Európában is elismert a magyar minőség: mindent az oltalom alatt álló földrajzi jelzés és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés témájáról

Európa rendkívül gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami a kontinens kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának eredménye. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések. Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul. […]

Tovább…

Kényszer nincs, kockázat van a lombikhús, a szója és a rovarok evésében: vizsgálatot indított az alternatív fehérjeforrások értékelésére Nébih

Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség és a globalizáció egyaránt arra ösztönzi az emberiséget, hogy keresse a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat. Ezek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti központjában. Egyre többen fordulnak az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. A lombikhús, a rovarok és a szója is a vizsgálatokban. […]

Tovább…

Milliárdokkal tartoznak a NAK-nak a tagok, többen pedig most tudták meg, hogy azok

Először 2020-ban számolta ki maga a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mennyit kell befizetniük a tagoknak. A NAK-tagság bármilyen, mezőgazdasággal vagy élelmiszeriparral kapcsolatos vállalkozói tevékenységi körrel rendelkező vállalkozónak törvényileg kötelező. A szervezethez évente milliárdok folynak be tagdíjakból, pedig nagyon sokan tartoznak nekik. A januári egyenlegközlő levelek alapján többeknek a tagdíjhátralék mértéke volt újdonság, másoknak pedig az is újdonság volt, hogy ők egyáltalán tagjai az kamarának. […]

Tovább…

Megint magyar termékekben találtak lisztériaszennyeződést: megelőzné az újabb tragédiát a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség

Az Európai Unió RASFF rendszerében 2021 januárjában riasztás jelent meg, mely szerint magyar eredetű gyorsfagyasztott csemegekukoricát hívtak vissza a forgalomból. A visszahívott hűtött saláta termékekben a svájci vállalat által végzett minőségellenőrzési vizsgálatok során Listeria monocytogenes szennyeződést mutattak ki. A visszahívás részletes vizsgálata folyamatban van. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség tagjai által alkalmazott Listeria Megelőzési Rendszer segíthet az élelmiszerbiztonság megtartásában. […]

Tovább…

Az oregánó-illatolajtól a sertéspestisig – hírek a sertésvilágból és itthonról

A pigprogress.net alapos és széles spektrumú összefoglalót készített a sertésvilágpiac januári állapotáról – az érdekességekből szemezgettünk. Az itthoni viszonyokról – a sertéspestis terjedéséről – pedig a telex.hu foglalta össze az aktuális tudnivalókat.
Lassuló ütemben, de folyamatosan nő az a magyarországi terület, ahol a vadállományban megjelent az afrikai sertéspestis (ASP) A házisertések állományát ugyanakkor hivatalosan sikerült megvédeni. Az egyetlen igazán jó hír, hogy Magyarország ASP-től nem sújtott területeiről Japánba lehet sertéshúst szállítani. […]

Tovább…

Új magyar módszer a takarmányvizsgálatra: gyorsítani lehet a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítását

Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és a szigorodó fogyasztói elvárások miatt egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését. Az egyik ilyen módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén. A mintaelőkészítés nélkül érintés- és roncsolásmentes, gyors, objektív és valós idejű mérés végezhető. […]

Tovább…

Egy új kezdettel ért véget a Szent István Egyetem története: megalakult a MATE

Az egykori Szent István Egyetem jogutódjaként megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület. Így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére. […]

Tovább…

Debrecenbe hív a mezőgazdasági mérnöki alapszak

A szakon végzett mezőgazdasági mérnök alkalmazni tudja a mezőgazdasági ágazatokban használatos legújabb technológiákat, piacképes mezőgazdasági termékeket állít elő, azt feldolgozza és forgalmazza. Elemzi és irányítja a mezőgazdasághoz kapcsolódó kereskedelmi és gazdasági folyamatokat. Képes a fenntartható mezőgazdasági termelés alapelveinek alkalmazására, a környezetvédelmi előírások betartására és a gazdálkodási technológiák innovációjára – mutatja be a mezőgazdasági mérnöki alapszak (BSc) által kínált tudást a Debreceni Egyetem. […]

Tovább…