Minden idők egyik leggyengébb magyar gyümölcstermése és áremelkedés várható

Az idei év kezdetén bizakodva várták az idei szezont hazai gyümölcstermelők, mert a tavalyi gyenge, vagy legfeljebb közepes termés után erős virágzásra és megfelelő terméskötődés esetén jó eredményekre számítottak. Ez alól egyedül a kajszibarack kivétel, ami 2019-ben jó termést hozott. A valóság azonban hideg kézzel csapott le, több kedvezőtlen körülmény és esemény jócskán lerontotta a jó termés esélyét. […]

Tovább…

15 ezer hektáron tette tönkre a barackot és a cseresznyét a fagy

Az idei évben jelentős a fagykár mértéke Magyarországon, ugyanis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok alapján a tavaszi fagykár meghaladja a 15 ezer hektárt. A rendszerben a megyei kormányhivatalok ellenőrzései alapján biztosított adatok szerepelnek, amely az egész országra kiterjed, és elsősorban a gyümölcsösöket érintette, azon belül is a kajszibarack-állományt. A 2020. április 1-jét követően bekövetkezett káreseményeket még május 15-ig jelenthetik be a gazdák. […]

Tovább…

Ezt teheti azért, hogy ne csavarodjon be az őszibarackja és a nektarinja

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az aktuális kerti növényvédelmi teendőket sorolta fel. Egy olyan kórokozóról írt, amely ellen biztosan permetezni kell azoknak a kertbarátoknak, akiknek még régebbi őszibarack-, nektarinfajtái vannak. Esetleg olyan szilva- vagy kajszifajtát telepítettek, melyek érzékenyek a tafrina fertőzésére. A március közepi időjárás kedvezett a gomba terjedésének: lehűlt a hőmérséklet és csepergett az eső is. Akinek őszibarackja és nektarinja van, annak a tafrinával mindig számolnia kell. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján megjelent cikk szerint a fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, […]

Tovább…

Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mert túl kevés a hazai alapanyag

Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készítéséhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni a klasszikus magyar gyümölcsleveket. […]

Tovább…

Kevesebb az őszibarack és a nektarin Európában

Az európai őszibarack és nektarin termésmennyisége idén elérheti a 2,83 millió tonnát. A 2,83 millió tonna 11 százalékkal kevesebb, mint a 2017. évi mennyiség és 4 százalékkal marad el a 2012-2016. évek átlagától. Ebben nincs benne az ipari célú, jellemzően konzervnek termesztett őszibarack. Az előző évhez képest 8 százalékkal kevesebb őszibarack, 12 százalékkal kevesebb laposbarack és 13 százalékkal kevesebb nektarin várható. Összefoglaló az Európai Bizottság Őszibarack és Nektarin Munkacsoport legutóbbi üléséről. […]

Tovább…

Ez az idei barackjóslat: gyenge lesz a kajszi, közepes az őszi

Felemás évre számíthatnak a baracktermesztők. Az idei március elejei lehűlés miatt a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra található területeken a korai, júniusi érésű fajtáknál alacsony, a késői fajtáknál pedig közepes terméshozam várható. A baracktermesztés eredménye nem lesz rossz, de túl jó sem. […]

Tovább…