Magyarország vált az európai kóser húsellátás egyik központjává

Egy Magyarországi vágóhíd biztosítja az európai kóser húsellátás jelentős részét a világjárvány alatt. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben 6 fő sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a Csongrád megyei csengelei vágóhídra az európai kóser húsellátás segítése érdekében. A telepen 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon, ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát adja. […]

Tovább…

Egyre több vágóhíd zár be a koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Több nagy húsfeldolgozó után immár egyre több vágóhíd is bezár az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt – derült ki az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riport-összeállításából. Az egyik legnagyobb húsfeldolgozó, a Tyson Foods április végén jelentette be, hogy a járvány miatt átmeneti időre felfüggeszti az egyik marhavágóhídja tevékenységét az északnyugati Washington államban. Az üzem mintegy 4 millió amerikai fogyasztót lát el marhahússal, illetve húskészítményekkel. […]

Tovább…

Nagyot könnyítettek a baromfitartók életén

A koronavírus terjedése mellett a madárinfluenza is felütötte fejét hazánkban. Az Agrárminisztérium pedig erre való tekintettel a leölési határozatokat a vágóhídi igazolással egyenértékű dokumentumként fogadja el a baromfitartóktól az állatjóléti támogatások IV. negyedévi kifizetési kérelmeinek benyújtása során. […]

Tovább…

Kevesebb sertést és több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly, mint egy évvel előtte

Megközelítőleg 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidak tavaly az előző évhez képest. A szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt a két vizsgált évben. Ez derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az anyag szerint a magyarországi vágóhidakon 4,620 millió sertést vágtak le tavaly, ami közel 85 ezer darabbal kevesebb az előző évi adatokhoz képest. A levágott állatok élősúlya összesen 542 ezer tonna, hasított súlya 437 ezer tonna volt, ezek gyakorlatilag megegyeztek az előző évi értékekkel. […]

Tovább…

Betiltották a szamarak kereskedelmi célú levágását

Már hivatalosan is tilos a szamarak kereskedelmi célú levágása Kenyában. Ennek több oka is ismert, többek között az állatvédő szervezetek nyomása, illetve a szamárlopások számának növekedése az elmúlt években. És hogy miért ilyen népszerűek a szamarak Kenyában? A válasz az állat bőrében, illetve az alatta található szövetben rejlik, amelyek Kínában nagy népszerűségnek örvendenek. […]

Tovább…

Közel 900 milliós fejlesztés a bátaszéki baromfifeldolgozónál

870 millió forintos beruházással fejlesztette vágóüzemét a baromfi-feldolgozással foglalkozó bátaszéki Bát-Grill Kft. A projektet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 321 millió forintos támogatásával finanszírozták. A cég a fejlesztésre több mint 321 forint vissza nem térítendő támogatást, és csaknem 330 millió forint kölcsönt nyert el. […]

Tovább…

Kiszabadult a börtönből az egyik legnagyobb magyarországi húsipari cég tulajdonosa, két hétre rá a fiát vették őrizetbe

8 hónap után szabadon engedték Piero Pini olasz üzletembert, a legnagyobb kapacitású magyarországi vágóhíd tulajdonosát. A kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. első emberét még március elején vették őrizetbe jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. Legutóbb 2017-ben Lengyelországban tartóztatták le adócsalás és feketefoglalkoztatás gyanúja miatt. A szabadulás öröme nem lehet felhőtlen, ugyanis november végén a fiát tartóztatták le tanúk befolyásolásának gyanúja miatt. […]

Tovább…

3 milliárd forintos húsfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban

Európa egyik legkorszerűbb sertéshúsüzemét adta át Nagy István agrárminiszter a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A beruházással 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. Az üzem 130 ezer sertés levágására, feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz, és decemberben kezdi meg működését. Az építés során a gazdaságos és környezettudatos működésére is hangsúlyt fektettek. […]

Tovább…