Kemény télben reménykednek a Hajdú-Bihar megyei gazdák

A meteorológusok véleménye szerint a 2020-as tél kőkemény, fagypont alatti, havas hónapok elé állítja a magyar mezőgazdaságot. A Hajdú-Bihar megyében található legtöbb gazdaság december elejére befejezte az őszi szántásokat, és még a búzavetés előtt kihelyezte az alaptrágyát a földekre, így a legtöbben jól felkészültek az év végi hónapokra. A betakarítás után elvégezték a repce, majd a kalászosok vetését, végül a kukorica és napraforgó betakarítását. […]

Tovább…

Megnyílt a legnagyobb Pápai húsbolt Pápán, a konkurensek is befértek

Új, 400 négyzetméteres húsáruházat nyitott a Pápai Hús Kft. A vállalat a hazai boltok egyik legnagyobb tőkehús-beszállítójaként ezzel példát is kíván mutatni arra, hogyan lehet modernizálva és újragondolva ismét vonzóvá tenni egy hagyományos kereskedelmi formát. A megújulásban a Pápai fontos szerepet szán a helyben fogyasztásnak. A cég a karácsonyi szezonban a járvány ellenére is kiemelkedő forgalomra számít. A húsbolt több fejlesztést is véghez vitt. […]

Tovább…

Kedvezőbben adóznak a családi gazdaságok januártól, összegyűjtöttük a fontos infókat és videókat

A családi gazdaságokról szóló, 2020. évi CXXIII. törvény révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. A jogszabály új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja az őstermelőkre vonatkozó szabályokat, a családi gazdaságokat, az adózási rendszert pedig egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi. […]

Tovább…

Lendületben az ÖMKi: összefoglaltuk, mit ért el a magyar biogazdálkodás 2020-ban

Eseményteli év volt a 2020-as az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai számára is. Létszámbővülés, több kutatás, sok eredmény, számos projekt, szaktanácsadási szolgáltatás és cikksorozat valósult meg az elmúlt évben. Megkerestük az ÖMKi csapatát, hogy küldjék el nekünk a Kalendáriumuk szöveges formáját, amiben áttekinthetően összefoglalták azt, hogy mi történt velük az év egyes hónapjaiban. Irány az ökológiai gazdálkodás, a biotermesztés világa! […]

Tovább…

A szokásosnál visszafogottabb decemberi élelmiszerforgalom várható az idén az OKSZ szerint

Várhatóan decemberben is nő majd a hazai élelmiszerforgalom a tavalyihoz képest, de az elmúlt években tapasztalt év végi kiugrás visszafogottabb lesz, mint korábban – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint az ünnepi költekezés mértékét jól mutatja, hogy mennyivel ugrik meg a forgalom decemberben a novemberihez képest. Tavaly 100 milliárd forint nagyságrendű volt az élelmiszerek forgalmának növekedése az év utolsó hónapjában az előző hónaphoz viszonyítva, az idén a koronavírus-járvány miatt ennek mértéke várhatóan kisebb lesz. […]

Tovább…

Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. […]

Tovább…

Kukoricakirályok vagyunk: Európa legjobbjai között a magyar izocukorgyártás

Magyarország Európa élvonalához tartozik a hazai kukoricából előállított izocukor gyártás tekintetében – közölte Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Hungrana Kft.-nél tett látogatáson Fejér megyében, a Gárdonyi járásban található Szabadegyházán. Az Európai Unióban az izoglükóz termelés évek óta 750 ezer tonna körül mozog, ennek mintegy 30 százalékát Magyarországon a Hungrana állítja elő, ami nagyjából 250 ezer tonnát jelent. […]

Tovább…

Szintet ugrott a magyar borkampány külföldön: új módszerrel népszerűsítik a hazai borvidékeket

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum. A videók célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközi közönségnek készült sorozat elsősorban az exportfejlesztést segíti. Főként a nemzetközi borszakma és a bort szerető, értő közönségnek szól, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással ismerkedők számára is sok izgalmas pillanatot ígér. […]

Tovább…