Az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. A szakember 7 év brüsszeli megbízatás után tér haza Magyarországra. Élelmiszermérnökként diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd a mezőgazdaság-tudományok kandidátusa lett. Közben tanárképzőt és jogi egyetemet is végzett, amit követően az Élelmiszerek EU-harmonizációs munkacsoportjához került. 33 évesen lett a Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet (KÉKI) főigazgatója, a pozíciót 11 éven át töltötte be. 2006-ban, 10 közép-kelet-európai ország EU csatlakozása után elsőként és egyetlenként került be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) igazgatótanácsába, ahol hamarosan alelnöki, majd elnöki megbízatást kapott. […]
Egyszerű és nagyszerű fokhagymatrükkök
A legtöbben általában nyersen, a gerezdeket felaprítva használják fel a fokhagymát a konyhában. Pedig más formában is ízesíteni lehet vele. Nagyon egyszerűen készíthető belőle például fokhagymakrém vagy fokhagymapor is. A krémhez mindenképpen pucoljuk meg a fokhagymákat, majd 1 kilogramm fokhagymapéphez keverjünk hozzá 20 dekagramm sót, hagyjuk kicsit állni, és készen is van. De mire jó még a fokhagyma a kertben és a konyhában? […]
Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komáromban épülő üzemben
Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán – mondta el Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek. A cégvezető tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz fel a Komárom külterületén található Bartusekpusztán. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után. […]
Aratás közben sír a gabona
A növények a sérülésük során fájdalomcsillapítót termelnek, de egyúttal kommunikálnak is egymással, és figyelmeztetik a veszélyre a többieket. De vajon képesek-e érzésekre? […]
A falánk nyugat veszélybe sodorja a világ élelmiszerbiztonságát
Egy elemzés szerint a nyugati emberek által generált óriási kereslet bizonyos növények iránt, mint például az avokádó, a kávé vagy a citrusfélék, veszélyeztetik a világ élelmiszerbiztonságát és a növényvilág sokféleségét. […]
„A szántóföldtől az asztalig” a hazai élelmiszereket állítják a Szentlőrinci Gazdanapok középpontjába
Augusztus első hétvégéjén rendezi meg a Szentlőrinci Gazdanapokat a Baranya Megyei Vállalkozói Központ (BMVK). A szakvásár a legújabb gépeknek, termeléstechnológiáknak, fejlesztéseknek, gazdasági állatkiállításnak és számos, a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programnak is teret ad, középpontban a hazai élelmiszertermékekkel. Idén Székelyföld lesz a rendezvény díszvendége. […]
Megtörhető a juglon átka, van élet és kertészet a diófa alatt is
A dió egy olyan, juglon nevű vegyületet állít elő, amely az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok a fejlődését. A kerti növények esetében a juglon-érzékenység leggyakoribb tünetei a levelek sárgulása, lankadása, hervadása a vegetációs időszak alatt, különösen forró, száraz időben. Ez végül a mérgezést elszenvedő növény pusztulását okozhatja. Van azonban több olyan cserje, zöldség, gyümölcs, illetve dísznövény is, amelyik ellenáll a juglonnak, és megfelelően fejlődik a fa alatt. […]
A japán regionalizáció eredménye: könnyebben szállíthatnak húst a magyarok járvány esetén
A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Arai Yutaka a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Budai Gyulával tárgyalt. A megbeszélések fő témája a regionalizáció volt. Ennek lényege, hogy állategészségügyi problémák, járványok esetén csak a fertőzött területről tiltják meg a hús és a hústermékek kiszállítását, nem az egész országból. […]