Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja.

Nagy István agrárminiszter szerint a halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az étkezőasztalra magyar halak. Az állam a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a nehéz helyzetbe jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére is. Ennek érdekében a halgazdálkodási ágazat haltelepítésre 800 millió forintot, a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként pedig több mint 500 millió forintos támogatást kapott a munkahelyek megtartására.

A magyar hal fogyasztásának fontosságára és előnyeire hívja fel a figyelmet Karácsonykor is az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC)
A magyar hal fogyasztásának fontosságára és előnyeire hívja fel a figyelmet Karácsonykor is az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC)

Továbbá az elmúlt években jelentős figyelmet fordítottak a halhúsminőségi kérdéseinek megválaszolására, valamint a minőségi haltermékek elismerésének segítésére. Ennek eredményeként idén két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty kapott európai uniós földrajzi áru jelző-oltalmat, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty pedig az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg. Az ő uniós elismerésük folyamatban van. Az Országgyűlés által nemrég megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben is emelkedni tudjon – írták.

Közepes magyar haltermés, elegendő kínálat

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal Karácsonyra. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők. A második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára. A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre. Így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak. A közlemény szerint a halak nem drágultak idén Karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 900–1300 forintba, a pontyszelet 2100–2200 forintba, míg az afrikai harcsafilé 3000–3200 forintba kerül átlagosan.

Balról jobbra Nagy István  agrárminiszter, Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Lévai Ferenc, a a MA-Hal szóvivője, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a magyar hal fogyasztását népszerűsítő sajtótájékozatón
Balról jobbra Nagy István agrárminiszter, Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Lévai Ferenc, a a MA-Hal szóvivője, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a magyar hal fogyasztását népszerűsítő sajtótájékozatón

Kapj rá a magyar hal fogyasztására!

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18 százalékkal, 6,7 kg fölé emelkedett Magyarországon. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta azt, hogy egyre többen választják az édesvízi halfajokat. Ebben a közlemény szerint segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani a magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt, az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.

Előtérben a szakma élvonala, háttérben a gyakorlata
Előtérben a szakma élvonala, háttérben a gyakorlata

A karácsonyi halvásárlást segítve a MA-HAL létrehozott egy interaktív térképet a www.halpentek.hu weboldalon. Ezen a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat, illetve halboltokat. További receptekért és érdekességekért pedig érdemes a www.kapjra.hu oldalt is felkeresni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

600 millióból fejlesztjük a halgazdálkodást Hatszázmillió forintot szán a szaktárca a halgazdálkodással összefüggő feladatok, programok és beszerzések támogatására. A mintegy félmilliós honi hor...
A karácsonyfaválasztás titka Vészesen közeleg a karácsony, ma már Ádvent első vasárnapja van. Ezzel együtt a karácsonyfaárusok is mozgolódni kezdenek, kezdetét veszi a karácsonyfa...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Halfogyasztás és haltermelés Magyarországon Továbbra is az EU-s országok listájának végén kullogunk a halfogyasztást illetően. Ennek ellenére az idei Budapesti Halfesztivál volt a földrész legna...
Új év, új szabályok a horgászoknak A januárral együtt elérkezett az új halgazdálkodási törvény is. Ennek értelmében több jogszabály is módosult, beszüntették a kereskedelmi célú horgász...
Fizetni kell a halastavak feltöltése után is! Eddig járulékmentes volt az a víz, amellyel halastavakat töltöttek fel, vagy rizstermesztésre használták. A jövőben ez változik, sőt, a fúrt kutakat i...