Az idei aszály átlagosan 30-80 százalékos kukorica- és napraforgó-terméskiesést eredményezett a kelet-magyarországi ökológiai tájkörzetekben. A lakosság ellátását ez nem veszélyezteti, az exportra szánt termés mennyisége azonban jelentősen csökkent – hangzott el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete által szervezett tanácskozáson. […]
Élelmiszeripar
Jó, ha 180 ezer tonna lesz idén a burgonyatermés – tíz éve még 550 ezer tonna volt…
Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja. A perzselő nyár az elmúlt évek leggyengébb burgonyatermését eredményezheti Európában. Németországban és Belgiumban már az újkrumpli betakarítása is két héttel korábban kezdődött idén, de ez még átlagos mennyiséggel ajándékozta meg termelőit. […]
Sok a különbség az egyes tejhelyettesítő növényi italok termesztésében
A növényi italok minden környezeti mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej. Ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen mentesek volnának a környezeti terheléstől. A szállításból eredő kibocsátásokon kívül a rizs- és mandulaitalnak magas a vízlábnyoma, az utóbbinál használt permetezőszerek pedig ártalmasak a méhekre. […]
Télen áruhiány és további jelentős drágulás jöhet
Télen áruhiány és további jelentős drágulás várható a Copa-Cogeca, az EU-s mezőgazdasági termelők szervezete, a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség szerint, ezért az iparágn kormányzati segítségre szorul, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit. […]
Egyszerre nagyon hasznos és káros is a pálmaolaj
Az édességek, a margarinok, a samponok és kenőanyagok közös tulajdonsága, hogy összetevőjük a pálmaolaj. A sokoldalúan felhasználható, könnyen előállítható és még olcsó anyag termelése rengeteg előnye mellett komoly mezőgazdasági és környezetvédelmi szempontokat sért. […]
Kevesen használják, pedig bírja a szárazságot a cirok
Letarolta az aszály idén nyáron Európát, rengeteg kárt okozva a termelőknek és a vásárlóknak is. Itthon is általános látvány a kiszáradtnak tűnő, lehajlott tányérú napraforgók szomorú sora. A klímaváltozás nyomán az aszályos időszakok majd egyre gyakrabban fordulnak elő. Az alkalmazkodásban pedig az ilyen klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőség. […]
Kritikus időszakot élnek az állattenyésztő gazdák, negyede a széna a tavalyi mennyiségnek
Egyre több gazda akarja értékesíteni az állatállományát a szomszédos Romániában, mivel a szénatermés nagyon gyenge, az abraktakarmányok ára magas, ráadásul a vágóállatok átvételi ára csökken. A gazdák és mezőgazdasági szakemberek szerint az idei aszály minden ágazatot sújt, leginkább azonban az állattenyésztés sínyli meg. […]
Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával
Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]