Vár a gomba és a pénz: komoly támogatást kaphat, aki belevág a gombatermesztésbe

A gomba a mai napig az egyik legmegosztóbb alapanyagok egyike fogyasztói szempontból. Az viszont kétségtelen, hogy olyan élelmiszer, amely nagyon egészséges, tartalmazza az összes fő esszenciális aminosavat, ráadásul mindezt elérhető áron. Az elmúlt idők nehézségei ezt az ágazatot sem kímélték, ennek ellenére megfizethető maradt. Komoly támogatáshoz juthat az, aki most a gombatermesztés mellett dönt. […]

Tovább…

Elindult a magyar kutatás: kevesebb műtrágya kell majd, ha rovarlárvák hasznosítják a gombatermesztési hulladékot

Összefogott a Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című felhívás keretén belül. „A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának kutatás-fejlesztése” című projektet valósítják meg. […]

Tovább…

Magyar kutatóhölgyek fedeztek fel egy különleges biostimulátor-alapanyagot Tokaj szőlőtőkéin

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a kereskedelemben is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor. Ehhez a magyar kutatók egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben. […]

Tovább…

Műanyagevő gombafaj tehet rengeteget a környezetszennyezés ellen

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket 2 hét alatt darabokra bont. A gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre. […]

Tovább…

Különleges, ehető faj az év gombája 2022-ben

Sorrendben a 17. alkalommal választották meg az év gombáját. A bársonyos fapereszkét és vöröses nyálkásgombát megelőzve jutott az Év Gombája virtuális dobogójának legfelső fokára az ízletes rizike. A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra több mint 1300 voks érkezett. A fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertesét Dr. Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa mutatta be. […]

Tovább…

20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a hazai gombatermesztők

Már be lehet nyújtani a pályázatokat a gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra. A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívással kapcsolatban Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett „superfood” kategóriába tartozó élelmiszer. […]

Tovább…

Forradalmi változás jöhet a burgonya növényvédelmében

A fitoftóra a 19. században Európa-szerte óriási terméskieséseket, sőt Írországban tragikus éhínséget váltott ki, és kártétele a burgonyatermesztésben jelenleg is elérheti a 6-7 milliárd eurót évente. Egy egyszerű módszerrel hozzávetőleg 65 százalékkal csökkenthető a fertőzés.
Több ország kutatói évtizedeken át keresték, de nem találták a megfelelő módszert a fertőzések visszaszorítására. A vegyszeres kezelés csökkentése érdekében óriási összegeket fektettek be a burgonya rezisztencia-nemesítésébe, de ez sem vezetett eredményre. […]

Tovább…

A betegségek nem válogatnak – sorra fertőzik virágainkat

A tulipánon túl szinte minden hagymás kerti növényünket – hóvirág, tőzike, kardvirág, frézia, nárcisz, jácint és sokfajta liliom – fertőzhetik betegségek. Vírusok és gombák állnak a tömeges fertőzés hátterében.
Mostanság száradnak be tavaszi hagymás növényeink le­­velei. Azonban az idén különösen látványos lett a folyamat korai változata, amikor valamilyen „kórság” miatt haltak el, deformálódtak például a tulipán levelei. Az ember rácsodálkozik, hogy e kedvenc növényt milyen sok betegség érheti, amiről szinte egyáltalán nem szoktunk beszélni. […]

Tovább…