyen eredményeket hoztak a korábbiak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. […]

Tovább…

Közelebb kerültek a marsi növénytermesztéshez

Egy holland tanulmány szerint kilencféle zöldség termeszthető a Mars talaján. Többek között ilyen paradicsom, a borsó és a póréhagyma is. A Wageningen Egyetem kutatói 10 különféle növénnyel kísérleteztek szimulált holdi- és marsi, valamint földi talajban. A talaj a regolitot modellezte, mely a szilárd kérgű égitestek felszínén fizikai aprózódás, illetve kémiai mállás változó arányú hatására képződött törmelékes össz-anyag réteg. Egyre közelebb a marsi növénytermesztés. […]

Tovább…

70 milliárd forint támogatás is érkezhet az élelmiszeriparba és a borászatba idén

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a Vidékfejlesztési Programban – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel. 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. […]

Tovább…

Sok az előnye, ezért nem a szemétbe való a sárgarépa zöldje

Mivel a sárgarépa zöldje kesernyés ízű, sokan kidobják azt. Ez öreg hiba, mert ha elfogyasztjuk, kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a répa karógyökerében. Ezért a keserű íz ellenére is érdemes egy kevés sárgarépa zöldet hozzáadni ételekhez. Használható levesbe, salátába és pesztóhoz egyaránt. Olaszországban például szívesen adják omletthez vagy tojássalátához. Nyersen fogyasztva érdemes édes gyümölcslevekhez, például almához hozzáadni, hogy ne érvényesüljön a kesernyés íz, ami főzéssel még könnyebben elnyomható. […]

Tovább…