Francia támogatással fejlődik a közös cirokprojekt

A Sorghum ID európai, szakmaközi cirokszervezet és a Nitrosorg együttműködési projekt konkrét célokat tűzött ki maga elé: a minőség maximális javításával javítani kívánja a fajtaszelekciót, különös tekintettel a fehérjetartalomra, az emészthetőségre, valamint a baromfitakarmányozásra való alkalmasság előtérbe állításával; a projekt másik célja a nemesítőknek való tudásátadás. […]

Tovább…

Segítségül jött a szükséghelyzeti engedély: szemes- és silócirok kultúrákban is használható a Viper

Összesen 3 ezer hektáron rizs, 15 ezer hektáron pedig cirok növényvédelemre használható szükséghelyzeti engedéllyel a Viper™ gyomirtó szer. A 6300/26-2/2022 számon engedélyt kapott készítmény cirok kultúrában kakaslábfű, köles- és muhar fajok ellen földi permetezéses kijuttatással alkalmazható. Rizstermesztésnél a kakaslábfű, a muhar fajok és a zsióka ellen használható hasonló technológiával. […]

Tovább…

A hagyományos kultúráknál ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben a cirok

“A mezőgazdaság az éghajlati és környezeti kihívásokkal szemben” címmel tartott előadást Serge Zaka, az agroklimatológia iránt szenvedélyesen érdeklődő tudós. A kutatói tevékenysége középpontjában az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása áll. A szakember a 2021-es, Franciaországban, Toulouse-ban tartott cirokkonferencián nagyon fontos, a gazdákat is érzékenyen érintő technológiai előnyökről is beszélt a cirok termesztésével kapcsolatban. […]

Tovább…

A cirok minden része hasznosítható

A ciroknövény több szempontból is fontos haszonnövény. Számos piaci értékesítési lehetőséget kínál a humán táplálkozás, az állati takarmányozás, a bioenergia és a bioanyagok területén. Továbbá ugyanabból a cirokkultúrából a szemek felhasználhatók a humán táplálkozásban, a növény szárából kinyert lében található vízben oldódó cukrokból bioetanol készül, a megmaradt, kipréselt szárat pedig állati takarmányozásra vagy energiafejlesztésre lehet használni kapcsolt energiafejlesztés vagy második generációs bioüzemanyag formájában. […]

Tovább…

Eloszlatnák a cirok rossz emészthetőségének tévhitét

Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz. […]

Tovább…

A kukorica nem lesz mindig drága, a klíma melegszik, előretörhet a cirok

Igazi kuriózum volt a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatóján, ahol a kukoricák mellett két nemesítőház cirokhibridjei is ott voltak. A kísérletet szervező szakemberek és a fajtatulajdonosok igyekeztek ráirányítani a figyelmet a növényben rejlő lehetőségekre. A cirok ugyanis minden olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt közkedvelt lehetne – mondta dr. Kiss Erzsébet, a fajtabemutató szakmai vezetője. Ám hozzátette, itthon egyelőre kevéssé bíznak benne a gazdák, pedig a szemescirok a humán táplálkozásban, a silócirok pedig a téli tömegtakarmány-előállításban lehetne fontos alapanyag. […]

Tovább…

Kukorica helyett? A cirok változatos felhasználási lehetőségei

Azon túl, hogy a cirok a piacon számos formában és célra értékesíthető, mint például a humán étkezés, az állati takarmányozás, a bioenergia és a bioanyagok, a felhasználási lehetőségei még az eddig ismertnél is sokkal szerteágazóbbak. A ciroknövény képezheti a humán táplálkozásra szánt szemescirok alapját, és az etanol-előállításhoz szükséges oldható cukor is kinyerhető a növény szárából. Az eljárás során keletkező kipréselt szár és a növény levelei az állati takarmányozásban vagy az energia-előállításban hasznosíthatóak. Ilyen a kapcsolt energiatermelés vagy a második generációs bioüzemanyag előállítása. […]

Tovább…

Most még érdemes lehet belevágni – hatalmas kereslet van cirokra

A legjelentősebb hazai vetőmag-forgalmazó és takarmányfelhasználó cégek részvételével tartottak online konferenciát a cirokról. A rendezvény fő megállapítása az volt, hogy míg korábban úgy kellett vevőt keresni a megtermelt cirokra, addig ma már képtelenek a kereslet kielégítésére a termelők. Ennek az a magyarázata, hogy egyelőre kis területen termesztik a növényt.
Ez nagyon gyorsan megváltozhat. Egyre többekben tudatosodik ugyanis, hogy a magyarországi szántóterületek egy része a kukorica biztonságos termesztésére alkalmatlan, és ezzel egyre inkább feledésbe merül a cirokról mint másodrangú, alternatív növényről kialakult kép. Ezzel párhuzamosan a termesztésében és hasznosításában érdekelt vállalkozások tudatosan építik a cirok hazai piacát, mert szerintük a vetésforgó új, teljes jogú tagjává válhat a következő években. […]

Tovább…