Őszi búza fajtakísérletek és biogazdaságok tehetik fenntarthatóbbá a magyar élelmiszerellátást

Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Nemrég láttak napvilágot a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei. […]

Tovább…

Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával

Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]

Tovább…

Magyar biosiker: felkerültek a hazai Lidl áruházak polcaira az alakor és tönke ősgabona lisztek

Többéves ősgabona fajta kísérletek eredményeként valósult meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet termékfejlesztési projektje, így a magyarországi boltok polcaira is kikerülnek a bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztek. 2022. január harmadik hetétől a Lidl áruházláncában, országosan megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak. […]

Tovább…

A legjobb magyar kenyerek nyomában: molnárok és pékek varázsvilágában jártunk

Mi kell a jó kenyérhez? Minőségi búza, jó malom, remek liszt és szakképzett, becsületes személy, aki elkészíti. Utánajártunk, mik a legizgalmasabb témák és folyamatok a molnárok és a pékek világában. Ebben Tóth István agrármérnök, molnár, pék, a Molnárlegény című malom- és sütőipari kultúrával foglalkozó oldal szerzője segített nekünk. A magyar liszt minőségéről, a kenyérkészítés alapgabonáiról, a molnárszakmáról, csalásról és átverésről is beszélgettünk. […]

Tovább…

Drágább lesz a kenyér ősztől, mert kevesebb a malmi minőségű búza

Többet kell majd fizetni a lisztért és a belőle készült termékekért ősztől. Az ellátáshoz megfelelő mennyiség megvan, 1,2 millió tonna malmi minőség biztosan a raktárakba kerül. A kenyérárak azonban hamarosan újra magasabbak lesznek a boltokban. Visszafogott becslések szerint a pékáruk átlagosan 6-8 százalék közötti áremelkedésére lehet számítani. Az okok között szerepel a búza, és így a liszt drágulása. […]

Tovább…

Drágább lehet a liszt, nagy áremelés várható a sütőiparban

Jelentős, két számjegyű áremelést igényelne a sütőipar, hogy kijöhessen a veszteséges, illetve kevésbé rossz esetben is rendkívül alacsony, 0-2 százalékos profitot termelő működés kelepcéjéből. Emelkedik a liszt ára, kevés étkezési búza terem, ezért a kenyér is többe kerül majd. Ráadásul a magyar sütőipari cégek is egyre fogynak. […]

Tovább…