A biztos spórolás mellett még nyerni is lehet a hűtőhasználati útmutatóval

Különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra. Ez segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. Az adventi időszakban érdemes időt szánni a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz kiürítésére annak érdekében, hogy a karácsonyi fogásoknak és maradékoknak legyen elég hely. […]

Tovább…

Elképesztő a pazarlás a környezetszennyezés miatt, ideje az agrár-újrahasznosítás felé fordulni Magyarországon és a világban is

“A körforgásos gazdasági modell megvalósíthatósága a hazai agráriumban, és annak potenciális hatása a környezeti fenntarthatóságra” címmel tartott előadást Prof. dr. Popp József, a Magyar Agrár- és Élettudományi egyetem tanára. Az EU klíma- és környezetvédelmi céljaiból adódó kihívásokról, és ezeknek a magyar agrárgazdaságra gyakorolt hatásairól egész napos konferencián tanácskoztak Debrecenben. […]

Tovább…

Minden negyedik magyar falat a kukában végzi

A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek több mint negyedét dobják ki a szemétbe, ennek nagy része készétel. Ráadásul egyes élelmiszerek, például az alma, a narancs vagy a körte, megfelelő, hűtött tárolásával csökkenthető lenne a pazarlás. A hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával akár évi 600 ezer forintot is lehetne spórolni. A koronavírus járvány miatti korlátozások sokakat tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a Samsung legújabb kutatásából azonban kiderül, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé előrelátók a magyarok. […]

Tovább…

Tojásalapú bevonat védheti meg a betakarított gyümölcsöket

A tojás egy igen hétköznapi élelmiszer, és felhasználási lehetőségei az eget is súrolják, viszont a Rice Egyetem kutatói egy egész furcsa módját találták a tojás alkalmazásának, ami akár a zöldségek és gyümölcsök védelmére is szolgálhat. A kutatók szerint az élelmiszer felhasználható egy kevésbé költséges előállítású bevonat alapjaként, amely lassíthatja a gyümölcsök és a zöldségek rothadását, így hosszabb ideig tárolhatóvá téve a terméket. […]

Tovább…

Elég a pazarlásból, indul a Maradék nélkül

Egyre sűrűbben lehet hallani, hogy a növekvő népesség miatt évről-évre nehezebb helyzetben van a mezőgazdaság, mivel el kell látni a sok éhező szájat világszerte. Ehhez képest folyamatosan olyan információk is napvilágot látnak, amelyek szerint egyre nagyobb a pazarlás az élelmiszeriparban és ezt mi, fogyasztók sem próbáljuk visszaszorítani, sőt! […]

Tovább…