Szőlőtermesztés Huminisz-technológiával

A komplex Huminisz technológia alkalmazásával a szőlő lombozata tovább marad aktív, megszűnnek a relatív tápanyaghiányok, hatékonyabb lesz a növényvédelmi kezelés és a vesszőbeérés folyamata is sikeresen végbemegy.

 • A talajban fellépő ionantagonizmus miatti tápanyagfelvételi problémák gyorsan és hatékonyan kezelhetők (pl. a magnézium felvételének akadálya a kálium túlsúly vagy meszes talajon vashiány okozta klorózis megelőzése, illetve kezelése). Megfelelő tápanyagegyensúly kialakítása (makro-, mikro-, és mezoelemek (pl. N/K, a K/Ca, a K/Mg arányok).
 • Nagyobb bogyóátmérő és fürttömeg érhető el, így nő a termésmennyiség (3-4x Kondisol kezelés hatására akár +5-10 % hozamnövekedés realizálható).
 • A minőségi mutatók jelentősen javulnak. Optimálisabb a cukor/sav arány. Magasabb cukormentes szárazanyag-tartalmú termés. Kékszőlő fajtáknál több színanyag képződik.
 • Magasabb SPAD értékek mérhetőek.
 • Új telepítéseknél áztatásos technológia alkalmazásával jobb gyökeresedést, erőteljesebb gyökérzetet, jobb eredést, illetve egyenletesebb állományt eredményeznek a kezelések.
 • A kezelt állományok korábban termőre fordulnak, valamint a termő állomány tovább megőrzi a produktív képességét.
 • A kezelések hatására a levelek hosszabb ideig maradnak aktívak, elősegítve az érési folyamatot. A vesszőérés kezdetén végzett permetezés elősegíti a vesszőbeérést, csökkenti a fagykárosodás mértékét. Kedvezőbb lesz a fa-bél aránya.
 • A növény kondíciója javul, ezért fokozódik a betegségekkel szembeni ellenállóképesség. Gombaölőszerekkel történő együttes kijuttatás esetén azok hatékonysága növekedhet (+10-30%).
 • A csemegeszőlőnél javul a pultontarthatóság.
 • A fürtkocsánybénulás jelentősen csökkenthető vagy teljesen visszaszorítható. Az ESCA-val fertőzött területeken pedig rendszeres alkalmazása gyors és hatékony módszer lehet a tünetek kezelésében és megjelenésének megelőzésében. (különösen fiatal állományok esetében).
 • A leromlott állományoknál, illetve erőteljes környezeti stressz kezelésre (fagykár, jégverés).
 • A termékek alacsony EC-jüek, így a perzselés elkerülhető használatukkal.

*Az oltványok telepítése előtt javasoljuk 6-8 órán keresztül 1%-os KONDISOL oldatban áztatni, illetve a telepítést követően KONDISOLLAL kezelni.

Fontosnak tartjuk, hogy a biotermesztésben is felhasználható termékeket gyártsunk és forgalmaz-zunk. A Solvitis Bór Extra, BórMo, Polifém, Cu, Fe, Zn, Mg, Ca, Mikrokomplex az EU-Bio rendelet előírásainak megfelelnek. A KONDISOL termékünket a „Bio-Suisse termelők” is használják.

Szőlőtechnológiánk további részleteivel és az eredményekkel kapcsolatban, kérem keresse területi képviselőinket, lapozza honlapunkat!

A táblázatokban és technológiai ajánlásokban a termékek ajánlott dózisaként a kezelésenkénti minimálisan javasolt mennyiségeket adtuk meg. További, a felhasználással kapcsolatos információkért keresse területi kollégáinkat bizalommal!

Új telepítéseknél a 6-8 órán keresztüli 1%-os KONDISOL oldatban való áztatással jobb gyökeresedés, erőteljesebb gyökérzet, jobb eredés, illetve egyenletesebb állomány érhető el.

Áztatásos technológia hatása a szőlő gyökerére

Huminisz technológia hatása a különböző szőlő fajtákra, Móri Borvidék, Zalai Borvidék, Badacsonyi Borvidék, 2017

A Nemesgulácson beállított demonstrációs kísérlet kitűnően szemlélteti, hogy a komplex Huminisz technológia alkalmazásával a szőlő lombozata tovább marad aktív, megszűnnek a relatív tápanyaghiányok, hatékonyabb lesz a növényvédelmi kezelés és a vesszőbeérés folyamata is sikeresen végbemegy.

Huminisz-technológiával kezelt és kezeletlen állomány a vegetáció végén Papp és Társa Kft., Nemesgulács, 2018. október
Fent: Huminisz-technológia (4 kezelés)
Lent: Kezeletlen kontroll
Magnézium hiány kezelése Tokaj-Hegyalján Huminisz technológiával, 2012
Fent: Kezeletlen kontroll
Lent: 2x Kondisol 5 l/ha + Solvitis Mg 1 l/ha
Magnézium hiány kezelése, Ravazd, 2013 július
Fent: Kezelt kontroll
Lent: 4x Kondisol 4 l/ha + Solvitis Mg 1 l/ha
Vashiány kezelése Móri Borvidék, 2015
Fent: Vashiány tünetei kezelés előtt
Lent: Kezelés után, 2x Kondisol 5l/ha + Solvitis Fe 2l/ha
Vashiány kezelése Szigetcsép, 2018
Fent: Kezelés előtt
Lent: 1. kezelést követően: Kondisol 5l/ha + Solvitis Fe 2l/ha
Jégverés kezelése Egerben, 2018 május eleje Huminisz technológiával
Fent: Kezelt kontroll
Lent: 1. kezelést követően: Kondisol 5l/ha + Solvitis Fe 2l/ha
Bal oldalon: Huminisz technológia
Jobb oldalon: Kezeletlen kontroll

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...
Megújult a kecskeméti szőlész-borász kutatóintézet... Mintegy 30 millió forintból megújult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állo...
Védjük szőlőnket a kórokozóktól A szőlőt számos kórokozó (baktériumok, gombák, vírusok) támadják évről-évre, ami mindig nagy kihívást nyújt a termesztők számára. Némely kórokozót kön...
Nyári munkák a szőlőben A szőlővel, tavasszal és ősszel van a legtöbb munka, de nyáron sem feledkezhetünk meg róla. Ha nem figyelünk rá oda, könnyen kárba mehet a termés egy ...
Gyökeres változások a szőlőtelepítési szabályokban... A nemzeti jogtartalékból hektáronként 50-150 ezer forintért vásárolható szőlő újratelepítési jog. A csütörtöktől hatályba lépő rendelet a szőlőtermelé...