Nem bír a tengerentúli termékkel a magyar dió

Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A 2022-es aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerint a piaci viszonyok nem kedvezőek. A tengerentúli dióval nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru. […]

Tovább…

A magyar dió prémium termékként keresett az EU piacain

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk. A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül a piacra. Jó évjáratokban a minősége is kiemelkedő, ezért prémium termékként keresett az Európai Unió piacain. A magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel az északi féltekén termesztett fajták közül, továbbá nagy a termésméretük, amivel extra áruértéket képviselnek. […]

Tovább…

Az új ÖMKi tudástárból: a dióburok-fúrólégy ellen van eredményes ökológiai védelem

Tudástárt állított össze biogazdák számára az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Sok olyan, bevált gyakorlati tapasztalat megtalálható benne, amelyből a tudatosan gazdálkodó hobbikertészek is előnyöket szerezhetnek. Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke – ezt segíti a termelési mód az ökogazdálkodás szereplőinek. […]

Tovább…

Egyre nagyobb bajban van a magyar diótermesztés a növényvédelem és a minőség terén is

A magyar dió sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő gyümölcs helyzete az elmúlt években jelentősen megváltozott. Ezt a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi problémák mellett a nagy diótermelő országok fokozódó, olcsó árukínálata okozta, ami kiszorította a magyar árut az európai piacról. Ezen kívül az aszályos időjárás miatt az alacsonyabb hozam tovább csökkent, ez már nem teszi versenyképessé a termelést a versenytársak 2-3-szoros termésátlagaival szemben. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a termőterület, ezért hamarosan megugrik a spanyol diótermelés volumene

Jelentős növekedésnek indult a dióültetvények területe Spanyolországban. Míg 2005-ben még csak 7700 hektáros, 2020-ban már 14000 hektár körüli termőterületet regisztráltak. A trend tovább folytatódik Francisco Caballero, a Nueces de España elnöke szerint. Az egyesület a spanyol dió termelésének és marketingjének erősítésével foglalkozik mind a belföldi, mind a nemzetközi piacokon. Az utóbbi években bővült a termőterület, az új ültetvények között néhány 500 hektárosnál is nagyobb. Az ültetvények 4-5 éven belül termőre fordulnak, ezért a spanyol diótermesztés volumene jókorát emelkedik. […]

Tovább…

Gyenge lesz az idei magyar diótermés: fele az átlagnak

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc szerint a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog. A jelentős terméskiesésért döntően a tavaszi fagyok felelnek, de a betakarítást az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása is komolyan hátráltatta. […]

Tovább…

Hozzáadott érték híján lekörözte a román a magyart

Mennyire népszerű a magyar dió? Nagyon. És a román dió? Még népszerűbb. Hazánkban a diótermő területek száma és mérete folyamatosan nő, és minőségbeli problémákba sem ütközünk. Miért lehet mégis az, hogy a Románia túlnőtte magát Magyarországon? Ez többnyire annak tudható be, hogy míg mi inkább héjában értékesítjük a diót, addig keleti szomszédaink csak a dióbelet forgalmazzák. […]

Tovább…