Újra kell gondolni a termesztéstechnológiákat a hazai kukorica- és napraforgó-termelésben

Az idei aszály átlagosan 30-80 százalékos kukorica- és napraforgó-terméskiesést eredményezett a kelet-magyarországi ökológiai tájkörzetekben. A lakosság ellátását ez nem veszélyezteti, az exportra szánt termés mennyisége azonban jelentősen csökkent – hangzott el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete által szervezett tanácskozáson. […]

Tovább…

Jó, ha 180 ezer tonna  lesz idén a burgonyatermés – tíz éve még 550 ezer tonna volt…

Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja. A perzselő nyár az elmúlt évek leggyengébb burgonyatermését eredményezheti Európában. Németországban és Belgiumban már az újkrumpli betakarítása is két héttel korábban kezdődött idén, de ez még átlagos mennyiséggel ajándékozta meg termelőit. […]

Tovább…

Sok a különbség az egyes tejhelyettesítő növényi italok termesztésében

A növényi italok minden környezeti mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej. Ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen mentesek volnának a környezeti terheléstől. A szállításból eredő kibocsátásokon kívül a rizs- és mandulaitalnak magas a vízlábnyoma, az utóbbinál használt permetezőszerek pedig ártalmasak a méhekre. […]

Tovább…

Kevesen használják, pedig bírja a szárazságot a cirok

Letarolta az aszály idén nyáron Európát, rengeteg kárt okozva a termelőknek és a vásárlóknak is. Itthon is általános látvány a kiszáradtnak tűnő, lehajlott tányérú napraforgók szomorú sora. A klímaváltozás nyomán az aszályos időszakok majd egyre gyakrabban fordulnak elő. Az alkalmazkodásban pedig az ilyen klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőség. […]

Tovább…

Kritikus időszakot élnek az állattenyésztő gazdák, negyede a széna a tavalyi mennyiségnek

Egyre több gazda akarja értékesíteni az állatállományát a szomszédos Romániában, mivel a szénatermés nagyon gyenge, az abraktakarmányok ára magas, ráadásul a vágóállatok átvételi ára csökken. A gazdák és mezőgazdasági szakemberek szerint az idei aszály minden ágazatot sújt, leginkább azonban az állattenyésztés sínyli meg. […]

Tovább…

Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával

Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]

Tovább…