Értékelte a 2020-as magyarországi zöldségtermesztés helyzetét a FruitVeB

A 2019. évihez hasonlóan átlagosnak mondható eredményekkel zárta a 2020. évet is a magyarországi zöldségtermesztés. Az időjárás mellett leginkább a koronavírus járvány következtében kialakult helyzet tartotta izgalomban a termelőket, különösen a március-áprilisi időszakban. Tavaly az országos szabadföldi zöldségtermesztő terület valamivel meghaladta a 82 ezer hektárt. A szabadföldi zöldségek termőterülete az elmúlt néhány évben a 80-83 ezer hektár közötti intervallumban ingadozik, így a termőterületet tekintve igazán érdemi változás nem, inkább csak szerkezeti átalakulás történt. […]

Tovább…

Középosztályhoz méltó jövedelmet biztosít a fólia Kiskőrösön

A hazai mezőgazdaság kitörési lehetősége a magas hozzáadott értékű áru, főleg a zöldség termesztése lehet. Míg Hollandiában a megművelt földek 1 százalékán, addig idehaza csupán három ezrelékén folytatnak üvegházas vagy fóliás termesztést. Szlovák Pál kiskőrösi agrármérnök, növényorvos két hektáron termeszt fóliás paprikát. Arról beszélt, mit és miért érdemes termeszteni a biztosabb megélhetés érdekében a fóliasátrakban. […]

Tovább…

A román határon túlról jön a zöldség a magyar konzerv- és hűtőiparba

Jó ideje természetes jelenség a magyar–román határ két oldalán fekvő települések lakóinak, hogy sokan a szomszédban dolgoznak, számos cég a határ túloldalán működő vállalatokkal kereskedik. A határon átnyúló gazdasági együttműködés fontos területévé vált a mezőgazdaság, amint azt az érsemjéni Bányai Le­vente agrárvállalkozó példája bizonyítja. Az utóbbi években egyre több érmelléki gazda termel zöldséget magyarországi konzerv­gyárak és hűtőházak számára. Erdélyi gazdatársulások híján a terményt felvásárló kelet-magyarországi szövetkezetek gazdaintegrációt vállalnak több partiumi településen. […]

Tovább…

Megérkezett Magyarországra a sötétlila YOOM paradicsom

Hazánkban is megkezdődött a YOOM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű termésből a boltokba. A YOOM könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely umami ízű. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin felel, amely vízben oldódó természetes pigment. Továbbá gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium társul. […]

Tovább…

Már biztos, hogy jelentősen drágulnak a magyar zöldségek

A kultúrnövények számára kedvezőtlen kora tavaszi időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba. Ez egyúttal jelentős áremelkedést is jelent. Többet kell majd fizetni a zöldségekért, mint korábban. A folyamat az egyébként is drágább bio- vagy organikus termesztésű zöldségeket is érinti. Azonban ezek a magasabb áruk ellenére egészségesebbek és környezettudatosabbak is. Egy kertészeti szakértő elemezte a helyzetet. […]

Tovább…

Forradalmasíthatja a szabadföldi zöldségtermesztést a LED

Húszezer négyzetméteren szabadföldben ültetett póréhagymát teszteltek éjszakai LED-megvilágítással, és kiderült, a fény hatására a zöldség gyorsabban nőtt, ellenállóképessége fokozódott, tehát a szokásosnál 50 százalékkal kevesebb növényvédőszer elég volt a műveléshez. Így tehát megvalósulhat a fenntartható növénytermesztés minimális ráfordítással. […]

Tovább…

Átlagos a zöldségtermés idén a FruitVeB szakértője szerint

A tavalyihoz hasonlóan az idén is átlagos évre számít a zöldségtermesztésben a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ledó Ferenc, a szervezet elnöke az MTI-nek mondta el, hogy ez a jelenlegi tapasztalatok alapján kialakult kép, a következő 2-3 hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket. Idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatás pedig 3 500 hektáron folyik. A magyar zöldségtermés átlagos éves mennyisége 1,6-1,8 millió tonna. […]

Tovább…

A görögöknek kedvez, hogy a spanyol és az olasz terméseredmények is gyengébbek a vártnál

A COVID-19 koronavírus-járvány kitörését követő időszakban az értékesítések jelentős növekedését tapasztalták a görög zöldség-gyümölcs exportőrök. Mivel a görögországi járványügyi intézkedések hatásosnak bizonyultak, az ottani termékek is biztonságosabbnak tűnnek a fogyasztók szemében egy elemzés szerint. Spanyolországban és Olaszországban viszont gyengék az eddigi eredmények a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány miatt. Ez is hozzájárult a görög kertészeti termékek iránti kereslet növekedéséhez. […]

Tovább…