Drónokkal segítik a precíziós termelést a szántón, a gyümölcsösben és a szőlőben is

Drónos tájékoztató rendezvénysorozaton igyekeznek közelebb hozni az új technológiát a felhasználókhoz a szakemberek. A szántóföldön és a gyümölcsültetvényben történő első két bemutató után a harmadik állomáson egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok. […]

Tovább…

Eltűnt a gazdálkodásból két évszak – mit lehet tenni?

A klímaváltozás teljesen más szemléletet követel a magyar mezőgazdaság szereplőitől, mint korábban. Április második felében változékony, amolyan igazi áprilisi időnk volt. A hidegfront kevés csapadékot hozott, azt is egyenlőtlen elosztásban. Az év első három hónapjában felhalmozódott csapadékhiány nem pótlódik megfelelően. […]

Tovább…

Agrárdigitalizáció a borászatban is: idén nyáron indul az ePincekönyv rendszer, lesznek kivételek alóla

Fontos információ a szőlész, borász ágazat szereplői számára, hogy az egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációt eredményező új hazai borszabályozás bevezetésének következő üteme 2022. június elsején kezdődik, ekkortól indul az új adminisztrációs logika alkalmazása és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára. A megújított szabályozás teljes részletében 2022 augusztusától lép életbe. […]

Tovább…

A kivont növényvédőszerek helyett keres megfelelő helyettesítő megoldásokat a magyar kutatócsapat: rézkiváltási kísérlet paradicsomban

A RELACS projekt rézkiváltási kísérletét szőlészetben és paradicsom kultúrában is elvégezte az ÖMKi. A növényvédelmi kísérletet a Pest megyei Szigetmonostoron, Pethő Áron ökológiai gazdaságában állították be fóliasátor alatt, aminek során 4 kezelést hasonlítottak össze. A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására. […]

Tovább…

Magyarországi kutatók részvételével érhetik el, hogy a szőlőtörköly-polifenolok antibiotikummentes környezetet teremtsenek

Az állattenyésztésben és az akvakultúrában takarmánykiegészítő adalékanyagként és természetes örökítőanyag tartósítószerként egyaránt használható új megoldásokat kínál a nyolc európai ország együttműködésével futó NeoGiANT EU-projekt, melynek egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke. Az innováció alapjai a szőlőtörköly-kivonatokból származó polifenol vegyületek. […]

Tovább…

Szüret Tokajban: bár az idén nőtt, még mindig alacsony a szőlő felvásárlási ára

Kedvező időjárási körülmények között zajlik a szüret a Tokaji borvidéken, ahol a tapasztalatok alapján jó évjáratra számítanak. A hegyközségi tanácshoz érkező információk alapján a szőlő felvásárlási ára a borvidéken a tavalyi évhez képest nőtt, fajtától függően különböző mértékben. A furmintnál tavaly jellemzően kilónként 90–95 forint környékén alakultak az árak, idén ez 100–110 forint, vagy akár annál is magasabb is. Emelkedett az aszúszem ára is, egy kilóért a tavalyi 2500 forint után most már 3000 forintot adnak egyes felvásárlók. Az aszúszemekért idén a tavalyinál magasabb árat fizetnek. […]

Tovább…