Új magyar fejlesztés segíthet a szőlőbetegségek és a kórokozók elleni harcban

Olyan növénykondicionáló készítmények bevezetésén dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amelyek felerősítik a szőlő ellenálló képességeit a betegségekkel szemben. Ám ez csak egy része annak a szerteágazó folyamatnak, amelyben a vegyszermentes megelőzésre is válaszokat keresnek. […]

Tovább…

Megvannak az utolsó próbaszüret eredményei Tokajból: erős a szemtöppedés, sok a madár- és rovarkártevő

Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. […]

Tovább…

Augusztusi adatok Tokaj hegyaljáról

Összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. […]

Tovább…

Bent a magyar csemegeszőlő szezonjában: adatok, kínálat és a jellemzők

Szezonjához érkezett a zamatos hazai csemegeszőlő. A NAK és a FruitVeB közös körképe szerint évente mintegy 10-12 ezer tonna friss piaci fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül a piacra. A hazai fogyasztás azonban ennél magasabb. Ezért az elmúlt években jelentősen bővült az import, elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui csemegeszőlővel. […]

Tovább…

Először azt mondták, lehetetlenség a bioszőlő, másképp lett

A biológiai növénytermesztésben kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. […]

Tovább…

Egyablakos ügyintézést biztosít az ePincekönyv, de csak a 2024-es szürettől

Várhatóan a jövő évi szürettől 12 hatósági ügyben lesz lehetőség elektronikus ügyintézésre a szőlő-bor ágazatban, derült ki az ePincekönyv kialakítására indított projekt záróeseményén az Agrárminisztériumban. Az ePincekönyv használata nem lesz kötelező a kisüzemi bortermelőknek és azoknak, akik 3 év átlagában 10 hektárnál kisebb területen művelnek szőlőt. […]

Tovább…

Előnyére vált a gyenge nyaka a minimalacnak a szőlőültetvényeken

A törpemalacokkal végzett kísérlet sikeresebb volt a szőlősorok között, mint a juhok és a libák alkalmazása. Egy francia szőlőültetvényen sikeresen használták az új-zélandi Kunekune sertést a tőkék körüli gyomtalanításban. A törpemalacok e fajtájának jellemzője a viszonylag nagy fej és a nyakizmok gyengesége. […]

Tovább…

Új magyar szárazság- és mésztűrő szőlőfajta kaphat állami elismerést

A MATE cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE. Egy további rendkívül ígéretes fejlesztés a Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelölt. A Georgikon 10EE egy nagy vesszőhozamú szőlőfajta, melynek vesszői jól olthatóak, oltásforradás és gyökeresedő képessége pedig kiváló. […]

Tovább…