A nyár végére eljött a hidegzuhany: 8 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak tavalyhoz képest

Az európai felmérések szerint a magyar háztartások kiadásai közt a második legnagyobb részt az élelmiszer teszi ki. A legtöbbet, a jövedelem csaknem 19 százalékát rezsire és háztartásra költik a magyarok. Ezután az étel és az alkoholmentes italok következnek bő 18 százalékos aránnyal. Ez Európában az egyik legrosszabb arány – már ha azt vesszük, hogy a jobb sorsú európai államok polgárai oktatásra, egészségügyi és sportcélokra, kultúrára arányában általában többet, ételre pedig kevesebbet költenek. […]

Tovább…

Kettős kerthasznosítás: tányérra kerülnek a dísznövények is

Számos olyan növény beültethető a díszkertbe, vagy a terasz balkonládáiba, ami díszértékén túl zöldségként, gyümölcsként és fűszerként is fogyasztható. A kettős hasznosítású növények kiválóan alkalmasak arra, hogy egy díszkert az esztétikai élményen és a kikapcsolódáson túl hasznot is termeljen. A teljesség igénye nélkül a citromillatú muskátli, színes csilipaprika, fodros petrezselyem, ibolya, sarkantyúka, dísztök és díszalma is ehető dísznövények. […]

Tovább…

Átlagos a zöldségtermés idén a FruitVeB szakértője szerint

A tavalyihoz hasonlóan az idén is átlagos évre számít a zöldségtermesztésben a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ledó Ferenc, a szervezet elnöke az MTI-nek mondta el, hogy ez a jelenlegi tapasztalatok alapján kialakult kép, a következő 2-3 hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket. Idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatás pedig 3 500 hektáron folyik. A magyar zöldségtermés átlagos éves mennyisége 1,6-1,8 millió tonna. […]

Tovább…

Kevesebb műanyaggal reagált a német piac változó igényeire a magyar zöldségexportőr

A közép-európai kertészeti termelő régiók részére Ausztria és Németország jelenti az egyik legfontosabb célállomás. Magyarországról is sok zöldség és gyümölcs kerül a németajkú országokba. Minden évben tonnaszám érkezik a cseresznye, a meggy, a szilva, a paprika, a paradicsom az igényes és a minőségre, valamint a környezetvédelemre érzékeny piacokra. Egy magyar zöldségexportőr is fenntartható csomagolással igyekszik megfelelni a megnövekedett kereskedelmi elvárásoknak. […]

Tovább…

Zöldség-gyümölcs ellenőrzés a budapesti piacokon: 110 figyelmeztetés, 2,5 milliós bírság, bevont igazolványok

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat alatt a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei. Az akció eredményeként a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 2,5 millió forint értékben. 15 termelőnél az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a Nébih. […]

Tovább…

Így fagyasszunk le zöldségeket és gyümölcsöket, hogy később is ízletesek legyenek

Fagyasztóval könnyű megőrizni a most vagy a közeljövőben leszedett friss zöldségeket és gyümölcsöket télire. Közismert, hogy bezacskózva vagy bedobozolva kerülhetnek bele az élelmiszerek. De azért van néhány praktika, ami segít abban, hogy felhasználáskor ne érjen bennünket csalódás. […]

Tovább…

Port, bort, koktélt, krémet és főzeléket is készítenek tormából

A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használják még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításánál is. Ez a gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többféleképpen használható. Tormabor, tormapor, tormakoktél, tormakrém, tormapép és tormafőzelék készül a jellegzetesen csípős aromájú zöldségnövényből. […]

Tovább…

Jelentősen több zöldséget takarítottak be az oroszok, mint tavaly

A régiós mezőgazdasági irányító testületek adatai alapján június 2-ig 573,8 ezer tonna zöldséget takarítottak be az orosz hajtatókertészetekben. Ez 28 százalékkal több, mint a 2019. évi hasonló időszak eredménye, ami 448,6 ezer tonna volt. A közel 600 ezer tonnából a legnagyobb arányt a hajtatott uborka adja 386,7 ezer tonnával, ez 26 százalékos növekedést jelent. A paradicsom eddig betakarított mennyisége 177,1 ezer tonna, ami 36 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért adatok. […]

Tovább…