A gyerekeknél is országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Nagyjából 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjanak arról, hogy a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez. […]

Tovább…

Az új szenzor megmutatja, megromlott-e az étel

Hazánkban évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne. Mindezt attól függetlenül, hogy lejárt-e a szavatosság. A helyzet viszont hamarosan változhat. A londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amit ha összekapcsolunk az okostelefonunkkal, azonnal megmutatja, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást. […]

Tovább…

Sokkal szigorúbb büntetésre számíthatnak az élelmiszerhamisítók, 8 milliárdos labort építenek a sikeresebb felderítésükre

Az élelmiszerek hamisítása és az azokkal kapcsolatos csalások, illegális tevékenységek nem csak a hazai piaci viszonyokat zavarják meg, hanem kedvezőtlen helyzetbe hozzák a tisztességes vállalkozókat és veszélyeztetik a fogyasztók egészségét is. Ezért a magyar emberek egészségének megóvása és a tisztességes vállalkozások érdekében fel kell lépni az élelmiszerbűnözés ellen. Az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni büntetőjogi fellépést. […]

Tovább…

Alig marad növényvédőszer az uniós élelmiszerek többségében az EFSA szerint

Megjelent az EFSA legújabb növényvédőszer-maradék jelentése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értékelése szerint a 2017-ben Európában végzett növényvédőszer-maradék vizsgálati program eredményei alapján a vizsgált élelmiszerminták mintegy 96 százalékánál a mért szermaradék mennyisége a megengedett határérték alatt volt. A minták körülbelül 54,1 százalékánál pedig egyáltalán nem volt kimutatható szermaradék. […]

Tovább…

Áldatlan állapotok uralkodtak a bezáratott vágóhídon Békés megyében – videó

Nagy mennyiségű rovartetemet, élő egeret és egérfészket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzésekor. A súlyos higiéniai hiányosságokkal üzemelő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermékek égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból. […]

Tovább…

Magyarország csak a 30. az élelmiszerek megfizethetőségét és minőségét vizsgáló listán

Megjelentek a 2018-as Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) megállapításai. A Corteva Agriscience támogatásával készült jelentés egységes szempontrendszert biztosít az élelmiszerek elérhetőségével, minőségével kapcsolatos problémák kiváltó okainak megértéséhez. […]

Tovább…

10 élelmiszer, amit soha ne mosson meg, ha jót akar

Adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, ami akár 400-450 ezer rászoruló étkezési igényének kielégítésére lenne elegendő. Éppen ezért fontos, hogy a beszerzett élelmiszereket megfelelően használjuk fel, azt hasznosítsuk is és ne a kukában landoljon. […]

Tovább…