Kecskefarm és kiváló minőségű sajt lett a válások utáni újrakezdés eredménye

Tudás, tapasztalat és pénz nélkül vágtak bele tíz éve a tejhasznú kecsketartásba és a tejfeldolgozásba – mesélte Drávai László, a csóri Drávai Családi Gazdaság alapítója. Drávai László villanyszerelőként végzett, de dolgozott szakápolóként és nyomdai koordinátorként is. Felesége, Zsuzsi közgazdász. Postavezető volt, amikor megismerkedtek. Közvetlenül válás után mindketten a tökéletes újrakezdést remélték a kapcsolattól. Lacinak akkor már volt két kecskéje. […]

Tovább…

A tej, amelyet a tejfehérje-allergiások is nyugodtan fogyaszthatnak

Sokan nem gondolnák, hogy tehéntej és tehéntej között mekkora lehet az eltérés. A tej beltartalmát pedig nemcsak a takarmányozás, hanem az állat genetikája is meghatározza. Ficsor Árpádék 220 magyartarkából álló tejelő állományt tartanak családi gazdaságukban, amely számára a takarmányt is maguk termelik meg 200 hektáron. […]

Tovább…

Dunaharasztin készül az aranyérmes Paraszt Sajt

A Pest megyei Dunaharaszti településen található kézműves sajtműhelyben, Ficsor Árpád kezei között készült az idei országos Sajtmustra egyik legkiválóbb sajtja. A családi gazdaság magyartarka állománya adja a hagyományos eljárással készült, 2-12 hónapos érlelésű probiotikus sajtok alapanyagát. A folyamatos fejlesztéseknek, és a francia illetve a svájci tanulmányok hatására a minőségi mércét is egyre magasabbra helyezik. A sajtfőzéshez magyar, svájci és francia kultúrákat használnak, majd sajtpincében érlelik. […]

Tovább…

Rajonganak a világ egyik legundorítóbb sajtjáért Szardínián – videón

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetéről csak kevesen tudják, hogy 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy különleges ottani étel. A casu marzu a világ egyik legveszélyesebb sajtja. A speciális juhsajtot a szigetlakókon kívül valószínűleg csak a legelvetemültebb sajtrajongók értékelik. Ugyanis már az elkészítés folyamata is elég undorító. A casu marzut az előállítás során egy meleg, nedves helyre teszik ki, hogy legyek rakják le beléjük a tojásaikat. A peték kikelnek és beeszik magukat a sajtba. Így mire az fogyasztásra kész lesz, több ezer kifejlett lárva található benne. […]

Tovább…

Nyolcadszor lesz Sajtmustra, néhány napig még lehet nevezni

Szeptember 5-én az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a VIII. Magyar Sajtmustrának. A rendezvény idén egy sajtversenyből és egy szakmai konferenciából áll majd. A sajtverseny minden sajtkészítő számára nyitott. A célja, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel, valamint ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket. […]

Tovább…

Extrém helyekre is eljutnak a magyar sajtok

Meghódította a világot a magyar sajt. Már Guineában, Új-Zélandon, vagy akár Jordániában is lehet hazánkban készített termékeket vásárolni. Sőt, több felkapott londoni helyen és a Kanári-szigeteken is kínálják a magyar tejtermékeket. A felkapott nyaralóhely szállodáiban reggelire már krémes, Magyarországról érkezett joghurtsajtot is felszolgálnak. A brit fővárosban pedig chili, lime, levendula, narancs-illatos bors ízesítésű halloumi típusú magyar grillsajtot fogyasztanak. […]

Tovább…

Jön az új szabályozás: eltüntetik a magyar boltokból a hagyományos trappista sajtot

A ma ismert trappista sajtok jó része várhatóan 2020 végére eltűnik majd a boltok polcairól. Az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a jelenleginél sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak a trappista sajt előállításához. A trappista sajt magyarországi jövőjéről, az árak várható alakulásáról, valamint a magasabb minőségi elvárás követelményeinek teljesítéséről írt szakcikket szemléztük. […]

Tovább…

Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komáromban épülő üzemben

Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán – mondta el Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek. A cégvezető tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz fel a Komárom külterületén található Bartusekpusztán. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után. […]

Tovább…