Magyar kutatóhölgyek fedeztek fel egy különleges biostimulátor-alapanyagot Tokaj szőlőtőkéin

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a kereskedelemben is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor. Ehhez a magyar kutatók egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben. […]

Tovább…

Egyedülálló borüzleti képzést indítanak a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Borüzletimenedzser-képzés indít 2022 ősszel a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI). Az egyéves, angol nyelvű posztgraduális képzésen a hallgatók megismerkednek a jelenlegi borászati és borgazdálkodási irányzatokkal, valamint iparág-specifikus üzleti és közgazdasági ismereteket is elsajátítanak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. […]

Tovább…

Változik a Grand Tokaj Zrt. sorsa: alapítványhoz került az állami tulajdonjog

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz. Az alapítvány elnöke Budapesten egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormány egy régi adósságot törlesztett az intézmény létrehozásával, hiszen a helyi felsőoktatás múltja a 17. századba nyúlnak vissza. Stumpf István közölte, hogy az új tudásközpont egyik része a hagyományoknak megfelelően a pedagógus- és tanítóképzés lesz, emellett a szőlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás, a gazdaságmenedzsment is helyet kap a képzési kínálatban. […]

Tovább…

Hatalmas magyar siker: a világ legjobbja lett a bodrogkisfaludi Tokaj gin

Nagy magyar siker: a Gin Magazine Awards idei díjazottjai között a Seven Hills Distillery Tokaj gin italát választották világ legjobb kortárs ginjének. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkisfaludon található kis kézműves üzem tulajdonosa és egyben lepárlómestere, Mészáros-Komáromy Dénes válaszolt a Magro.hu kérdéseire. Beszámoló és interjú egyben a világ legjobb ilyen típusú italáról, a Tokaj ginről. […]

Tovább…

Szintet ugrott a magyar borkampány külföldön: új módszerrel népszerűsítik a hazai borvidékeket

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum. A videók célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközi közönségnek készült sorozat elsősorban az exportfejlesztést segíti. Főként a nemzetközi borszakma és a bort szerető, értő közönségnek szól, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással ismerkedők számára is sok izgalmas pillanatot ígér. […]

Tovább…

Hibirdek és klónok Tarcalon: fajtagyűjtemény dűlőtúrát tartott a Tokaji Kutatóintézet

Tokaj-Hegyalján a régi időkben kékszőlőt is termesztettek. A vegyes fajtájú ültetvényeken az egyik fajta adta a savat, a másik a cukrot, és a szőlőt egyben szüretelve dolgozták fel. A Tokaji Kutatóintézet fajta- és klónbemutatóján csemegeszőlőket is lehetett látni, valamint számos régi fajtát, hibridet és Furmint klónt kóstolhattak az érdeklődők. Jelen volt a kevésbé ismert Fehér járdovány, a Lisztes fehér, a Lisztes piros, a Gyöngyszőlő, a Kübeli és a Purcsin fajta is. […]

Tovább…