Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával

Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]

Tovább…

Egzotikus növények, amelyek az extrém hőséget és a magyarországi telet is jól viselik

Súlyos aszály sújtja idén Magyarországot – és több környező államot –, ami miatt több tavunk kiszáradt, a folyók vízállása is aggasztó. Különösen az Alföldön kritikus a helyzet. A mezőgazdaság mellett a kerttulajdonosok is megérzik a szárazságot. Kiég a fű, elpusztulnak a növények, ha nem locsolunk, ami viszont szintén sok helyen lehet problémás a vízkorlátozó intézkedések bevezetése miatt. […]

Tovább…

Az olthatóság oltalmat, megmenekülést jelenthet a banánnak

Megtalálták a módját annak, hogy a fásszárúakhoz hasonlóan a fűféléket is egymásra olthassák. A tudósok sikeresen kombinálták egymással olyan egyszikű növények embriószöveteit, mint a banán, a rizs és a búza. Ennek eredményeképp betegségekkel és stresszel szemben ellenállóbb növényeket tudnak létrehozni.
A hagyományos oltás során egy növény hajtását egy másik gyökerére oltják rá, így azok együtt nőnek tovább. Eddig azonban a fűfélékkel rokon növényeknél, az egyszikűeknél ezt nem tartották lehetségesnek, mivel nem rendelkeznek egy bizonyos szövettel: kambiummal. […]

Tovább…

Nagyot robbant az idén a rotterdami kikötő gyümölcsforgalma, a zöldségé viszont durván visszaesett

Lényegesen nagyobb volt a rotterdami kikötőn keresztül Európába érkező hűtött friss gyümölcs mennyisége 2020 első felében, mint az egy évvel korábban mért adatok. Az Európa legnagyobb forgalmú kikötőjébe érkező 162 ezer tonnás növekménnyel együtt már elérte a 3,2 millió tonnát. A Holland Statisztikai Hivatal adatai szerint a frisspiaci gyümölcsszállítmányok a hőmérséklet-csökkentetten kívül a fagyasztottat is beleértve a teljes hűtött áru mennyiségének 57 százalékát teszik ki. […]

Tovább…

Fokozható a rosttartalom az inulin használatával

A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt. […]

Tovább…

Érdekes meglepetést hozott a Magyarországon árusított banánok tesztje

A banán összetett vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A banánteszt során összesen 14, köztük 3 bio termesztésű gyümölcsöt ellenőriztek. Ezeknél penész, valamint növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek, és megmérték kalcium-, kálium- és összes cukor tartalmukat is. A Nébih növényvédelmi felügyelői már a kereskedelmi mintavételnél ellenőrizték a nyomon követhetőségi dokumentációkat és a banánok jelölését, de nem találtak kifogásolnivalót. […]

Tovább…

A magyarok simán bekajálják a szlovákok banánját

A banán a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse és Európában is felfér a dobogóra. Ebből következően az importált gyümölcsök közül a legjelentősebb: ebből hozzák be a legnagyobb mennyiséget az EU-ba. Ám a kereskedelmi útvonalak meglehetősen bonyolultak és időnként látszatra logikátlanok. Így például az itthon kapható banán is furcsa utat jár be. […]

Tovább…