Kazaltakarás gyakorlatiasan

A kazlak védelme alapvető szükséglet, ha cél a termény értékének megóvása. Ott, ahol nincs lehetőség a bálák tető alatt tárolására, elterjedt módszer a kazal letakarása. A letakarás kétféle módon oldható meg: vízhatlan fóliával vagy kifejezetten erre a célra készült, légáteresztő kazaltakaróval. A cél mindkét esetben ugyanaz: megóvni a bálákat az időjárástól. […]

Tovább…

Korszerű haszonállat-embriológiai laboratóriumot adtak át Herceghalmon

Az állattenyésztésben a géntartalékok képzése nemzetstratégiai, illetve nemzetbiztonsági érdek, csakúgy, mint a biztonságos élelmiszerek előállítása – mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója Herceghalmon, a haszonállat-embriológiai laboratórium és kísérleti takarmánykeverő üzem átadásán. Gyuricza Csaba elmondta, hogy a több mint 100 millió forintos beruházás főként a gyakorlati kutatásokat segíti. Az embriológiai labor egyik célja, hogy a géntartalékok képzéséhez biztosítson hátteret. Az átadáson a Magro.hu is részt vett. […]

Tovább…

Használjunk több takarmányadalékot az állatgyógyászatban – ajánlja a BIOMIN

A BIOMIN célja az antibiotikum mentes állattartás és az antibiotikumok kiváltása. Mindez egy olyan környezetben, amikor a takarmányok toxintartalma évről-évre jelentős méreteket ölt, gyakoriak a baktériumfertőzések az állatállományokban és az állatorvosok előszeretettel fordulnak az antibiotikumokhoz. Mindezekről dr. Jakab Gáborral, a BIOMIN Magyarország Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. […]

Tovább…

Óriási veszteséggel termel Csányi mohácsi vágóhídja

A 2017-ben megnyitott MCS Vágóhíd Zrt. működése óta veszteségesen termel, amely tulajdonosa az OTP-vezér, Csányi Sándor. A tavalyi üzleti évet közel 5 milliárd forint mínusszal zárta, amely a 2018-as évben sem volt sokkal kedvezőbb, és több, mint 10 milliárd forint veszteséggel jár elindítása óta. […]

Tovább…

Tojásalapú bevonat védheti meg a betakarított gyümölcsöket

A tojás egy igen hétköznapi élelmiszer, és felhasználási lehetőségei az eget is súrolják, viszont a Rice Egyetem kutatói egy egész furcsa módját találták a tojás alkalmazásának, ami akár a zöldségek és gyümölcsök védelmére is szolgálhat. A kutatók szerint az élelmiszer felhasználható egy kevésbé költséges előállítású bevonat alapjaként, amely lassíthatja a gyümölcsök és a zöldségek rothadását, így hosszabb ideig tárolhatóvá téve a terméket. […]

Tovább…

Tucatnyi magyar helyszínre is jutott a szalmonellás lengyel csirkemájból

Szalmonellával fertőzött baromfitermékeket árultak az Európai Unióban a lengyelek. A szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük az ügyben, egy litván bejelentés alapján pedig kiderült, hogy Magyarországra is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nébih szakemberei szerint egy nagykereskedőn keresztül érkezett a két magyarországi vállalakozáshoz vélhetően azonos állományból származó termék, amelyben 1215 kilogramm csirkemájat szállítottak. […]

Tovább…

Növekedés előtt az uniós baromfitenyésztés a koronavírus és a madárinfluenza ellenére

Ebben az évben várhatóan növekedni fog az EU baromfitenyésztése, bár várhatóan mérsékelt ütemben. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a növekedés 1,2 százalékkal lesz magasabb, mint tavaly, ugyanis a fogyasztók a drágább húsokat a baromfihússal helyettesítik. Bár ez az arány nem ér fel a 2019-es év növekedéséhez, amikor 1,6 százalékos változást tapasztaltak pozitív irányba, mégis ennek köszönhetően megtérülhet a koronavírus miatti leállás kiesése. A járvány hatása főként a nehezebben értékesíthető fajták esetében lesz feltűnő, mint a fürj, a kacsa, a galamb vagy a gyöngytyúk. […]

Tovább…