Növekedés előtt az uniós baromfitenyésztés a koronavírus és a madárinfluenza ellenére

Ebben az évben várhatóan növekedni fog az EU baromfitenyésztése, bár várhatóan mérsékelt ütemben. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a növekedés 1,2 százalékkal lesz magasabb, mint tavaly, ugyanis a fogyasztók a drágább húsokat a baromfihússal helyettesítik. Bár ez az arány nem ér fel a 2019-es év növekedéséhez, amikor 1,6 százalékos változást tapasztaltak pozitív irányba, mégis ennek köszönhetően megtérülhet a koronavírus miatti leállás kiesése. A járvány hatása főként a nehezebben értékesíthető fajták esetében lesz feltűnő, mint a fürj, a kacsa, a galamb vagy a gyöngytyúk. […]

Tovább…

Uniós támogatási intézkedéseket kért Magyarország a baromfi-, sertés- és tejágazatban

Magyarország az uniós agrárminiszterek május 13-ai videokonferenciáján további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte Brüsszeltől a koronavírus járvány következtében kialakult helyzetre. A támogatási intézkedés a baromfi-, a sertés- és a tejágazatot érintené, ahol a járvány következtében válsághelyzet alakult ki, és ennek kezelése érdekében kérte Magyarország az intézkedések bevezetését. Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az eddig meghozott intézkedések nem elegendőek a járvány következtében kialakult válsághelyzet kezelésére. Ezért rendkívüli intézkedések azonnali bevezetését kérték az unió mezőgazdasági biztosaitól. […]

Tovább…

Pályázati lehetőség a sertés- és baromfitartók számára: Kétmilliárd forint járványvédelemre

A Vidékfejlesztési Program keretében került meghirdetésre a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” nevezetű pályázati felhívás, amely a járványügyi szempontok alapján legfenyegetettebb területek védelmére nyújt kétmilliárd forint értékű támogatást. A pályázat azon sertés- és baromfitartó gazdák számára nyújt támogatást, akik telepei hatékonyan védhetők a beruházási fejlesztések által. […]

Tovább…

2 milliárd forint támogatást igényelhetnek az állattartók a baromfi- és sertéságazatban

Új támogatási konstrukciót dolgozott ki a baromfi- és sertéságazat számára az Agrárminisztérium. Ez a mezőgazdasági alapanyag-termelést kiegészítő termékfeldolgozási, –forgalmazási, és a vertikumra jellemző más, kiegészítő tevékenységeket a szakképzett munkaerő megtartásán keresztül segíti. A támogatásra a tárca saját költségvetéséből 2 milliárd forintot biztosít, és általános, csekély összegű támogatás formájában vehető igénybe. […]

Tovább…

Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk

Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek. […]

Tovább…

Élen jár a baromfiágazat az állattenyésztésben, még több pénz érkezik bele

A hazai baromfiágazat a magyar mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, jól szervezett, rugalmasan alkalmazkodó ágazata – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, Feldman Zsolt. Majd hozzátette, hogy az ágazat a hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítésén túl az exportpiacait is növelni tudta. Ennek egyik kulcsa a magas fokú integráltság. A baromfihúsok a magyar fogyasztók kedvencei, hiszen a teljes hazai húsfogyasztás több mint felét, 52 százalékát fedi le az ágazat. Ezt segítette a baromfitermékek 2017-es áfa mérséklése is – tette hozzá Nagy István agrárminiszter. […]

Tovább…

A termelésmennyiség Kelet-Európába tolódik, hatalmas lehetőség előtt a hazai baromfiipar

Bizakodó hangulatban telt az ötödik alkalommal megrendezett Baromfi Világnap, mivel a Baromfi Termék Tanács (BTT) által szervezett konferencián a világ baromfiiparát ismerő két külföldi előadó is a hazai baromfiipar számára kedvező globális fejleményekről számolt be. […]

Tovább…