Magyar kutatóhölgyek fedeztek fel egy különleges biostimulátor-alapanyagot Tokaj szőlőtőkéin

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a kereskedelemben is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor. Ehhez a magyar kutatók egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben. […]

Tovább…

Műanyagevő gombafaj tehet rengeteget a környezetszennyezés ellen

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket 2 hét alatt darabokra bont. A gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre. […]

Tovább…

Különleges, ehető faj az év gombája 2022-ben

Sorrendben a 17. alkalommal választották meg az év gombáját. A bársonyos fapereszkét és vöröses nyálkásgombát megelőzve jutott az Év Gombája virtuális dobogójának legfelső fokára az ízletes rizike. A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra több mint 1300 voks érkezett. A fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertesét Dr. Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa mutatta be. […]

Tovább…

20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a hazai gombatermesztők

Már be lehet nyújtani a pályázatokat a gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra. A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívással kapcsolatban Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett „superfood” kategóriába tartozó élelmiszer. […]

Tovább…

Forradalmi változás jöhet a burgonya növényvédelmében

A fitoftóra a 19. században Európa-szerte óriási terméskieséseket, sőt Írországban tragikus éhínséget váltott ki, és kártétele a burgonyatermesztésben jelenleg is elérheti a 6-7 milliárd eurót évente. Egy egyszerű módszerrel hozzávetőleg 65 százalékkal csökkenthető a fertőzés.
Több ország kutatói évtizedeken át keresték, de nem találták a megfelelő módszert a fertőzések visszaszorítására. A vegyszeres kezelés csökkentése érdekében óriási összegeket fektettek be a burgonya rezisztencia-nemesítésébe, de ez sem vezetett eredményre. […]

Tovább…

A betegségek nem válogatnak – sorra fertőzik virágainkat

A tulipánon túl szinte minden hagymás kerti növényünket – hóvirág, tőzike, kardvirág, frézia, nárcisz, jácint és sokfajta liliom – fertőzhetik betegségek. Vírusok és gombák állnak a tömeges fertőzés hátterében.
Mostanság száradnak be tavaszi hagymás növényeink le­­velei. Azonban az idén különösen látványos lett a folyamat korai változata, amikor valamilyen „kórság” miatt haltak el, deformálódtak például a tulipán levelei. Az ember rácsodálkozik, hogy e kedvenc növényt milyen sok betegség érheti, amiről szinte egyáltalán nem szoktunk beszélni. […]

Tovább…

Fenyeget a tafrina és a dérgomba – óvjuk meg tőlük gyümölcsfáinkat!

Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától. Ez általában akkor sikerül, amikor megjön a nyári meleg, s a gomba „magától” eltűnik. A tafrinának, illetve dérgombának is nevezett kórokozó a hidegebb, párásabb időt kedveli.
Itt az ideje, hogy megfelelő szerrel már most, a rügyek kipattanása után kezeljük a kimondottan érzékeny nektarin- és őszibarackfáinkat. De ne feledkezzünk meg a kajsziról és a szilvákról sem: ugyanis, ha nem is olyan látványosan, de ezeket is károsítja a tafrina. Az utóbbiaknál elmarad a levélfodrosodás, de például a gyümölcsök torzulását többek között ez a gomba okozza. […]

Tovább…

Már nem kell sokat várni: áprilisban kerülnek a boltokba a magyar hajtatott zöldségek

Csekély mennyiségben ugyan már kapható hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom a magyarországi üzletekben, ám nagyobb arányban 2021. áprilisától várható a hazai primőr zöldségek megjelenése a kereskedőknél. Rövidesen a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka érkezik meg a boltok polcaira. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. […]

Tovább…