Különleges szőlőmagolaj készül a Pannonhalmi Apátsági Pincészet terméséből

Lezárult az európai uniós támogatású mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt.

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projektben beszerezték a pincészet számára az ehhez szükséges technológiát, gépeket és berendezéseket – írta a Győr plusz. A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, valamint kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Pannonhalmi Főapátság szőlőmagolaj kinyerését fejlesztette ki
A Pannonhalmi Főapátság szőlőmagolaj kinyerését fejlesztette ki

Kísérletek, gyógynövények

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológiai folyamat alatt keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is. A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata – írták.

A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása” című, GINOP-2.2.1-15- 2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint.

Ezeket fejlesztették Pannonhalmán

A projekt célja a borszőlő feldolgozása során keletkezett melléktermékek és a gyógynövények komplex hasznosítása révén egy új típusú, innovatív, egészségmegőrző étrend-kiegészítő termékcsalád létrehozása volt. A szerzetesi receptúrák bázisán, a szőlőmagolaj és gyógynövények innovatív úton nyert kivonatai felhasználásával masszázsolajok, olaj bázisú salátaöntetek kerültek kifejlesztésre. A gyógynövények minőségmegőrző feldolgozása, illetve a melléktermékek hasznosíthatósága szintén a projekt részét képezte.

A Pannonhalmi Főapátság szőlőmagolaj alapú termékei - Fotó: Széchenyi István Egyetem
A Pannonhalmi Főapátság szőlőmagolaj alapú termékei – Fotó: Széchenyi István Egyetem
Feldolgozás, szárítás, sajtolás

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet kialakított egy szőlőmagfeldolgozó rendszert, amely a borkészítés melléktermékéből (törköly) képes elválasztani a szőlőmagot, majd ebből történik a termékek alapját képező olaj előállítása. A szőlőmagok leválasztása nagymértékben függ a törköly fizikai állapotától, a szőlőfeldolgozás alkalmazott technológiájától (bogyók leválasztása, zúzásfolyamat). Fontos a magok sértetlensége, a magolaj tartalmának megóvása érdekében. A magok a törkölyben 50–60 százalék nedvességtartalommal rendelkeznek. A magok 8–10 százalék nedvességtartalomra történő kíméletes szárítása (felhasználva az Széchenyi István Egyetem által végzett szárítási kísérletek eredményeit) ideális alapot adnak a magolaj előállításának ebben az esetben hidegen sajtolás során a 6–8 százalék (esetenként max 20 százalék) kinyerhető olajtartalommal számolhatunk – áll a projektleírásban.

A főapátsági gyűjteményben talált receptek és más szakirodalmi adatok felhasználásával 21 receptúrát, illetve termékkört határoztak meg, amelyek a készítmények alapját képezik.

Ezek közül az alábbi 10 bizonyult alkalmasnak arra, hogy terméket készítsenek belőle:

  • Gyógybalzsam
  • Szőlőmagolajos ápolókrém körömvirág olajjal
  • Szőlőmagolajos kézkrém levendulaolajjal
  • Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és mandarinolajjal
  • Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és citromfűolajjal
  • Oleum Abbatis Apáti saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
  • Gastro saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj gyógynövényekkel ízesítve)
  • Köményes saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj köménnyel és gyógynövényekkel ízesítve)
  • Szőlőmag saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj)
  • Oleum benedicti Szerzetesi saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...