Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. […]

Tovább…

Iszapíz helyett agyagos, sós illat: utánajártunk, miért különleges az akasztói szikiponty

Újabb magyar mezőgazdasági termék kapott védettséget az Európai Uniótól. Az „Akasztói szikiponty” a ponty (Cyprinus carpio L.) típusfajhoz tartozó, kizárólag magyar államilag elismert, minősített fajtából tenyésztett halfajta, amely minimum 2 nyaras korától maximum 5 nyaras koráig élve, frissen, hűtve, vagy fagyasztva értékesített, fajtaazonos egyedeket jelenti. Utánanéztünk miért és mitől különleges az Alföldön tenyésztett, kiváló ízű és húsminőségű hal. […]

Tovább…

Begyorsult a balatoni haltelepítés üteme: 337 ezer kiló ponty, 250 ezer csuka és 60 ezer harcsa kerül a vízbe idén

A balatoni haltelepítések fő időszaka az ősz. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ekkor végzi a tógazdaságok lehalászatát, de kisebb mértékben tavasszal és nyáron is szerveznek telepítéseket. A cég munkatársai a telepítési napok zárásaként fényképekkel (és sokszor videóval) ellátott haltelepítési beszámolót adnak közre. Minden év végén kiadják az éves haltelepítési összefoglalót, amelyekből látható, hogy a telepítési kötelezettségeiket rendszerint jelentősen túlteljesítik. Idén is így történt. […]

Tovább…

Sikeres debreceni kísérleteken van túl a csapósügér

A Magyarországon őshonos, a konyhában prémium kategóriás halnak számító csapósügér intenzív haltermelésbe történő bevonásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriumában. Míg hazánkban ritkán kerül az asztalra, a fehér, lemezes szerkezetű, szálkában szegény húsa miatt Nyugat-Európában abszolút prémium kategóriás terméknek számít a csapósügér. Minőségét tekintve a süllő hasonló a tengeri sügérfélékhez. […]

Tovább…

400 milliós fejlesztés: 19 halnevelő tó épült meg a szarvasi Halászati Kutatóintézetben

Közel 400 millió forintos uniós támogatás segítségével alakítottak ki 19 halastavat a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason – jelentették be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Halasi-Kovács Béla, a HAKI igazgatója elmondta, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból (MAHOP) elnyert 393,4 millió forintból Csordajárás területén 17 hektáron 19 halnevelő tó létesült tápcsatornával, töltő- és lecsapoló csatornákkal együtt. […]

Tovább…

741 milliót költöttek el 6 halfaj termeléstechnológiájának fejlesztésére

A Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvostudományi Intézete alkotta konzorcium szakembereinek hozzájárulásával valósult meg egy 741 millió forintos halas beruházás. Az akvakultúra ágazatot érintő komplex kutatási munka és infrastruktúrafejlesztés 6 halfajra fókuszált. Az innovációt ösztönző MAHOP-projekt támogatásával új technológiai eljárásokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és gyakorlati felhasználásra. […]

Tovább…

Komoly európai siker a Bélapátfalvai járásból: kiváló magyar halat véd az uniós oltalom

Nagy elismerést kapott idén ősszel a szilvásváradi pisztráng: felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára. A szilvásváradi pisztráng elnevezés a döntéssel bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba, amelyben jelenleg 1480 eredetmegjelölés van. A Szalajka-völgyben tenyésző pisztráng híres kiváló minőségéről és finom ízéről. Az itt nevelkedő halakból készült füstölt és sült pisztráng számos neves étterem étlapján is megtalálható. […]

Tovább…

Elsőrangú társaságba került az Akasztói szikiponty: uniós oltalommal védett magyar termékké nyilvánították

Komoly elismerés a magyar akvakultúra ágazat számára, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. A különleges minőségű magyar hal oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 62-re emelkedett azoknak a magyar mezőgazdasági termékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban védelmet élvez. Az „Akasztói szikiponty” húsára jellemző a tiszta íz és a tiszta, kellemes, enyhén sós, agyagos homokra emlékeztető illat. […]

Tovább…