A Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, december 10-e idén jeles eseménnyel kiegészülve emelte a magyar borkülönlegesség legendáját. Ekkortól elérhető a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amelyet kifejezetten a világ egyik legjobb édes borához, az aszúhoz alkottak meg. A kristálypoharat a kezdeményezést támogató Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Goreczky Gergely leplezte le. […]
Címke: Tokaj
Megvannak az utolsó próbaszüret eredményei Tokajból: erős a szemtöppedés, sok a madár- és rovarkártevő
Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. […]
Augusztusi adatok Tokaj hegyaljáról
Összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. […]
Karácsony aszú nélkül? Na, még mit ne!
A Szupermenta legutóbbi terméktesztje az ötputtonyos aszúborokat vette górcső alá. Mielőtt a vizsgálat eredményét összegeznénk, tisztázzuk, hogy mit is nevezhetünk aszúnak és miért kívánkozik a karácsonyi asztalra… […]
Magyar kutatóhölgyek fedeztek fel egy különleges biostimulátor-alapanyagot Tokaj szőlőtőkéin
Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a kereskedelemben is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor. Ehhez a magyar kutatók egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben. […]
Cápák között is megél Homoky Dorka: organikusan alakuló borásztörténet Tállyán
A Homoky család generációk óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik, Dorka már a 4. generációt képviseli, igaz, az út a borászat felé nem volt zökkenőmentes. […]
Egyedülálló borüzleti képzést indítanak a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Borüzletimenedzser-képzés indít 2022 ősszel a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI). Az egyéves, angol nyelvű posztgraduális képzésen a hallgatók megismerkednek a jelenlegi borászati és borgazdálkodási irányzatokkal, valamint iparág-specifikus üzleti és közgazdasági ismereteket is elsajátítanak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. […]
Változik a Grand Tokaj Zrt. sorsa: alapítványhoz került az állami tulajdonjog
A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz. Az alapítvány elnöke Budapesten egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormány egy régi adósságot törlesztett az intézmény létrehozásával, hiszen a helyi felsőoktatás múltja a 17. századba nyúlnak vissza. Stumpf István közölte, hogy az új tudásközpont egyik része a hagyományoknak megfelelően a pedagógus- és tanítóképzés lesz, emellett a szőlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás, a gazdaságmenedzsment is helyet kap a képzési kínálatban. […]