Erre kap idén több 100 millió forint támogatást a fűszerpaprika ágazat

Több, mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat a fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében – mondta Nagy István agrárminiszter Kalocsán a helyi és környékbeli fűszerpaprika termelőkkel folytatott egyeztetések után. A Magyar Távirati Iroda híre szerint a korábbi 10 ezer hektárról 1700 hektárra zsugorodott a fűszerpaprika vetésterülete Magyarországon. Azért csökkent ilyen jelentősen, mert a gazdák nem tudnak annyi jövedelmet termelni vele, mint amennyi a befektetett összeg. Ezen változtatna az Agrárminisztérium. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón az agrárminiszter elmondta, hogy a fűszerpaprikát termelők sok problémát megfogalmaztak a külföldi import mennyiségével, alacsony árfekvésével, a megváltozott fogyasztói szokásokkal és a feketekereskedelemmel, valamint a […]

Tovább…

Városi környezetben, vízpárában lebegő gyökereken keresztül fejlődnek a zöldségek

Olyan aeropóniás technológiát fejlesztett ki egy brit vállalat, ami nagyban növelheti a klímaváltozás miatt egyre inkább veszélyeztetett élelmiszerbiztonságot. A vízpárában lebegő gyökereknek a szabadföldi termelés vízigényének 5 százaléka is elég. A rendszer termelékenysége 70 százalékkal is felülmúlhatja a hidropónia eredményét. Az Agrárszektor számolt be arról, hogy 2050-re 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést ahhoz, hogy a várhatóan 9 milliárd fős lakosságot etetni tudjuk. A meglévő mezőgazdasági módszerek pedig nem elegendőek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű élelemmel ellássák a növekvő népességet. Ráadásul ezt a maihoz viszonyítva 25 százalékkal kevesebb termőföldön, a jelenlegihez képest rosszabb minőségű talajokon kell megtenni. 70 százalékkal is jobb […]

Tovább…

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a zöldségekre a Kasumin 2L

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére engedélyezte a Kasumin 2L baktérium és gombaölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását a 2019. évben egyes kultúrákban. […]

Tovább…

Nő a terméshozam a komposztálható fólia használatával

Komposztálható, papíralapú takarítófóliát fejlesztett ki a zöldségtermelők számára egy ír vállalkozás. A komposztálható fólia az eddig használt polietilén helyett fenyőrostból készül, az előzetes vizsgálatok szerint pedig több esetben is nőtt a terméshozam ott, ahol alkalmazták. […]

Tovább…

300 kiló zöldséget termesztettek egy konténerben Antarktiszon

Extrém kertészet az Antarktiszon. Konténerben vetettek és arattak a Német Űrközpont (DLR) Antarktiszon élő kutatói, hogy felkészüljenek a növénytermesztésre az űrben. Az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projekt első évében közel 3 mázsa zöldséget tudtak betakarítani a konténerben kialakított növényházban, ahol 13 négyzetméteren, talaj, napfény és növényvédőszerek nélkül dolgoztak. […]

Tovább…

A sivatagban is lehet zöldséget termeszteni

Az Egyesült Arab Emírségek kedvezőtlen klímájú és terepviszonyú területein egy szír gazda különféle salátaféléket és fűszernövényeket termeszt. Amyad Alkhal, az Emirates Hydroponics Farms (EHF) mezőgazdasági mérnöke egy olyan, innovatív hidroponikus gazdálkodási rendszerrel termeszt növényeket, amiben a termőföld helyett folyékony tápoldatot használ. […]

Tovább…

A zöldség-gyümölcs ágazat 2018-as helyzetét elemezte a FruitVeb

Az iei év a termelésben és az értékesítésben is új kihívások elé állította a  zöldség-gyümölcs termelőket, forgalmazókat és feldolgozókat. A szélsőséges időjárás következményei, az akut munkaerőhiány, piaci túlkínálat és a feldolgozói kapacitás időszaki hiányosságai is hatottak a termelőkre és a termésre. Ilyen eddig a zöldség-gyümölcs ágazat 2018-ban. […]

Tovább…

Ingyen tanulhat a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás gyakorlatáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ingyenes szakmai programsorozatának részeként az őszi félévben is meghirdette a „Tanuljunk együtt! – Zöldség-gyümölcs feldolgozás” rendezvényét. A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága lehetőséget biztosít a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás területén működő gazdák szakmai ismereteinek bővítésére. Az esemény 2018. október 26-27-én lesz Budapesten, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. […]

Tovább…