Akinek naspolya terem a fáján, örömét leli benne!

Kevesen ismerik, még kevesebben fogyasztják, pedig a késő ősz egyik legédesebb és legvitamindúsabb termése a naspolya. Az elmúlt pár évtizedben szinte teljesen kiszorult, naspolya-termelőkről sem igen hallani, pedig barnás, éretten omlós termése semmihez sem hasonlítható ízvilágú. Éghajlatunkon szinte a legutolsó gyümölcs, amit még a tél beállta előtt, kint a kertben szüretelhetünk […]

Tovább…

Alig érkezik panasz a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségre-gyümölcsre

A koronavírus-járvány kapcsán világszerte megugrott a fertőtlenítőszerek használata. A higiénia betartása fontos, de nem szabad túlzásba esni. A hatóság a közelmúltban több helyen talált olyan gyökérzöldséget, amelyen – valószínűleg a vásárlói igényeknek való minél jobb megfelelés érdekében – fertőtlenítő maradványa volt kimutatható. […]

Tovább…

Amikor néhány zöldség már drágább a húsnál – itt tartunk…

Az árakat a kereslet és a kínálat mozgatja alapvetően, de egyes ágazatok támogatottsága és a mezőgazdaságban (főleg a szabadföldi növénytermesztésnél) az időjárás is jelentős befolyással lehet az árakra. Hiszen ha valamiből sok terem országosan, vagy globálisan, az általában olcsóbban értékesíthető, amiből meg kevesebb terem, de nagy rá a kereslet, annak az ára felfelé kúszik.
Emellett az árakat a trendek is befolyásolják, kertészeti példát említve a mediterrán országok lakói sokkal nagyobb zöldségfogyasztók, mint mi, magyarok vagyunk, tehát nálunk ha nincs a tányéron zöldség, az nem akkora katasztrófa – sajnos… […]

Tovább…

Tojásalapú bevonat védheti meg a betakarított gyümölcsöket

A tojás egy igen hétköznapi élelmiszer, és felhasználási lehetőségei az eget is súrolják, viszont a Rice Egyetem kutatói egy egész furcsa módját találták a tojás alkalmazásának, ami akár a zöldségek és gyümölcsök védelmére is szolgálhat. A kutatók szerint az élelmiszer felhasználható egy kevésbé költséges előállítású bevonat alapjaként, amely lassíthatja a gyümölcsök és a zöldségek rothadását, így hosszabb ideig tárolhatóvá téve a terméket. […]

Tovább…

Rájuk rohad a termény, ha nem maguknak szedik le

A koronavírus-járvány miatt a legtöbb határ lezárásra került, és repülőjáratokat sem indítottak, ami sok ország számára aggodalmakra adott okot a mezőgazdasági munkálatok tekintetében. Ugyanis több országot is jellemzett az, hogy külföldről érkező idénymunkásokat alkalmaztak a mezőgazdasági munkálatok elvégzésére elsősorban a betakarítási időszakban. Ez nem volt másképp az Egyesült Királyság területein is, ahol elsősorban Romániából érkező munkavállalók takarították be az érett termést a földekről, viszont ez jelen helyzetben nem volt kivitelezhető, így az angoloknak más megoldáshoz kellett folyamodniuk. […]

Tovább…

Nálunk kopp, az oroszok bezzeg belefulladnak, annyi lesz idén

A Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok alapján Oroszországban csak 2020. április 28-ig az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget szüreteltek, ami 29,4 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakának termése. Az üvegházakban az uborka termelése 274 600 tonna, ami 30 százalékkal több, a paradicsom termése pedig 107 600 tonna, ami szintén 30 százalékkal több, mint a tavalyi év ezen időszakában betakarított termésmennyiség. Így nem hiába várja az orosz mezőgazdasági minisztérium 2020-ban az üvegházban termelt zöldségek rekordtermését. […]

Tovább…

Pincérek dolgoznának a szántóföldön

A koronavírus járvány következtében nem csak a 65 év felettieket bocsátották el a legtöbb munkahelyről; a vendéglátásban és turizmusban dolgozók nagy százaléka is munkanélkülivé vált a járvány következtében. Ezen túl pedig a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások nagy százalékát sem engedik be az országba munkavégzés szempontjából, ugyanis 25-30 ezer idénymunkás hiányzik a zöldségek és gyümölcsök szüreteléséből. […]

Tovább…

A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná látni zöldséggel és gyümölccsel

A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztást zöldségekből és gyümölcsökből. Egy új kutatás legalábbis ezt állítja, amelyet a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének tudósai végeztek el. A vizsgálat a városi kertészet potenciáljára terjedt ki, amely számba vette a városban található zöld övezeteket, és beépített területeket is. […]

Tovább…