Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…

Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, mennyit kereshet egy gazda

Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek árából. Jócskán túlbecsülték a gazdák bevételét: átlagosan a valós pénzösszeg másfélszeresére gondoltak. A holland Agrifirm által szervezett, a közösségi médiában zajló felmérésben 9 különféle mezőgazdasági eredetű termék – karfiol, körte, sárgarépa, burgonya, tojás, baromfihús, sertéskaraj, marhasteak és kisüzemi sajt – termelői árát kellett megtippelniük olyan élelmiszervásárlóknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mezőgazdasággal. […]

Tovább…

Extra engedély cékla, gyökérpetrezselyem, pasztinák, sárgarépa, gumós és leveléért termesztett zeller kultúrák növényvédelmére

Újabb növényvédő szerek kaptak szükséghelyzeti felhasználási engedélyt a FruitVeB kezdeményezésére, három szer pedig további kultúrnövényekben is alkalmazhatóvá vált. Ennek eredményeképp a gyökérpetrezselyem, a sárgarépa, a pasztinák, a gumós és a leveléért termesztett zeller kultúrákban lehet a megszokottnál többféle hatóanyaggal megóvni a termesztett növényeket. Lényege, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

Erősödik a cékla, a pasztinák és a sárgarépa növényvédelme

Több növényvédő szer is szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a FruitVeB kezdeményezésére. Ennek köszönhetően a cékla, a pasztinák és sárgarépa kultúrákban lehet a szokásosnál többféle hatóanyaggal megóvni a növényeket. Fontos, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

A nagybani sárgarépa termelőknek is sok előnyt hoz a precíziós gazdálkodás

A Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járásban található Hajóson tartottak tanácskozást az ipari gyökérzöldségtermesztés eddigi eredményeiről és lehetőségeiről. A résztvevők előadásokon ismerkedhettek meg a szervező cég sárgarépa termeltetési programjával, a különböző talajelőkészítő és -művelő eszközökkel, valamint a sárgarépa növényvédelmében alkalmazható megoldásokkal. A nap második felében pedig az érsekhalmai feldolgozó üzemet mutatták be működés közben. […]

Tovább…

Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növények érintésével

A hazánkban gyakori vadon termő ernyősvirágzatú növények közül a vadmurok, a pasztinák, a közönséges medvetalp, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, míg a termesztettek közül a zeller, a sárgarépa, a petrezselyem és az édeskömény többszöri érintése is bőrgyulladást okozhat. A növények sejtnedve a bőrfelületre kerülve égési sérülésre emlékeztető hólyagosodást idézhet elő, ezért az arra érzékenyek esetében fokozott elővigyázatosságra van szükség. […]

Tovább…

Sok az előnye, ezért nem a szemétbe való a sárgarépa zöldje

Mivel a sárgarépa zöldje kesernyés ízű, sokan kidobják azt. Ez öreg hiba, mert ha elfogyasztjuk, kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a répa karógyökerében. Ezért a keserű íz ellenére is érdemes egy kevés sárgarépa zöldet hozzáadni ételekhez. Használható levesbe, salátába és pesztóhoz egyaránt. Olaszországban például szívesen adják omletthez vagy tojássalátához. Nyersen fogyasztva érdemes édes gyümölcslevekhez, például almához hozzáadni, hogy ne érvényesüljön a kesernyés íz, ami főzéssel még könnyebben elnyomható. […]

Tovább…

1400 hektár sárgarépa menekülhet meg a levélfoltosságtól a szükséghelyzeti engedéllyel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére engedélyezte a Luna Experience gombaölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását sárgarépa kultúrában alternáriás levélfoltosság (Alternaria dauci) ellen. A szer 200 g/l fluopiram+200 g/l tebukonazol hatóanyagot tartalmaz, és összesen 1400 hektáron használható a különleges engedélynek köszönhetően. […]

Tovább…