Boltban vásárolják, vagy maguknak termelik meg a tojást

A koronavírus-járvány idején indult egy új életvezetési filozófia, és többen vidékre költöztek. Sokaknak azonnal az is eszükbe jutott, hogy tartanak vagy tíz csirkét, és maguknak termelik meg a tojást. Az utóbbi években sokan vágtak bele otthon a tojástermelésbe, akik meg boltban veszik a tojást, ha a pénztárcájuk engedi, szabadtartásból származót vásárolnak. […]

Tovább…

Világszerte növekszik a tojásfogyasztás – sok múlik a tojótyúkok takarmányán

A tojás világszerte az emberi táplálkozás kiemelkedően fontos terméke. A tojásfogyasztás alapvető tápanyagforrást jelent az emberek számára. Az egyik legmegfizethetőbb állati fehérjeforrás, és gyakran a természet teljes értékű táplálékaként emlegetik. A kiváló minőségű, aminosavakban figyelemre méltóan gazdag tojás közel tiszta fehérjetartalommal büszkélkedhet. […]

Tovább…

A hibridizációval indult a tojásipar szárnyalása

A globális tojásipar termelésének növekedése az elmúlt 50 évben több mint lenyűgöző volt. A Poultry World megtiszteltetésnek érezte, hogy szakértői elemzést adhat ki az iparág fejlődéséről, és dokumentálhatja a globális tojástermelés és az árucikk kereskedelmének figyelemre méltó növekedését. Az elemzés a globális tojástermelés jelentős növekedését és a drasztikus területi eltolódásokat mutatja be. […]

Tovább…

Aranyáron mérik a magyar tojást – a duplájára dráguló takarmány az oka

Az elmúlt hetekben vidéki boltok polcain gyakran hiába keresték a tojást a vásárlók, napokon át nem lehetett kapni. Egy biztos, az árstop bevezetése óta jelentősen beszűkült a kínálat. Közeleg a húsvét, mi lesz így? Valós félelem, hogy addig is, aki hozzájut, próbálja feltölteni az otthoni készleteit. De meddig tárolható egyáltalán? Ebben a méltatlan helyzetben hová lehet fordulni? […]

Tovább…

Tönkreteszi-e az ársapka a hazai tojáságazatot?

A lengyel tojásimport felfutásától tartanak a hazai termelők, mert úgy gondolják, néhány kereskedő már a behozatal mellett döntött, többek pedig tárgyalnak erről, és rövid időn belül hasonlóan tesznek. A megnövekedett takarmány- és energiaárak miatt egyébként rossz időszakot megélő hazai tojástermelőknek kifejezetten rosszkor, a karácsony előtti egyik főszezon idején jött a tojás árstopja, amelynek hatásai ráadásul a húsvét kínálatára is negatívan hathatnak. A hazai termelők pozícióit a lengyel import veheti át, miután a kereskedők sem tudnak több veszteséget vállalni, és ezért a lehető legolcsóbb forrásokat részesítik előnyben. Az érintettek egy dologban értenek egyet: az árstop megszűntetése rendezhetné a kialakult helyzetet. […]

Tovább…

Akár aláírásgyűjtéssel is fel kell lépni az egészséges, itt termelt fehérjeforrás érdekében

A világ tojástermelése évente 3-3,5 százalékkal emelkedik – hangzott el a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 20. tojásvilágnapi konferenciáján. A hazai fogyasztás jelenleg 240 db/év, és folyamatosan növekszik. 1996-ban döntött úgy a nemzetközi szövetség, hogy világnappal népszerűsítik a tojásfogyasztást. Mára a tudósok megállapították, hogy a tojás a legértékesebb táplálékok egyike. […]

Tovább…

Az állattenyésztés éghajlati lábnyoma – a csökkentés módjai

A gazdálkodóknak fel kell ismerniük az állattenyésztés éghajlati lábnyomát, elkerülendő, hogy az üvegházhatású gázok legnagyobb termelőjévé váljanak. Jelenleg az állattenyésztés az összes emberi eredetű üvegházhatású gázkibocsátás 14,5%-áért felelős. Ennek 44%-át az enterális erjesztés, 41%-át a takarmányozás, 10%-át a trágyakezelés, 5%-át pedig az energiafogyasztás teszi ki. […]

Tovább…