Terjedőben az új szuperzöldség

Számos jó tulajdonsággal bír a mexikói uborka, más néven chayote. Az egymagvú tökkel és a trópusi tüskéstökkel rokon növény nevével ellentétben nem Közép-Amerikában, hanem Ázsiában és Afrikában őshonos, de már a szubtrópusi területeken is kísérleteznek a termesztésével. A korábban túl semleges íze miatt nem igazán kedvelt tökszerű zöldség nemrég kezdett elterjedni, ugyanis egyre több kedvező tulajdonsága derül ki. […]

Tovább…

Szárazság, betegségek, termés: ez volt a magyarországi zöldségágazat idei első 8 hónapja

Jelenleg Magyarországon 25-30 olyan zöldségféle van termesztésben, melyek termőterülete 200 hektárnál nagyobb. Ezen növényfajok környezeti igénye más és más, de mindegyikükre hatott az idei rendkívül szélsőséges időjárás. Ez jelentősen befolyásolta a termelést, hatással volt a hozamokra, a minőségre és a költségekre is. A magyarországi zöldségágazat helyzetértékelését a a 2019. év január-augusztus időszak történései alapján Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke foglalta össze. […]

Tovább…

A cukkini helyes termesztése

A cukkini a kabaktermésűek családjába tartozik, első ránézésre pedig az uborka és a tök keresztezésének tűnik. Ebben van is igazság, hiszen a Közép-Amerikából származó növény mindkettőnek a rokona. Néhány évtizeddel ezelőtt még nem sokan ismerték, azóta azonban igazi kedvenc lett. Enyhe íze és jó állaga miatt sokoldalúan felhasználható, alacsony energiatartalmának köszönhetően pedig minden étrendbe könnyedén beilleszthető. […]

Tovább…

A kistermelők is közvetlenül beszállíthatnak az Auchan zöldségcsomagoló üzemébe

A gyökérzöldség- és hagymatermelők részére tartott szakmai fórumot az Auchan és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áruházlánc kiskunlacházi csomagolóüzemében a technológia bemutatásán kívül termelői-beszállítói workshopot is rendeztek. Az esemény a második volt a vállalat és a gazdákat összefogó szervezet ágazatokra külön-külön fókuszáló, átfogó sorozatában. Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően a kis mennyiséget beszállítókat is gördülékenyen képesek fogadni az áruházláncnál. […]

Tovább…

A gyilkos UV-sugarak hatására megéghetnek a zöldségek és a gyümölcsök

Erős UV-sugárzásra hívták fel a figyelmet a meteorológusok az elmúlt időszakban. Az utóbbi években érzékelhetően nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV-sugárzás aránya. De vajon az extrém UV-sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet védekezni a napsugárzás ellen? Van-e jelentősége annak, hogy milyen színű a takaróháló? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. […]

Tovább…

Egyszerű és nagyszerű fokhagymatrükkök

A legtöbben általában nyersen, a gerezdeket felaprítva használják fel a fokhagymát a konyhában. Pedig más formában is ízesíteni lehet vele. Nagyon egyszerűen készíthető belőle például fokhagymakrém vagy fokhagymapor is. A krémhez mindenképpen pucoljuk meg a fokhagymákat, majd 1 kilogramm fokhagymapéphez keverjünk hozzá 20 dekagramm sót, hagyjuk kicsit állni, és készen is van. De mire jó még a fokhagyma a kertben és a konyhában? […]

Tovább…

Városba telepített zöldségtermesztés áraszthatja el Európát

Olyan termesztőberendezéseket gyárt egy berlini startup vállalat, amelyekkel a szupermarketek és vendéglátóipari egységek folyamatosan friss zöldségekkel és fűszernövényekkel láthatóak el. A fiatal vállalkozók ötletének megvalósítására több nemzetközi befektető összesen 100 millió dollárt adott. A helyben termesztés a bevont tőke nagysága alapján a legnagyobb befektetés, amit az utóbbi években a német agrotech ipar megmozgatott. Mekkora szerepet kaphat a jövő mezőgazdaságában a vertikális gazdaság? […]

Tovább…