9 százalékos csökkenés várható a sertéshús globális termelésében

A világ sertéstermelése várhatóan újabb egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai afrikai sertéspestis-kitörések miatt. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának szakértői szerint az idén 9 százalékkal lesz alacsonyabb az ágazat sertés-kibocsátása. Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők a profitmaximalizálás érdekében nagyobb vágósúllyal küldik a mészárszékre az állataikat. […]

Tovább…

Le kell ölni és meg kell semmisíteni 26 + 24 ezer sertést

Újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertéstelepen. Néhány napja Bulgáriában is komoly fertőzési gócpontot találtak az ország északkeleti régiójában, ott 24 ezer állatot kell elpusztítani a betegség miatt. Összesen 50 ezer disznóval lesz kevesebb két, hazánkhoz közeli területen. […]

Tovább…

Jegesmedve méretű disznók oldhatják meg a húskrízist Kínában

Kína a minél nagyobb, annál jobb elvet kezdi követni a sertéstenyésztésben, hogy a gazdagodó népesség generálta egyre növekvő sertéshúsigényt ki tudja elégíteni. Egyes, igaz szélsőséges esetekben ez azt eredményezi, hogy 500-750 kilogrammos kocák dagonyáznak a kínai sárban. Kuanghszi tartományban egy ilyen óriási sertésért a helyi átlagkereset több mint háromszorosát is megkaphatja a gazda. […]

Tovább…

Hatályba lépett az uniós rendelet: kevesebb réz adható a malacoknak

Augusztus 13-tól kell betartani azt az uniós jogszabályt, amelyik maximalizálja a malactápokban adható réztartalmat. A sertéstartók azért aggódnak, mert a réz fontos ahhoz, hogy megelőzzék a malackorban halálos veszélyt jelentő hasmenést. A réz ugyanis a sertések számára esszenciális mikroelem. Enzimek alkotórésze, szerepet játszik az idegrendszer-, a keringés- és az immunrendszer működésben. Részt vesz a csontozat építésében, a a bélrendszerben pedig antibakteriális hatást fejt ki. Az állattartók leginkább ez utóbbi hatását értékelik nagyra. […]

Tovább…

Újra mélyponton: fél év alatt 32 ezerrel kevesebb lett a magyar sertésállomány

Június 1-én 2,84 millió sertés volt Magyarországon, ami az egy évvel azelőttinél közel 20 ezerrel, a tavaly decemberinél pedig csaknem 32 ezerrel volt kevesebb. Hiába magas az élő sertés felvásárlási ára, a 2 évvel ezelőtti mélypont közelébe esett a magyarországi állomány mérete – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Jövedelmi szempontból azonban éppen ellentétes folyamatnak kellene lejátszódnia, mert az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett az élő sertés felvásárlási ára. […]

Tovább…

A japán regionalizáció eredménye: könnyebben szállíthatnak húst a magyarok járvány esetén

A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Arai Yutaka a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Budai Gyulával tárgyalt. A megbeszélések fő témája a regionalizáció volt. Ennek lényege, hogy állategészségügyi problémák, járványok esetén csak a fertőzött területről tiltják meg a hús és a hústermékek kiszállítását, nem az egész országból. […]

Tovább…