Sikeres hazai fejlesztés: magyar űrpaprika teremhet a Földön kívül

Innovatív űrkertészeti fejlesztést és tudományos kísérletet végeznek a Debreceni Egyetem (DE) szakemberei HUNOR-Magyar Űrhajós Program keretében futó VEGBOX TS elnevezésű kutatás során. Amennyiben sikerrel zárul a projekt, akár magyar paprikát is termeszthetnek az űrben. […]

Tovább…

Csípős paprikás túróval etette a tyúkokat a gazdászlány, meglepő volt a hatás

Újabb érdekes tesztet végzett az állatain a Heves vármegyei Bekölcén gazdálkodó Remény Farm ötletekben is gazdag párosa, Anna és Dávid. A fiatal pár a tyúkoknak erős paprikát adott, mert arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak az állatok a csípős ízhez, megeszik-e egyáltalán azt. […]

Tovább…

A brutális áremelkedés miatt 4,4 milliárddal többet fizetett a DélKerTÉSZ a magyar zöldségtermelőknek, mint tavaly

Rendkívüli időszak után vágtak neki a 2023-as szezonnak a magyar zöldségtermesztők, a megnövekedett energia- és inputanyagárak, az önköltségek drasztikus emelkedése ellenére 2022-ben összességében a termelők jövedelmezősége nem romlott, ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy a termelői közösség versenyképes maradjon – közölte az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ. […]

Tovább…

Több gazdaságra terjedt át a ToBRFV fertőzés, küzdenek a kórokozó ellen

A Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyilvántartása szerint 2022. június 1-én 41 holland paradicsomtermelő gazdaságban volt jelen a paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV – Tomato brown rugose fruit virus. A tobamovírus fertőzte gazdaságok a szervezet ellenőrzése alatt állnak, hogy elkerüljék a további terjedést. […]

Tovább…

Berobbant a magyar paradicsom szezonja

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból. A vállalkozás idén több mint 30-féle paradicsomot, valamint fejes salátát, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát termeszt az összesen 52 hektárnyi, nagyrészt üvegházas területén az Alföldön. […]

Tovább…

Egyre több az olcsó déli paprika, ám Magyarország is javított a számain az Európai Unió belső piacán

Évek óta tart az a piaci folyamat, amelyben Spanyolország és Hollandia, az Európai Unió belső piacának 2 legnagyobb exportőre fokozatosan teret veszít az Európai Unión kívülről érkező, elsősorban marokkói és török paradicsommal és paprikával szemben. Az Euroestacom adatai szerint a 2020-as évhez képest tavaly további visszaesést mutatott az EU belpiacán értékesített spanyol paprika volumene. […]

Tovább…

Miért és hogyan jó fogyasztani a világ legerősebb paprikáit?

A csípős ízérzékelés az egyik legfurcsább emberi érzékelés. Nehéz olyan ízlelőbimbókat találni a nyelven, amelyek az édesség, a keserűség, a savanyúság vagy a sós íz receptoraihoz hasonlóan tartalmazzák a “csípős íz” receptorait. A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutóbb nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz. Miért versengenek a nemesítők abban, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő? […]

Tovább…

Nagy siker Csongrád-Csanád megyéből: Hungarikum lett a szentesi paprika

Rangos elismerést kapott a szentesi paprika azzal, hogy bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A paprika népszerű a magyar háztartások körében, amelyek jóval többet visznek haza ebből a zöldségből, mint a környező országokban élők. Az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ vezetése bízik abban, hogy a hungarikummá vált szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket. […]

Tovább…