Segítség a horgászoknak: megjelent a Magyar Halkönyv

Bemutatták a Magyar Halkönyvet, melynek 4 szerkesztője, Ferincz Árpád, Staszny Ádám, Dérer István és Urbányi Béla közül három a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet munkatársa. A hiánypótló kiadvány az elérhető legfrissebb nemzetközi szakirodalmi adatokra, a lehető legteljesebb elterjedési térképekre, illetve a szerzők saját terepi tapasztalataira támaszkodva mutatja be a halfajokat. […]

Tovább…

Melyek a Catch and Release előnyei a modern horgászatban?

A Catch and Release szemlélet, vagyis a “Fogd meg és engedd vissza” elvét több horgász szakember tartja nagyon hasznosnak és követendőnek. A horgászok zsákmányai ugyanis sokszor azok az egyedek, melyek az életben egyébként a legsikeresebbek lennének. Hiszen ők a leggyorsabbak, legmohóbbak, a legjobban érzékelik a szagokat és az ízeket. […]

Tovább…

20 milliárd forintnyi forrás érkezik a magyar halasoknak, elfogadta az Európai Bizottság a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz elfogadása a magyar halgazdálkodás támogatásának és fejlesztésének alapját jelenti a következő években. Összesen 53,9 millió eurónyi, azaz 20 milliárd forintnyi forrást biztosít az ágazat számára 2027-ig. Nagy István agrárminiszter beszélt róla, hogy a forrás 30%-át a magyar kormány biztosítja, az Európai Unióból pedig 37,7 millió euró érkezik. […]

Tovább…

Katasztrofális szezont zár az idén a magyar tógazdasági haltermelés

A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40 százaléka ilyenkor kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). […]

Tovább…

Súlyos hatások, csökkenés és támogatások a magyar halgazdálkodás 2021-es évében

A magyarországi tógazdasági haltermelés teljesítménye 2021-ben 21 ezer 184 tonna volt, mindössze 1 százalékkal alacsonyabb az előző évi mennyiséghez képest. A korábbi évekhez hasonlóan a haltermelés 82,4 százaléka 2021-ben is három régióban koncentrálódott, melyek az Észak-Alföld, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld – írta az Agrárközgazdasági Intézet – AKI. […]

Tovább…

Ragadós román példa: több magyar halastavat beszánthatnak, mert a tenyésztésnél jobban fizet a kukorica

Kritikus a hazai halgazdaságok helyzete: kevés a víz és a jövedelem is. A kifejezetten száraz tél tovább mélyítette a tógazdaságok válságát. Elsősorban a tógazdasági haltermeléssel foglalkozó vállalkozások vannak nagyon súlyos helyzetben, mivel a dunántúli cégek már tavaly is csak csökkentett, 60-70 százalékos kapacitással tudtak működni a vízhiány miatt. […]

Tovább…

Költségesebb Karácsony jön: drágább a magyar és a külföldi hal is tavalyhoz képest

Drágul a magyar hal. Jellemzően 7-15 százalékkal kell többet fizetni idén a magyar halakért, mint tavaly. Budapesten, a Fővám téri piacon az élő ponty 1350-ről 1450 forintra, a busatörzs 1300-ról 1400 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé pedig 3300-ról 3500-ra forint emelkedett. A külföldről importáltak ára is megnőtt, várhatóan 10-15 százalékkal kerülnek többe a 2020-as szinthez képest. A belföldi édesvízi halakért 7-15, a külföldi halakért 10-15 százalékkal fizethetünk idén többet. Utóbbi esetében nem elképzelhetetlen a további drágulás. […]

Tovább…