Bezárta a kiskaput az EU, hogy megállítsa a túlzott ukrán baromfibehozatalt

Az EP hozzájárult az uniós-ukrán kereskedelmi megállapodás módosításához, amely bezárja a kiskaput az Unióba érkező, olcsó ukrán csirkemell importja előtt. Az európai csirketenyésztők ezáltal védelmet kapnak a túlzott mennyiségben, vámmentesen érkező baromfihússal szemben. A módosítás alapján Ukrajnának tisztességesen kell kereskednie az Európai Unióval. Az Európa Parlament képviselői 444 szavazattal, 128 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kérik Ukrajnát az Unió és az ország közötti jó együttműködés érdekében a teljes kereskedelmi megállapodás tiszteletben tartására. A Győri Enikő néppárti képviselő által előterjesztett állásfoglalás szerint az Unióba érkező összes terméknek  be kell tartania az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásokat. A baromfihúsra vonatkozó új […]

Tovább…

200-ról 500 ezer forintra növelték a foglalkoztatási támogatást a baromfi- és sertéságazatban

Az agrártárca 2019 júniusában hirdette meg a vállalkozásoknál termék-feldolgozási, termékforgalmazási és más kiegészítő tevékenységeket végző foglalkoztatottak után igénybe vehető, a termelés költségeit csökkentő foglalkoztatási célú jövedelempótló támogatási programját. Ennek mértékét növelték meg. 200 ezer forintról 500 ezer forintra nő a 2019-ben meghirdetett foglalkoztatási támogatás mértéke a baromfi- és sertéságazatban dolgozó szakképzett munkaerő megtartása érdekében. […]

Tovább…

Budapesten fejlesztik az európai mezőgazdasági innovációs tudástárat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet vesznek részt az első EURAKNOS műhelymunkában, amely a már létező 29 tematikus hálózat jelenlegi tudását és jó gyakorlatait összegyűjtve segíti az unió mezőgazdasági témájú tudásáramlását. A tematikus hálózatok speciális részei a Horizont 2020 nevű uniós többszereplős projekteknek, amelyek egy adott témában (baromfitenyésztés, növényvédelem, gyümölcstermesztés, erdészet stb.) a meglévő tudást és jó gyakorlatokat összegyűjtve, könnyen hozzáférhető formában teszik elérhetővé a mezőgazdasági termelők, erdészek, tanácsadók és az agrárszektor egyéb szereplőinek. […]

Tovább…

Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk

Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek. […]

Tovább…

Válság előtt a baromfitermelők

Hírek szerint nem kapják meg a baromfitermelők az első negyedévben az állatjóléti támogatást. Szakértők szerint az ágazatból így kieső 3 milliárd forint pótlás nélkül nyár elejére pénzügyi válságba sodorhatja a termelőket. […]

Tovább…

Remek brojler eredmények Pénzesgyőrben

A Veszprém megyei Pénzesgyőr falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat Schvéger György, aki 1986 óta foglalkozik baromfi neveléssel a brojlertelepén. Kiváló eredményeket ért el mind a takarmányhasznosulás, a fajlagos eredmények, és a brojler index terén is. […]

Tovább…

Új baromfi hibrideket tenyésztenek ki a vadonatúj magyar kutatóbázison

Átadták a Bábolna TETRA Kft. baromfi-genetikai kutatóbázisát a Vas megyei Uraiújfaluban. A létesítményben olyan új baromfi hibridek kitenyésztésén dolgoznak majd a kutatók és a szakemberek, amelyek jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, jól tűrik a magasabb környezeti hőmérsékletet és különleges, krémszínű tojásokat adnak. […]

Tovább…

Élen jár a baromfiágazat az állattenyésztésben, még több pénz érkezik bele

A hazai baromfiágazat a magyar mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, jól szervezett, rugalmasan alkalmazkodó ágazata – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, Feldman Zsolt. Majd hozzátette, hogy az ágazat a hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítésén túl az exportpiacait is növelni tudta. Ennek egyik kulcsa a magas fokú integráltság. A baromfihúsok a magyar fogyasztók kedvencei, hiszen a teljes hazai húsfogyasztás több mint felét, 52 százalékát fedi le az ágazat. Ezt segítette a baromfitermékek 2017-es áfa mérséklése is – tette hozzá Nagy István agrárminiszter. […]

Tovább…