Egyre több román csirkehús ömlik be Bulgáriába

Ugyan Bulgária korántsem önellátó baromfihúsból, de nagyon igyekszik, hogy ezt megváltoztassa. Javított külkereskedelmi mutatóin, az évi 5-10 százalékos termelésnövekedés jelentősen felülmúlja a fogyasztás bővülését. Az ország nagy beszállítói között egyre nagyobb piaci részesedéssel ott van Románia is. Az Agrárszektor számolt be arról, hogy 2017 és 2018 között 60 százalékkal lett kevesebb a baromfitartó üzemek száma Bulgáriában, miközben a termelés 10 százalékkal nőtt. A növekedés a csirkehús-előállítás 10 százalékos és a kacsahústermelés 18 százalékos bővüléséből tevődött össze. Előbbiből 87 ezer, utóbbiból 23 ezer tonna volt a kibocsátás – írták az USDA piaci jelentésére, illetve a bolgár statisztikai hivatal számaira alapozva. A […]

Tovább…

Baromfitartók, figyelem: be kell jelenteni a kis kapacitású keltetőket is!

Az állatok megbetegedésének megelőzése érdekében bejelentéskötelezetté váltak a kis kapacitású baromfikeltetők. Az ezeket üzemeltető állattartókat is érinti a TIR rendelet legutóbbi módosítása. A jelenleg érvényes előírások értelmében már nem csak az ezer tyúktojás egyenértéknél nagyobb kapacitású, engedélyköteles baromfikeltetőket kell bejelenteni az Országos Adatbázisba, azaz a Tenyészet Információs Rendszerbe. […]

Tovább…

Jó tesz a tojásnak, ha brokkolival etetik a baromfit

Mélyíti a tojás sárgájának színét a betakarított brokkoli melléktermékeként megmaradó szárakból és levelekből készült takarmány. Ez derült ki a kaliforniai Davis Egyetem kutatóinak kezdeti tanulmányából. Ezen az egyetemen hosszú ideje kutatják a brokkoli antiallergén, rák- és elhízást megelőző tulajdonságait, nemrég pedig elkezdték vizsgálni a takarmányozásban való hasznosítását is. […]

Tovább…

Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk

Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek. […]

Tovább…

Tavasszal egyre bátrabbak a haszonállatokat veszélyeztető kisragadozók

A galambokon kívül a különféle kisragadozók is tavasszal szaporodnak. A kis termetű állatok nőstényei anyai ösztöneik által hajtva ilyenkor sokkal bátrabbak és vérmesebbek, mert minél több táplálékot akarnak szerezni az utódaiknak. Ezért nyugodtabb környezetben akár fényes nappal láthatjuk őket, az alkonyat beköszöntével pedig különösen aktívakká válnak. A menyét és a nyest nagy károkat okozhat és néha céltalan öldöklést is végezhet a nyúl-, galamb- és baromfiállományban. […]

Tovább…

Áthajították a kártojást a ház felett a rontás ellen

Sok állattartó a tavasz beköszöntével baromfiudvarukat jércékkel népesíti be, és izgatottan várja, mikor jelenik meg munkájuk gyümölcse, az első tojás. Nem volt ez másképp a régmúlt idők gazdasszonyainál sem, ahol különös babona is társult a jércetojáshoz. Cikkünkből kiderül, mi is az a kártojás. […]

Tovább…