Jelentősen emelne az uniós zöldség-gyümölcs promóciós összegen a Freshfel Europe

Kétnapos szakmai konferenciát rendezett az Európai Bizottság július 12-én és 13-án, melynek egyik fő témája az európai agrár-élelmiszeripari promóciós politika felülvizsgálata volt. Az európai friss zöldség-gyümölcs termékszövetség, a Freshfel Europe a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását ösztönző promóciós célú keretek növelését szorgalmazta. Anyagunkból kiderül, milyen fontos, a termelőket is érintő témákról volt szó. […]

Tovább…

Rengeteget lehet spórolni a saját kerti zöldségek termesztésével

A saját kerti zöldségek termesztése rengeteg munkával jár, de remek kikapcsolódást, egészséges és friss termést is biztosít egyben. Sőt, a környezetet is kímélhetjük vele, és jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk meg. A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 ezer forintot is megtakaríthat, ráadásul évente közel 150 kilogramm szén-dioxidot is megspórol a környezetnek. […]

Tovább…

Magyarországra is megjött a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unióban Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában jelent meg. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. […]

Tovább…

Értékelte a 2020-as magyarországi zöldségtermesztés helyzetét a FruitVeB

A 2019. évihez hasonlóan átlagosnak mondható eredményekkel zárta a 2020. évet is a magyarországi zöldségtermesztés. Az időjárás mellett leginkább a koronavírus járvány következtében kialakult helyzet tartotta izgalomban a termelőket, különösen a március-áprilisi időszakban. Tavaly az országos szabadföldi zöldségtermesztő terület valamivel meghaladta a 82 ezer hektárt. A szabadföldi zöldségek termőterülete az elmúlt néhány évben a 80-83 ezer hektár közötti intervallumban ingadozik, így a termőterületet tekintve igazán érdemi változás nem, inkább csak szerkezeti átalakulás történt. […]

Tovább…

A román határon túlról jön a zöldség a magyar konzerv- és hűtőiparba

Jó ideje természetes jelenség a magyar–román határ két oldalán fekvő települések lakóinak, hogy sokan a szomszédban dolgoznak, számos cég a határ túloldalán működő vállalatokkal kereskedik. A határon átnyúló gazdasági együttműködés fontos területévé vált a mezőgazdaság, amint azt az érsemjéni Bányai Le­vente agrárvállalkozó példája bizonyítja. Az utóbbi években egyre több érmelléki gazda termel zöldséget magyarországi konzerv­gyárak és hűtőházak számára. Erdélyi gazdatársulások híján a terményt felvásárló kelet-magyarországi szövetkezetek gazdaintegrációt vállalnak több partiumi településen. […]

Tovább…

Már biztos, hogy jelentősen drágulnak a magyar zöldségek

A kultúrnövények számára kedvezőtlen kora tavaszi időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba. Ez egyúttal jelentős áremelkedést is jelent. Többet kell majd fizetni a zöldségekért, mint korábban. A folyamat az egyébként is drágább bio- vagy organikus termesztésű zöldségeket is érinti. Azonban ezek a magasabb áruk ellenére egészségesebbek és környezettudatosabbak is. Egy kertészeti szakértő elemezte a helyzetet. […]

Tovább…

Itt van az ideje – összefoglaltuk, hogyan ültessünk cukkinit!

A cukkinit szinte mindenki imádja. Semleges ízű, elkészíthető párolva, főzve, grillezve, savanyítva, sőt még sütemények alapanyagaként is felhasználható. Az anyatermészet közel ötvenféle tápanyagot pakolt a cukkinibe, ezért kár lenne kihagyni a tavaszi veteményezések sorából az elültetését.
A cukkini egy nyári tökféle, ami a szüretelésekor a legegészségesebb. Héjában koncentrálódik a legtöbb vitamin, rost és tápanyag, ezért a zsenge cukkinit elég alaposan meg kell mosni, akármilyen felhasználását is tervezzük. Hámozni viszont nem kell. […]

Tovább…

Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…