A 2021-es évjárat sajátosságai a szőlőültetvényekben

A mezőgazdaság szépségét adja többek között az is, hogy minden évjárat más és más. A 2021-es tavasz és nyár is igen sok meglepetést tartogatott a számunkra. A sokáig elhúzódó hűvös hol száraz, hol csapadékos tavaszi időjárás a szőlő fenológiájában 3 hét lemaradást eredményezett a megszokotthoz képest. Sokáig kérdés volt, hogy vajon, hogy alakulnak majd a szüreti időpontok, későbbre kerülnek vagy tud-e behozni a lemaradásból a növény. […]

Tovább…

A szőlészetben legelésznek a juhok – a gazdának is hasznot hajtanak

A szőlőtermő területek juhokkal történő legeltetése sikeres „szövetséget” jelenthet mind a juhtenyésztőnek, mind a szőlőbirtokosnak. Hazánkban talán még a gondolat is rémálmokat gerjeszt a szőlőtermelők körében, de vannak vállalkozó, „kockáztatásra” hajlamos szőlészek, akik próbára teszik ennek a módszernek a létjogosultságát. […]

Tovább…

Közel a beadási határidő a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatásához

Kitöltési útmutató segíti a gazdákat a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához kapcsolódó egyéni terv elektronikus benyújtó felületének használatában. Az egyéni terv kitöltéséhez rendelkezésre álló felület támogatja a sikeres és hibátlan egyéni terv benyújtását, elkerülve ezzel egyes hiányosságok miatti hiánypótlásokat. A végső beadási határidő 2020. december 13. éjfél. A kiválasztandó jogcím: Szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

Több 100 ezer hektoliter magyar bort vitt el az aszály

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint a tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés. Megvan a jó évjárat lehetősége, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig nem érik el azt a szintet, amely a minőségi termeléshez szükséges lenne. Javában zajlik a 2020-as szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Idén végre normális ütemben értek be a szőlők, de a tőkékről aszályos év termését szedik le. […]

Tovább…

Egyre több magyar borvidéken terjeszti az aranyszínű sárgaság betegséget a szőlőkabóca

Egyelőre a Dunántúlon jelent problémát a szőlő aranyszínű sárgaság nevű szőlőbetegség, amelyet az országban 2006-ban megtelepedett amerikai szőlőkabóca terjeszt. Az InfoRádióban Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója beszélt a szőlőben komoly gondokat okozó fitoplazma fertőzés veszélyeiről. A fogékony fajták esetében a tőkék néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak. […]

Tovább…

Több, mint 2 milliárdnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a hazai borászok

A COVID-19 koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás hatásainak enyhítésére a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához. Ez 400 millió forinttal egészíti ki az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet. az elmúlt hónapokban a járvány miatt sok prémium bor- és pezsgő-előállító szenvedett bevételkiesést, emiatt külön támogatást kérvényezhettek. Több mint 700 borász így is tett. […]

Tovább…