Mai valóság: változó helyzetben is finanszírozható a magyar állattenyésztés

Több fronton is nehezített pályán kellett megmaradniuk és termelniük a mezőgazdasági vállalkozóknak. A koronavírus miatti korlátozásokon kívül az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is komoly kihívások elé állította a hazai gazdákat – mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója. A szakember többek között az állattenyésztési ágazatról, a hitelezés gyakorlatáról, valamint a gazdáknak nyújtott banki szolgáltatásokról beszélt. […]

Tovább…

Német dömpingáru tehet nagyon rosszat a magyar húsipar szereplőinek

A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst. Akkor sem, ha a német sertéshús az európai piacon a sertéspestis miatt dömpingáron jelenik meg. A szövetség közleményét az MTI adta ki azután, hogy szeptember 10-én, csütörtökön bejelentették: afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Németországban. […]

Tovább…

Fordulat a sertéspiacon: megállt az áremelkedés

Májusban 3,3 százalékkal csökkent az élősertés felvásárlási ára az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónapban még 21,1 százalékkal nőtt. A májusi csökkenés oka a magas bázis – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Ezzel az élő állatok felvásárlási ára is átlagosan 1,8 százalékkal alacsonyabb lett májusban az egy évvel korábbinál, annak ellenére, hogy a vágómarha felvásárlási ára 5 százalékkal nőtt, a baromfi árának éves csökkenése pedig 1,5 százalékponttal, 1,2 százalékra mérséklődött. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a hús az országban

A koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésen kívül fagykár, aszály, afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus is nehezíti a magyar gazdák életét. A húsárak viszont a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős árcsökkenés jöhet. A koronavírus-járvány a hústermelésben is gazdasági károkat okozott, mert az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet maradt a készletekben. […]

Tovább…

Mi történik, ha valaki afrikai sertéspestis fertőzte húst eszik?

Kérdéseket küldtünk az afrikai sertéspestis fertőzés gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóosztályának, ahonnan villámgyors válaszokat kaptunk. Többek között arra is, hogy milyen veszélye van, ha valaki fertőzött húst eszik, hogyan történik a betegség miatt elrendelt kényszervágás, és milyen hatást okoz a betegség a sertéshús minőségében? Az is kiderült, hogy milyen kártalanításra számíthatnak a sertéstartók és a vadászati társaságok, ha igazoltan emiatt kell állományt elpusztítani. […]

Tovább…

9 százalékos csökkenés várható a sertéshús globális termelésében

A világ sertéstermelése várhatóan újabb egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai afrikai sertéspestis-kitörések miatt. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának szakértői szerint az idén 9 százalékkal lesz alacsonyabb az ágazat sertés-kibocsátása. Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők a profitmaximalizálás érdekében nagyobb vágósúllyal küldik a mészárszékre az állataikat. […]

Tovább…

Mi értelme lesz a zászlóerdőnek a hentespultban?

Január 15-től jól láthatóan ki kell írni a termék származását a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra. Sőt, a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell megjelölni a származási országot. A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását kívánja ösztönözni, ám a hasonló intézkedések kétféle eredményt is hozhatnak. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, mások viszont inkább elfordulnak tőle, azonban a legtöbbször szimplán az ár alapján döntenek. […]

Tovább…

Kínában terjeszkedne tovább az amerikai műhúsipar

A Kínában terjedő sertéspestis-járvány következménye, hogy megnövekszik a hatalmas ázsiai ország igénye az alternatív fehérjeforrások iránt. Legyen szó baromfi- és marhahúsról, vagy növényi eredetű fehérjéről. Ezek a helyettesítő termékek a sertéshús árának emelkedésével ráadásul valamivel olcsóbbak is. Két, amerikai egyesült államokbeli cégnél úgy gondolják, ezzel olyan rés nyílt a húspiacon, amin nagyon jól kereshetnek az alternatív fehérjéikkel. Ám nem biztos, hogy sikerrel járnak. […]

Tovább…