A francia cirok többsége külföldre megy

Franciaország Európa vezető ciroktermesztője, ahol a cirok mindenféle formája megtalálható. Van szemes és takarmánycirok is. A termőterület 60 százaléka mintegy 10 megyére koncentrálódik, köztük a délnyugati régióra. Ez a földrajzi közelség az oka, hogy Franciaország a Spanyolországba irányuló exportőrként pozicionálja magát, amely a francia cirok fő felvevőpiaca. […]

Tovább…

Argentínában kutatják a cirok vetőmag szénlábnyomát, kedvezőek az eredmények

A cirok vetőmag szénlábnyomának meghatározását is végzi az a vizsgálati program, amelyet 2021-ben indítottak Argentínában a szemes- és takarmánycirokra vonatkozóan. A cél kettős: a vetőmagok értékének növelése a szénlábnyomuk szempontjából, valamint a fenntarthatóság iránt elkötelezett mezőgazdasági ágazatok támogatása. A vetőmagok szén-dioxid-semlegessége felé tartanak. […]

Tovább…

A cirok termesztéséről is beszéltek a SIA Mezőgazdasági Kiállításon

A 60. SIA kiállítást tavaly márciusban rendezték meg Franciaország fővárosában, Párizsban. Több mint 600 000-en látogattak el erre az eseményre, ennyien mutattak érdeklődést a mezőgazdaság iránt. 1000-nél is több francia és nemzetközi kiállító volt jelen, köztük a SEMAE, a francia vetőmag- és palántakereskedelmi szövetség, amelynek standján egy cirokról szóló konferencia is helyet kapott. […]

Tovább…

A cirok termeszthető 12% feletti lejtésű területeken?

A hatóság állásfoglalása alapján a cirokvetőmag vethető a 12% feletti lejtésű területeken. A hagyományosan javasolt technológia mellett a helyi tapasztalatok azt mutatják, hogy Lidea szemes cirok hibridek eredményesen termeszthetők gabona-sortávolság alkalmazása mellett is, nagyobb tőtávolság és kisebb sortávolság (12,5 cm) melletti térállásban. […]

Tovább…

Cirokkal bővítenék az élelmiszertermelést

Hollandiában, Amszterdamban tartották meg a Sustainable Food Summit programot, a Fenntartható Élelmezési Csúcstalálkozót. A rendezvény a társadalmak fenntarthatóbb élelmezése felé törekvő szervezeteket és szakembereket hozta össze. A Sorghum ID is ellátogatott az amszterdami eseményre, hogy megvitassa a cirok alapú élelmiszertermelést és annak az egészségre és a környezetre gyakorolt kedvező hatásait. […]

Tovább…

Mitől sikeres a cirok gyomirtása?

A sikeres gyomirtás, különösen a nyári gyomok elleni védekezés a ciroktechnológia egyik kulcsfontosságú pontja. Érdemes megnézni, milyen a sikeres magágyelőkészítés, melyek a vetési feltételek, törvényi előírások és gyomirtási stratégiák a cirokfejlődés különböző szakaszaiban. A legújabb kísérletekről, valamint a mechanikus gyomirtás részleteiről Sandrine Volan, az Arvalis mérnöke beszélt. […]

Tovább…

Biogáz és fermentációs maradék is lehet a cirok termesztésének eredménye

Számos, magas biomassza-hozamú cirokfajta állítható csatasorba és termelésbe. Ilyen az egyszeri betakarítású takarmánycirok, a cukorcirok és a biomassza cirok is. Ráadásul a metanizálásra termesztett cirok nem áll versenyben a mezőgazdaságban élelmiszerforrásként hasznosított cirokkal. Infók a cirok alapú metanizálás mellett szóló érvekről. […]

Tovább…