Kevesen használják, pedig bírja a szárazságot a cirok

Letarolta az aszály idén nyáron Európát, rengeteg kárt okozva a termelőknek és a vásárlóknak is. Itthon is általános látvány a kiszáradtnak tűnő, lehajlott tányérú napraforgók szomorú sora. A klímaváltozás nyomán sajnos az ideihez hasonló nyarak és aszályos időszakok majd egyre gyakrabban fordulnak elő. Az ezekhez való alkalmazkodásban pedig az ilyen klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőségeket biztosít a termesztésben.

A Greendex írta meg, hogy ilyen növény az Etiópia és Szudán sztyepp-szavanna területein őshonos, de ma már a meleg mérsékelt égövig mindenfelé termesztett, nálunk is részben ismert cirok is. A fűfélék közé tartozó növény termelése hazánkban a rendszerváltás után esett vissza jelentősen, pedig a takarmányozásban a kukorica kiváló alternatívája lehet, egyes fajtái pedig élelmiszernek is alkalmasak.

Az aszályhoz való alkalmazkodásban a száraz klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőségeket biztosít a termesztésben.
Az aszályhoz való alkalmazkodásban a száraz klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőségeket biztosít a termesztésben.

A növény szárazsághoz való alkalmazkodóképességét jelzi, hogy a kukoricánál 50 %-kal kevesebb vizet vesz fel, miközben terméshozama aszályos körülmények között 10-15 %-kal is meghaladhatja előbbiét. További jelentős előnye, hogy talajművelés szempontjából igénytelenebb, ezért termesztésének költségei is alacsonyabbak.

A szemle szerint a cirok világszerte elterjedt gabonaféle, Európában azonban még alig-alig fogyasztják. Mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Gluténmentes sütemények, kuszkusz vagy akár sör alapanyaga is lehet. Továbbá fehérjében gazdag, és a 9 esszenciális aminósavból 8 is megtalálható benne – írták.

A cirok újfajta mezőgazdasági gyakorlatot tesz lehetővé, amely fenntarthatóbb, mivel megőrzi az erőforrásokat. Gondolnunk kell a holnap mezőgazdaságára, és arra, hogyan tudunk élelmiszert termelni jelentős vízfelhasználás nélkül – mondta egy francia termelő a Reutersnek a cikk szerint.

Még nincs túl sok cirok Európában

Előnyei ellenére az uniós adatok szerint idén Európában mindössze 800 ezer tonna cirkot termelnek. Ennek csupán negyede lesz emberi fogyasztásra alkalmas, a többi többnyire takarmányozásra szolgál majd.

Mivel a nyarak egyre melegebbek és melegebbek lesznek, arra számíthatunk, hogy egyre több gazdálkodó fog cirkot termeszteni, hogy a kukorica egy részét helyettesítse – mondta Vincent Braak, a Strategie Grains terményelemzője a cikk szerint.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...