Fejlesztésekről, kereskedelemről és pályázatokról is szólt a Zsendülés Kertészeti Konferencia

A Zsendülés IX. Kertészeti Konferencia gondolatébresztő előadásaiban választ kerestek arra, hogy vajon belevágjanak-e a vállalkozók az idén újabb fejlesztésekbe, hogy hogyan alakul a világ éghajlata és hogy milyen hatással lesz a kereskedelemre és az élelmiszerellátásra a geopolitikai átrendeződés. Idén is egy már sikeres vállalkozó jó tanácsaival, ötleteivel zárták a konferenciát. […]

Tovább…

A magyar dinnyetermesztésről egyeztettek: veszély és esély is van az ágazatban

Az exportpiacokon egyre nagyobb a kereslet a magyar görögdinnye iránt, van fejlődési lehetőség a hazai ágazat előtt. A lehetőségek kihasználásához azonban nagyobb termelői összefogásra van szükség – fogalmaztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnye munkacsoportjának legutóbbi tanácskozásán. […]

Tovább…

Meghozta adatgyűjtését a Magyarországon kapható burgonyákról az AKI

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani piacon a belföldi termesztésű, közepes méretű, barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 270, a lila héjú vöröshagymát 400 forintos heti átlagáron árusították, ami 35, illetve 23 százalékkal nőtt egy év alatt. A burgonya termelői ára 46 százalékkal 334 forint/kilogrammra emelkedett a 2023. 26–44. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva. […]

Tovább…

Okostelefon és számítógép helyett ásó és gereblye: átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős díjat

Összesen 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket kapott Magyarország idei Zöldség-Gyümölcs Hőse, Petrilla Csaba, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanára. A pedagógus a NAK, valamint zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat képviselőitől vette át a díjakat. […]

Tovább…

Miért tűnt el a bolti paradicsom íze?

A paradicsom íze a sav–cukor arányon múlik, a komplex ízélményhez a sav mindig ugyanolyan fontos, mint a cukor. Ha a savtartalom magasabb, savanyúbb, ha a cukortartalom nagyobb, édesebb a paradicsom, ha mindkettő alacsony, akkor íztelen. A tapasztalható ízváltozást a tudomány is követi. Úgy tűnik, a zöldségek és a gyümölcsök beltartalma cukortartalom tekintetében is változott az utóbbi 40 évben. […]

Tovább…

Sokan gondozzák rosszul az uborkát a kiskertben

A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka. Futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, ezért hamar betakaríthatóvá válik. Ugyan nincs szüksége sok gondozásra, mégis sokszor előfordul, hogy a termése keserűvé válik. Mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy ízletes és finom uborkák teremjenek a kertben? Mi okozhatja az uborka keseredését? […]

Tovább…

Több körülmény is rontja a magyar szántóföldi zöldségtermesztők helyzetét

A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találkoztak, melyekre nehéz volt felkészülni. A 2022-es aszály után idén tavasszal sok csapadék esett,, ami a megelőző években nem volt jellemző. A magas infláció és az orosz-ukrán háború pedig a piaci viszonyokat rajzolta át. Mennyire nehéz a termesztők dolga Magyarországon? Hogyan válaszolnak a kihívásokra? […]

Tovább…

Könnyű elrontani és elsietni a palántanevelés feladatait

Hazánkban május 10-e az az időpont, ami után a tapasztalatok alapján már nem kell számítani talajmenti fagyokra. E dátum előtt is kiültethetünk palántákat, hiszen a szabadföldben sokkal gyorsabban fejlődnek, ám ekkor nagyobb a kockázata a fagynak. Ha nem kap fagyot a korán kiültetett palánta, akkor még korábban lesz termés, ha kap, akkor vagy elpusztul, vagy hetekre visszaveti a fejlődését. […]

Tovább…