Pénzt igényelhetnek január 22-ig a szőlősgazdák a szerkezetátalakítási támogatás keretében

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetősége nyílt a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50 és 75 százalék között van. A Magyar Államkincstár munkatársai a január 22-ig benyújtott támogatási kérelmeket 2024-ben április 15-ig bírálják el. […]

Tovább…

Adventi beszélgetés a tokaji aszúról Regéczy Dáviddal, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjével

A tokaji aszú hungarikum a világ egyik, ha nem a legjobb természetes édes bora. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital. Az adventi időszakban évről évre fontos küldetésüknek tartják elmondani: ne múljon el családi ünnep, karácsony, újév anélkül, hogy tokaji aszúval koccintanának – írta a Béres Szőlőbirtok. Karácsonyra készülődve Regéczy Dáviddal, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettek. […]

Tovább…

Nőhetnek a borászok költségei az új hulladékgazdálkodással, változtatást kér a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Jelentősen növeli a szőlő- és borágazat gazdasági és adminisztratív terheit a betétdíjas termékek visszaváltási rendszere (deposit return system – drs) és a kiterjesztett gyártói felelősség (extended producers responsibility – epr) együttes bevezetése a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint. Ezért az érdekképviselet szeretné elérni a szabályozás módosítását. […]

Tovább…

Augusztusi adatok Tokaj hegyaljáról

Összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. […]

Tovább…

Bent a magyar csemegeszőlő szezonjában: adatok, kínálat és a jellemzők

Szezonjához érkezett a zamatos hazai csemegeszőlő. A NAK és a FruitVeB közös körképe szerint évente mintegy 10-12 ezer tonna friss piaci fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül a piacra. A hazai fogyasztás azonban ennél magasabb. Ezért az elmúlt években jelentősen bővült az import, elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui csemegeszőlővel. […]

Tovább…

Nagyon korai a peronoszpóra idei megjelenése – ebből súlyos járvány lehet

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat. A képződött áttelelő spórák sem szenvedtek kárt a télen, a hőmérséklet és a nedvesség is kedvező volt a számukra. A Balaton déli és északi oldaláról is jelezték az olajfoltok megjelenését a leveleken […]

Tovább…

Szőlészet: keskeny utakon, akár 45%-os lejtőkön is boldogul a permetezőrobot

A Yanmar megkezdi az YV01 autonóm permetezőrobot értékesítését Franciaországban. Jelenleg hét robotot értékesítenek. Az YV01 súlya 1 tonna. A Yanmar szerint ez „rendkívül könnyű más mezőgazdasági robotokhoz képest”. A tömörödés, amely a szőlősgazdák számára a szőlőművelő gépek használatakor komoly problémát jelenthet, így a gyártó szerint minimálisra csökken. […]

Tovább…

Kiváló fűtőanyag a venyige – közintézmények kazánjaiban égetve ontja a meleget

A jelenlegi árak mellett minden településen nagy feladat a közintézmények felfűtése. Visontán alternatív energiaforrást találtak: a javarészt szőlészettel foglalkozó vidéken a szőlőtőke levágott vesszőjét, a venyigét hasznosítják e célra. A Mátrai Erőműről ismertté vált településhez nagyjából ötszázhatvan hektárnyi szőlőterület tartozik, évente több száz tonna venyige keletkezik ott. […]

Tovább…