Szigorították a magyar baromfihús EU-ba szállításának szabályait

A vonatkozó jogszabályok alapján általános alapelv, hogy madárinfluenza járvány esetén csak akkor engedélyezhető bizonyos baromfitermékek kiszállítása más Európai Uniós tagállamba, ha kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Felügyeleti (megfigyelési) körzetből származó állatokból nyert friss baromfihúst csak engedéllyel lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiba. Ennek során több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. […]

Tovább…

Házityúk fajtajelölteket vizsgált a magyar szakember, Wolfgang Kessler kutatási díjat kapott

Keresztezéssel kialakított, alternatív tartásra alkalmas fajtajelöltek termelési és szaporodási paramétereit vizsgálta házityúkban Dr. Drobnyák Árpád. Ennek eredményeiért Wolfgang Kessler kutatási díjban részesült. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kutatója a Magyar Tudományos Akadémián vette át a díjat. A Német–Magyar Társaság és az MTA Agrártudományok Osztálya által idén 16. alkalommal odaítélt elismeréshez 2 ezer euró (közel 720 ezer forint) pénzjutalom társult. […]

Tovább…

Nőtt a magyar takarmánygyártás teljesítménye, a termékek közel fele baromfi elé került

Magyarországon a keverőüzemekben 3,825 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2020-ban, 1,2 százalékkal többet, mint az előző évben. A gyártott keveréktakarmány 48,8 százalékát (1,868 millió tonna) a baromfitakarmányok adták 2020-ban. A baromfitakarmányok 45,3 százalékát a brojlerek számára előállított keverékek, 17,9 százalékát a tojó-, 19,8 százalékát a pulykatápok, 11,1 százalékát a kacsa-, 5,9 százalékát a libatápok tették ki. A sertéstakarmányok 36,6 százalékkal (1,399 millió tonna) részesedtek a 2020. évi termelésből. […]

Tovább…

Covid-19: a baromfiágazat ellátási és munkaerő-problémái továbbra is fennállnak

A globális baromfipiac kilábalni látszik a Covid-19 világjárványból, de a világ egyes részein továbbra is túlkínálat és munkaerő-problémák vannak a Rabobank szerint. A bank a legfrissebb negyedéves baromfihús-jelentését ismertetve elmondta, hogy a legtöbb régió a nyereséges szinten teljesít, vagy nyereséges feltételeket élvez.
Az európai és az amerikai gazdaságok újbóli megnyitása segítette a piac talpra állását, és fellendítette a globális kereskedelmet. A kilátások továbbra is pozitívak, mivel a kereslet változatlanul erős, a kínálat pedig korlátozott, bár a takarmányárak magasak. A kereskedelmi volumen további növekedése várható, amit az élénkülő élelmiszer-szolgáltatási ágazat ösztönöz. […]

Tovább…

Sertés- és baromfitartásban vizsgálja a digitális technológiák alkalmazhatóságát az AKI

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) részt vesz az ERA-NET COFUND ICT-AGRI-FOOD program és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott, „Smart technológiák használata környezetbarát állattartó telepek kialakítása érdekében (LivestockSense)” című 2 éves programban. A nemzetközi projekt az információs és kommunikációs technológián (IKT) alapuló eszközök elfogadottságát és alkalmazhatóságát vizsgálja a sertés- és baromfitartásban. […]

Tovább…

Nőtt a vágócsirke élősúlyos termelői ára, a pulykáé viszont csökkent

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 2021 első 18 hetében 2 százalékkal 261 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagárához képest, míg a vágópulyka élősúlyos termelői ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra csökkent ugyanebben az összehasonlításban. Anyagunkban a baromfihús világpiacának alakulását követő összefoglalót szemléztük. […]

Tovább…

Mi mást tehetne? Drágul a baromfihús is

A jelek azt mutatják, hogy a baromfiszektor is beáll az élelmiszer-árdrágítók népes tábora alkotta sorba. Jóllehet a termelők és feldolgozók áremelésének mértéke még messze elmarad a saját költségeik növekedésétől.
A száraz adatok szerint a termelői felvásárlási árakban április közepétől-végétől 1–7% közötti növekedés látható az egy évvel korábbihoz képest. […]

Tovább…

Előrelépés a fertőző állatbetegségek elleni harcban: 3D-s szövetkultúrákat fejlesztettek ki

Háromdimenziós szövetkultúrákat fejlesztettek ki az Egyesült Királyság tudósai annak érdekében, hogy tanulmányozni tudják a szárnyas jószágok egészségi állapotát. A kultúrák a csirkebelet imitálják. A megoldás segítségével olyan megbetegedéseket tudnak vizsgálni, mint a szalmonella és a madárinfluenza. Sőt, még a zoonózisos, állatról emberre terjedő fertőzéseket is alaposabban fel tudják deríteni. […]

Tovább…