Városok: a termés 30%-át helyben kell termeszteni

gyümölcsének és zöldségének legalább 30 százaléka megtermelhető legyen, ezzel is növelve az élelmiszer-ellenállóképességet. A városi kertekben termés lehet mindenféle friss gyümölcs és zöldség. Ez volt az egyik kulcsfontosságú pont a Tony Blair Institute for Global Change „Hogyan táplálhatják magukat a városok – A tízpontos terv” című jelentésében. […]

Tovább…

Tanfolyam lesz hobbikertészeknek Debrecenben: hogyan neveljünk jó minőségű zöldségpalántát?

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának Kertészettudományi Intézete palántanevelő tanfolyamot hirdet hobbikertészek számára. A program célja, hogy a résztvevők megismerjék a különböző zöldségnövény palánták előállításához szükséges környezeti igényeket, palántanevelési módokat, termesztési közegeket és ápolási munkákat. […]

Tovább…

A gépi tanulástól kapnak segítséget a kerttulajdonosok

Tanulságos dolog egy géppel interjút készíteni. A feltett kérdésekre pillanatok alatt válaszolt, és amit mondott, az elgondolkodtató, a tapasztalat pedig tanácsadást is tartalmaz. Arra viszont egyelőre még nem képes, hogy talajt műveljen és öntözzön is. Érdekes és adat alapú beszélgetés a kertészet témáiról, többek között a zöldségtermesztés, a táplálkozás, az egészség és a konyhakert kérdéseivel. […]

Tovább…

Télen sem kell friss zöldség nélkül maradnunk!

Rövidesen eljön az az évszak, amikor nem nőnek a kertben zöldségek, mégis van egy olyan kategória, hogy „téli zöldségek”. A meghatározás elég érdekes, hiszen téli zöldség a mi éghajlatunkon gyakorlatilag nincs. Kis rákészüléssel ugyanis –szerencsére – télen sem kell nélkülöznünk ezeket a konyhai alapanyagokat, hiszen vagy tárolással, vagy a kertben tartással rengeteg zöldség könnyen frissen tartható. […]

Tovább…

Egyetlen hónap alatt 87(!) százalékkal lett drágább – a sárgarépa

yetlen hónap alatt majdnem duplájára drágult a sárgarépa – a KSH hivatalos adatai alapján. Kevés termett belőle a terméktanács szerint – derült ki az RTL Híradójából. Kevesebbet vetettek – miért is? –, de a legnagyobb probléma, hogy a termelési költségek rendkívüli módon megemelkedtek – ismétlődött meg a más területekről már jó ismerős magyarázat. […]

Tovább…

A fenntartható belga piac tetején fűszernövényeket és pisztrángokat nevelnek – videóval

A Foodmet Belgium fővárosában, Brüsszelben található, ahol az egyik leghíresebb, egyben legnagyobb élelmiszerpiac. A földszintje több mint 40 üzletnek ad otthont, a létesítmény tetején pedig fenntartható gazdaságban termesztik a növényeket és tenyésztik a halakat. Itt nem csak az üzletek által előállított hőt használják fel, az esővizet is felfogják. […]

Tovább…

Rombolóan alacsony árat fizetnek a zöldségekért a német szupermarketek – gyalázatos  munkakörülmények a betakarításkor

Bérdömping, zsaroló bérleti díjak és nem megfelelő egészségbiztosítás: gyakran kizsákmányolják azokat, akik német földeken szüretelnek spárgát, epret vagy zöldséget. A nagy német szupermarketek közösen felelősek a gazdákra kifejtett nyomásgyakorlásért, hogy minél olcsóbban tudják megvásárolni az árut. Az új Oxfam-tanulmány megmutatja, hogy a szupermarketek árnyomása milyen hatással van az idénymunkásokra.  […]

Tovább…

Javunkra válik, ha még többet eszünk ebből az egyébként is kedvelt zöldségből

yünk több zöldséget. Egy új tanulmány kimutatta, hogy az általunnk is rendszeresen fogyasztott brokkoli tartalmaz bizonyos molekulákat, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását. Ez tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban szuperélelmiszer. […]

Tovább…