Hibirdek és klónok Tarcalon: fajtagyűjtemény dűlőtúrát tartott a Tokaji Kutatóintézet

Tokaj-Hegyalján a régi időkben kékszőlőt is termesztettek. A vegyes fajtájú ültetvényeken az egyik fajta adta a savat, a másik a cukrot, és a szőlőt egyben szüretelve dolgozták fel. A Tokaji Kutatóintézet fajta- és klónbemutatóján csemegeszőlőket is lehetett látni, valamint számos régi fajtát, hibridet és Furmint klónt kóstolhattak az érdeklődők. Jelen volt a kevésbé ismert Fehér járdovány, a Lisztes fehér, a Lisztes piros, a Gyöngyszőlő, a Kübeli és a Purcsin fajta is. […]

Tovább…

Folyamatosan méri a kutatóintézet, milyen lesz idén a Tokaji bor

Szeptemberi próbaszüretet tartott a Tokaji Kutatóintézet. Az erről készült beszámoló szerint a hónap első hete alatt nem történt jelentősebb változás a klimatikus tényezőkben a Tokaji Borvidéken. Kis mennyiségben és kevés helyen jelentkezett csapadék. Szeptember 2-án viszont lehűlést tapasztalhattak 20 Celsius fok körüli maximummal, amelyet a hét második felében a hőmérséklet emelkedése kísért. Ahol a szőlőfürtökben már kialakult a bogyók felrepedésével az ecetes rothadás, ott továbbra is jelen van. Emellett az aszúsodás kezdeti folyamatai is nyomon követhetőek voltak. […]

Tovább…

A tokaji aszú bevenni készül az Egyesült Államokat is

Elindult ″Az aszú éve″ kampány az Egyesült Államokban, ahol a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai termékekre, és bejuttassa őket az észak-amerikai piacra. A tokaji aszú Amerikát is meghódíthatja.atja. […]

Tovább…

Valami bűzlik a tokaji szőlőfelvásárlás körül

Nagy, és nem várt izgalmakat hozott az idei tokaji szőlőfelvásárlás a legendás Zempléni borvidék kistermelőinek. Állításuk szerint nyomott árak, és késve kötött szerződések nehezítették a szezonjukat. A felvásárló állami cégnek viszont más a véleménye. […]

Tovább…

Vajon Trump is szeretné a magyar furmintot?

A furmint hazánk egyik legfontosabb őshonos szőlőfajtája. Szakértők szerint azonban nem kap elegendő figyelmet és törődést, ezért 2017-et a furmint évének nyilvánították. Ettől azt várják, hogy a nemzetközi és a hazai piac is jobban meg fogja ismerni ezt a szőlőfajtát, nagyobb lehet a kereslet az ilyen borok iránt. […]

Tovább…