Idén már csak 2 hétig lehet pályázni a baromfi állatjóléti támogatásra

Jó hír az állattartóknak, hogy 2022. november 1-től elérhető a baromfi ágazat megsegítésére irányuló felhívás. A Baromfi állatjóléti támogatás célja, hogy az állattartás fejlesztésén keresztül az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírásokat teljesítsék a gazdálkodók. […]

Tovább…

Rendkívüli támogatást kaptak a hazai baromfi- és sertéskoca tartók

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására 500 millió eurós rendkívüli EU-s mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal. A kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került, abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhettek támogatást a hazánknak jutó keretből, amit az érintett gazdálkodók júliusban meg is tettek. […]

Tovább…

Antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben táplálkozásmenedzsmenttel

Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a Poultry World testvérkiadványa, az All About Feed szemináriumot rendezett, amelyen szakértők a takarmányozással és annak az antibiotikum-csökkentésben betöltött szerepével foglalkoztak. […]

Tovább…

Mélyrepülésben a szárnyasok (is) – árulkodó a vágóhidak statisztikája

Az egész világ átalakulóban van, és ugyanez elmondható a mezőgazdaságról is. Az elmúlt közel sem békés, csendes időszaknak tulajdoníthatóan minden ágazatban eluralkodott a bizonytalanság. Az átalakulás jól látszik, számokban is megmutatkozik: a főbb haszonállatainkból kivétel nélkül kevesebbet vágtak 2021 azonos időszakához képest. A baromfifélék csoportja pedig zuhanórepülésben van. […]

Tovább…

Hamarosan érkezik a baromfi- és kocaállomány után igényelt alkalmazkodási támogatás a gazdáknak

Megjelent az agrárminiszter 18/2022. (VII. 13.) AM rendelete a baromfi- és kocaállomány után igénybe vehető kivételes alkalmazkodási támogatás részletes feltételeiről. A rendelet célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot sújtó, kivételesen magas mértékű termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájáruljon a termelési feltételek biztosításához és ezen keresztül az élelmiszerbiztonság folyamatos fenntartásához és a piaci egyensúlyhiányok kezeléséhez.  […]

Tovább…

Úgy néz ki, a liba lehetett az első baromfi

Egy kőkorszaki kínai falu lakói már 7 ezer évvel ezelőtt is háziszárnyasként tartottak libákat. A csontvizsgálok alapján úgy tűnik, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató helyiek tudatosan szaporították az állatokat. A felfedezés jelentős, mert eddig azt feltételezték, hogy az első baromfi a csirke volt. Az első csirketartásra utaló jelek viszont mindössze 5 ezer évvel ezelőttről származnak. […]

Tovább…

Szigorították a magyar baromfihús EU-ba szállításának szabályait

A vonatkozó jogszabályok alapján általános alapelv, hogy madárinfluenza járvány esetén csak akkor engedélyezhető bizonyos baromfitermékek kiszállítása más Európai Uniós tagállamba, ha kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Felügyeleti (megfigyelési) körzetből származó állatokból nyert friss baromfihúst csak engedéllyel lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiba. Ennek során több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. […]

Tovább…

Házityúk fajtajelölteket vizsgált a magyar szakember, Wolfgang Kessler kutatási díjat kapott

Keresztezéssel kialakított, alternatív tartásra alkalmas fajtajelöltek termelési és szaporodási paramétereit vizsgálta házityúkban Dr. Drobnyák Árpád. Ennek eredményeiért Wolfgang Kessler kutatási díjban részesült. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kutatója a Magyar Tudományos Akadémián vette át a díjat. A Német–Magyar Társaság és az MTA Agrártudományok Osztálya által idén 16. alkalommal odaítélt elismeréshez 2 ezer euró (közel 720 ezer forint) pénzjutalom társult. […]

Tovább…