9 százalékos csökkenés várható a sertéshús globális termelésében

A világ sertéstermelése várhatóan újabb egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai afrikai sertéspestis-kitörések miatt. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának szakértői szerint az idén 9 százalékkal lesz alacsonyabb az ágazat sertés-kibocsátása. Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők a profitmaximalizálás érdekében nagyobb vágósúllyal küldik a mészárszékre az állataikat. […]

Tovább…

Mi értelme lesz a zászlóerdőnek a hentespultban?

Január 15-től jól láthatóan ki kell írni a termék származását a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra. Sőt, a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell megjelölni a származási országot. A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását kívánja ösztönözni, ám a hasonló intézkedések kétféle eredményt is hozhatnak. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, mások viszont inkább elfordulnak tőle, azonban a legtöbbször szimplán az ár alapján döntenek. […]

Tovább…

Kínában terjeszkedne tovább az amerikai műhúsipar

A Kínában terjedő sertéspestis-járvány következménye, hogy megnövekszik a hatalmas ázsiai ország igénye az alternatív fehérjeforrások iránt. Legyen szó baromfi- és marhahúsról, vagy növényi eredetű fehérjéről. Ezek a helyettesítő termékek a sertéshús árának emelkedésével ráadásul valamivel olcsóbbak is. Két, amerikai egyesült államokbeli cégnél úgy gondolják, ezzel olyan rés nyílt a húspiacon, amin nagyon jól kereshetnek az alternatív fehérjéikkel. Ám nem biztos, hogy sikerrel járnak. […]

Tovább…

3 milliárd forintos húsfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban

Európa egyik legkorszerűbb sertéshúsüzemét adta át Nagy István agrárminiszter a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A beruházással 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. Az üzem 130 ezer sertés levágására, feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz, és decemberben kezdi meg működését. Az építés során a gazdaságos és környezettudatos működésére is hangsúlyt fektettek. […]

Tovább…

Nyitva a déli kapu: ismét szállítható a sertéshús Magyarországról Szerbiába

Több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt – közölte az Agrárminisztérium. Déli szomszédunk számos más országhoz hasonlóan az afrikai sertéspestis tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár csökkentése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról. […]

Tovább…

Sokáig lehet magas az élősertés ára

Újabb 5-8 százalékra jósolják az elemzők sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését. Erről az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet. Ilyen drágán még sose vásárolt sertéshúst külföldről a hazai húsipar, az import kilónkénti ára közelít a 600 forinthoz. A drágulás egy év alatt közel 30 százalékos volt, és a trend valószínűleg folytatódik a következő hónapokban is. A sertéshús kiskereskedelmi ára várhatóan újabb 5-8 százalékkal emelkedik majd, amiben a gyenge forintárfolyam is közrejátszik. […]

Tovább…