Magyar borral szebb az ünnep: minőségi hazai italok fogyasztására biztat az Agrármarketing Centrum

„Magyar borral szebb az ünnep!” – szlogennel népszerűsíti a minőségi borok fogyasztását a Karácsony időszakában az Agrármarketing Centrum. Az ünnepi borkampány része a megfelelő bor-étel párosításoknak és a magyar borvilág változatosságának bemutatása, és mindannak az áldozatos munkának a megismertetése, amelyet a borászok egész évben tesznek a minőségi magyar borok készítése érdekében. Az ételpárosítások fontosságát is kiemelték. […]

Tovább…

Nordmannt importál, lucfenyőt exportál Magyarország

Hazánk földrajzi adottságaiból, a magashegységek hiányából következik, hogy bizonyos fajta fenyőket, elsősorban a karácsonyfaként tartósságáról és dús ágairól híres nordmannt importálunk, míg lucfenyőt exportálunk. Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés. A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaság végzi. A karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak, a piacra kerülő áruk nem az erdők kiirtását követően kerülnek a kereskedelmi forgalomba. Itt a 2021-es fenyőfa körkép. […]

Tovább…

A szokásosnál visszafogottabb decemberi élelmiszerforgalom várható az idén az OKSZ szerint

Várhatóan decemberben is nő majd a hazai élelmiszerforgalom a tavalyihoz képest, de az elmúlt években tapasztalt év végi kiugrás visszafogottabb lesz, mint korábban – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint az ünnepi költekezés mértékét jól mutatja, hogy mennyivel ugrik meg a forgalom decemberben a novemberihez képest. Tavaly 100 milliárd forint nagyságrendű volt az élelmiszerek forgalmának növekedése az év utolsó hónapjában az előző hónaphoz viszonyítva, az idén a koronavírus-járvány miatt ennek mértéke várhatóan kisebb lesz. […]

Tovább…

Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. […]

Tovább…

Négyszer csípősebb az új magyar szaloncukor, mint a tavalyi változat

Tavaly hiánycikké vált az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé egy sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is fejlesztettek. Így a még csípősebb ízek kedvelői kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonának bevetésével készül szupererős szaloncukor. […]

Tovább…

Három remek módszer a fenyőlopás ellen: eltűnő festék, rókavizelet és borzmirigy-folyadék

Évről évre komoly problémákat okoznak az illegális fenyőkivágások az Amerikai Egyesült Államokban. Természetesen nem lehet minden erdőben biztonsági őrszolgálatot állomásoztatni, így ez a módszer nem megvalósítható. A legjobb megoldás a megelőzés lehet, el kell venni a fatolvajok kedvét attól, hogy fenyőket vágjanak ki. Az utóbbi években néhány roppant kreatív mód terjed a fatulajdonosok között a fenyőlopás megakadályozására. […]

Tovább…

Akár 350 ezer forintos borral is koccinthatunk karácsonykor

Az évi 8-10 millió palack bort értékesítő áruházláncok is öt-hét százalékos bevételnövekedéssel számolnak idén. Van, ahol a forgalom ötödét, másutt akár a harmadát hozzák az ünnepi időszakban eladott borok. De mit isznak legszívesebben az ünnepek alatt a magyarok? Olvassa el, miből és mennyit adnak el a nagy üzletek hazánkban! […]

Tovább…