Realitássá vált a sárgarépa mint építőelem – erősebb épületek és hidak

Köztudott, hogy a zöldségek egészségesek, jót tesznek az emberekkel, de az erősebb és zöldebb épületek létrehozásának kulcsai is lehetnek. A Lancaster Egyetem mérnökei a Cellucomp Ltd UK ipari partnereivel együttműködve azt kutatják, hogyan lehet a betonkeverékeket megerősíteni és környezetbarátabbá tenni a gyökérzöldségek, így a sárgarépa rostjaiból kivont „nanoplateletek” hozzáadásával. […]

Tovább…

Kiváló építőanyag lehet a cukorrépából és a sárgarépából

Köztudott, hogy a zöldségek fogyasztása jót tesz az emberek egészségének, de az erősebb és zöldebb épületek építésének kulcsai is lehetnek a gyökérzöldségekből származó rostok. A Lancaster Egyetem mérnökei a Cellucomp Ltd UK ipari partnereivel együttműködve azt kutatják, hogyan lehet a betonkeverékeket megerősíteni és környezetbarátabbá tenni a gyökérzöldségek rostjaiból kivont „nanopalacsinták” hozzáadásával. […]

Tovább…

Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…

Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, mennyit kereshet egy gazda

Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek árából. Jócskán túlbecsülték a gazdák bevételét: átlagosan a valós pénzösszeg másfélszeresére gondoltak. A holland Agrifirm által szervezett, a közösségi médiában zajló felmérésben 9 különféle mezőgazdasági eredetű termék – karfiol, körte, sárgarépa, burgonya, tojás, baromfihús, sertéskaraj, marhasteak és kisüzemi sajt – termelői árát kellett megtippelniük olyan élelmiszervásárlóknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mezőgazdasággal. […]

Tovább…

Extra engedély cékla, gyökérpetrezselyem, pasztinák, sárgarépa, gumós és leveléért termesztett zeller kultúrák növényvédelmére

Újabb növényvédő szerek kaptak szükséghelyzeti felhasználási engedélyt a FruitVeB kezdeményezésére, három szer pedig további kultúrnövényekben is alkalmazhatóvá vált. Ennek eredményeképp a gyökérpetrezselyem, a sárgarépa, a pasztinák, a gumós és a leveléért termesztett zeller kultúrákban lehet a megszokottnál többféle hatóanyaggal megóvni a termesztett növényeket. Lényege, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

Erősödik a cékla, a pasztinák és a sárgarépa növényvédelme

Több növényvédő szer is szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a FruitVeB kezdeményezésére. Ennek köszönhetően a cékla, a pasztinák és sárgarépa kultúrákban lehet a szokásosnál többféle hatóanyaggal megóvni a növényeket. Fontos, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

A nagybani sárgarépa termelőknek is sok előnyt hoz a precíziós gazdálkodás

A Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járásban található Hajóson tartottak tanácskozást az ipari gyökérzöldségtermesztés eddigi eredményeiről és lehetőségeiről. A résztvevők előadásokon ismerkedhettek meg a szervező cég sárgarépa termeltetési programjával, a különböző talajelőkészítő és -művelő eszközökkel, valamint a sárgarépa növényvédelmében alkalmazható megoldásokkal. A nap második felében pedig az érsekhalmai feldolgozó üzemet mutatták be működés közben. […]

Tovább…

Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növények érintésével

A hazánkban gyakori vadon termő ernyősvirágzatú növények közül a vadmurok, a pasztinák, a közönséges medvetalp, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, míg a termesztettek közül a zeller, a sárgarépa, a petrezselyem és az édeskömény többszöri érintése is bőrgyulladást okozhat. A növények sejtnedve a bőrfelületre kerülve égési sérülésre emlékeztető hólyagosodást idézhet elő, ezért az arra érzékenyek esetében fokozott elővigyázatosságra van szükség. […]

Tovább…