Itt van az ideje – összefoglaltuk, hogyan ültessünk cukkinit!

A cukkinit szinte mindenki imádja. Semleges ízű, elkészíthető párolva, főzve, grillezve, savanyítva, sőt még sütemények alapanyagaként is felhasználható. Az anyatermészet közel ötvenféle tápanyagot pakolt a cukkinibe, ezért kár lenne kihagyni a tavaszi veteményezések sorából az elültetését.

A cukkini egy nyári tökféle, ami a szüretelésekor a legegészségesebb. Héjában koncentrálódik a legtöbb vitamin, rost és tápanyag, ezért a zsenge cukkinit elég alaposan meg kell mosni, akármilyen felhasználását is tervezzük. Hámozni viszont nem kell.

A héjában lévő rostok mellett – ami gyorsítja az anyagcserét –, egy csésze cukkini biztosítja a napi szükségletet C-vitaminból
A héjában lévő rostok mellett – ami gyorsítja az anyagcserét –, egy csésze cukkini biztosítja a napi szükségletet C-vitaminból (fotó: Pixabay)

Alig van benne kalória, mégis laktat

Ez a csodás zöldség a fogyókúrázók és a tudatosan táplálkozók szuper növénye, mert nagy víztartalma miatt alig van benne kalória, mégis laktat – írja az agrotrend.hu és a szeretemamezogazdasagot.hu.

A héjában lévő rostok mellett – ami gyorsítja az anyagcserét –, egy csésze cukkini biztosítja a napi szükségletet C-vitaminból.

Komposzttal dúsított talajba

A korai terméshez a cukkinimagokat áprilisban ajánlott elkezdeni elültetni – modultálcákban, tőzegmentes, multifunkcionális komposzt hozzáadásával. Későbbi terméshez az ültetést késő tavasszal meg lehet ismételni.

A palánták szép látványosan elkezdenek növekedni. A gyengébbeket ki kell dobni, az erősebbeket nagyobb tárolókba érdemes ültetni. Ha a cukkinipalánták már elég erősek, és elmúlt a fagyveszély is, szabad elültetni őket a kert megfelelő részébe.

A cukkini igen tápanyagigényes növény, ezért komposzttal dúsított talajba helyezzük ki a palántáit egymástól 90 centiméteres távolságra. A rendszeres öntözést és a folyamatos trágyázást meghálálja. A palánták alját mulccsal érdemes fedni, hogy jobban megtartsa a talaj a nedvességét, és távol tarthatóak legyenek tőlük a kerti kártevők.

Ideális esetben akkor szedjük le a kifejlett növényeket, amikor elérik a tízcentis hosszúságot, ezzel biztosítható a termés folyamatossága.

Napi rutin az öntözés

A cukkini termesztésének a kulcsa a nedvesség. Ahhoz, hogy sok és egészséges termést hozzon, folyamatosan nedvesen kell tartani alattuk a talajt. Ezért a napi rutinba be kell épülnie az öntözésnek. Ha ezt kimarad, akkor a száraz körülmények hatására főleg nem termő hímvirágok fejlődnek ki.

A cukkini természetes ellenségei a csigák is, akik imádnak lakmározni a zsenge csemegékből
A cukkini természetes ellenségei a csigák is, akik imádnak lakmározni a zsenge
csemegékből (Fotó: Pixabay)

A gyors növekedés és virágzás úgy segíthető, ha kéthetente paradicsomtrágyával dúsítjuk a termőföldjüket.

Soha ne locsoljuk felülről!

Bár a cukkini igényli a nedvességet, a túlzásba vitt vagy rossz technikájú öntözés, illetve a gyakori esőzések könnyen rothadásnak indíthatják. Soha ne locsoljuk a cukkinit felülről! A vizet mindig a szár körüli talajra öntsük. Ha esős és nedves az időjárás, el kell hagyni az öntözést, viszont a vizes virághajtásokat csipkedjük le a fejlődő növények végéről.

A cukkini természetes ellenségei a csigák is, akik imádnak lakmározni a zsenge csemegékből. A növények tövei köré tegyünk ki összetört tojáshéjakat, amik természetes barikádként védik meg a cukkinit a nyálkás betolakodóktól.

Amikor végre eljön a szüret ideje, degeszre ehetjük magunkat a termésből. A cukkini frissen a legfinomabb és legegészségesebb, de száraz és hűvös helyen pár hétig eltartható. Készíthetünk belőle savanyúságot, lekockázva lefagyaszthatjuk, semleges ízének köszönhetően dúsíthatunk vele lekvárokat, sőt különleges chutneykat is főzhetünk cukkiniből.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...