Az allergia és az étkezés miatt is fontos az ősgabonák beltartalmi értéke

Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók – hívta fel rá a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közleménye. A hazai termelésű, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívták fel a figyelmet a kenyér világnapja és az élelmezési világnap alkalmából. […]

Tovább…

A háztáji növénytermesztés reneszánsza a modern biokert

A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még az, ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Az életminőségünket tekintve felértékelődik a modern „háztájik” szerepe: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak a talajok egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. […]

Tovább…

Vajon meddig jut az ökológiai állattartás 5-10 év alatt?

Az elmúlt években világszerte dinamikusan nőtt a biotermékek fogyasztása, és további növekedés jósolható a hazai ökológiai gazdálkodást illetően is. Ugyanakkor az ökológiai gazdálkodást szabályzó rendelet komplexitása miatt szorgalmaznának egy, az állattartási rendszerre utaló jelölést, amely a vásárlók felé megmutatja, hogy intenzív vagy extenzív állattartási rendszerből származik-e a termék […]

Tovább…

Magyar mezőgazdasági munkalehetőség: kutatókat keres az ÖMKi

Gabona- és fehérjenövény fókuszú szántóföldi, valamint szakpolitikai kutató munkatársakkal bővítené csapatát az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Az ÖMKi olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén segítik a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését. […]

Tovább…

100 milliárd forint támogatás és szakmai segítség jön a magyar biogazdálkodás bővülésére

Áttekintették a hazai biogazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban az Agrárminisztérium gondozásában megjelent Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért stratégiai dokumentum állt. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) programján az ágazat hazai vezetői, a szekcióüléseken az adott témakörök gyakorlati specialistái tartottak előadásokat. […]

Tovább…

A legjobb 10-be került Magyarország az ökológiai gyümölcstermesztésben

Az elmúlt évtized legnagyobb piacbővülését mutatja a biotermékek kiskereskedelmi forgalma Európában. Világviszonylatban az Európai Unió már korábban is a biotermékek második legnagyobb egységes piacának számított az Egyesült Államok után, a rekord növekedést pedig egyértelműen a világjárvány során kialakult fogyasztási szokások átalakulása hozta magával. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarországon 6 százalék az ökológiai termesztésbe vont mezőgazdasági terület részaránya. Világviszonylatban a 10. helyre léptünk elő a bio gyümölcstermesztés abszolút területnagyságát tekintve. […]

Tovább…

Sikeres kísérleteket hozott a szója másodvetése a Gyula környéki földeken

A szója másodvetése egy olyan új termesztéstechnológia, amiben még sok lehetőség rejlik a szója területnövelése és az optimális talajhasználat szempontjából is. Az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet egy olyan, ökológiai növénytermesztést folytató gazdaság szójatermesztési technológiáját mutatta be, ahol csak néhány éve kezdték a szójatermesztést, de máris „két fronton”, fővetésben és másodvetésben is dolgoznak a növénnyel. A Békés megyében, Gyulától nyugatra található Munkácsy-Tej Kft. gyakorlata fontos információkat nyújt a gazdáknak. […]

Tovább…

Magyar biosiker: felkerültek a hazai Lidl áruházak polcaira az alakor és tönke ősgabona lisztek

Többéves ősgabona fajta kísérletek eredményeként valósult meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet termékfejlesztési projektje, így a magyarországi boltok polcaira is kikerülnek a bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztek. 2022. január harmadik hetétől a Lidl áruházláncában, országosan megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak. […]

Tovább…