A termesztési forma, ami megéri a fáradtságot – bio növénytermesztés

Napjainkban még mindig kevés az olyan gazda, aki belevág a biotermesztésbe a rengeteg vélt vagy valós kockázat miatt, amivel szembe kell nézni ebben az ágazatban. Viszont mégis akadnak néhányan, akik vállalva a kihívást, a vegyszermentes növénytermesztés mellett döntenek, és a kórokozók és kártevők nyomása ellenére sem adják fel a biotermesztést. Ezek közé a gazdák közé tartozik Berki Gyula is, aki egy interjú keretein belül számolt be a termesztés során szerzett tapasztalatairól. […]

Tovább…

Napi egy bioalma rendben tartja a bélflórát

Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség – más szóval mikrobiom – is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak. […]

Tovább…

Hogy reagálna, ha kiderülne: nem környezetbarátabb a bio?

Meglepő eredményhez vezetett egy kutatás. A vizsgálat alapján született svéd tanulmány szerint a biogazdálkodás nem is annyira környezetbarát, mint eddig gondoltuk. Arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy az így előállított termékek és megtermelt növények ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a hagyományos módon termelteké. A kutatás eredményét vitatják a hazai ökogazdálkodók és előre megrendelt tanulmányról beszélnek. Mindenesetre, egy magyar akadémikus hasonló eredményekről számolt be a biotermesztés földhasználati igényéről. […]

Tovább…

Vajon hol volt új bioélelmiszer-értékesítési rekord Európában?

A statisztikák szerint Európában Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó. A dán statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a trend jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is. A dánok a biogazdálkodásban látják a megoldást. […]

Tovább…

Meglepődik, ha kiderül, hogy nem környezetbarátabb a biotermesztés?

Egy svéd tanulmány szerint a biogazdálkodással előállított termékek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a hagyományos módon termelteké. A kutatás eredményét vitatják a hazai ökogazdálkodók és előre megrendelt tanulmányról beszélnek. Egy magyar akadémikus azonban hasonló eredményekről számolt be a biotermesztés földhasználati igényéről. […]

Tovább…

Változás a biotermesztésben: megérkezett a lehetőség és persze a pénz az átállásra!

Lassan, de folyamatosan emelkedő növényvédőszer- és műtrágyaárak, egyre kevesebb engedélyezett hatóanyag, egészségügyi kockázatok és környezetszennyezés. Ráadásul a talajok is romlanak – sokan ezek miatt is nyitnak a biotermesztés felé, amikor hagyományosról átállnak az ökológiai gazdálkodásra. […]

Tovább…

Érjen el 400 ezer forintos forgalmat hektáronként

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előállításához. Ezzel együtt a biotermelésre átállt területek növekedése is töretlen, immár 178 országban jelentettek ökológiai gazdálkodási tevékenységet. A bioágazat területei mellett a bevételei is egyre nagyobbak. […]

Tovább…