Jócskán drágul a karácsonyi hal, de hiány azért nem lesz belőle

Nagyjából 50-60 százalékkal kell többet fizetni a karácsonyi halért, mint egy évvel korábban, de az ellátás a termelés jelentős visszaesése ellenére is biztosított. Ahogy az egész magyar mezőgazdaság, úgy a halgazdaságok is megszenvedték a víz hiányát, sőt talán még jobban, mint más ágazatok szereplői. […]

Tovább…

Komoly a kockázata, hogy teljesen eltűnhetnek a tengeri halak az élelmiszeriparból, magyar kutató segíthet a takarmányozás fejlesztésében

Komoly a kockázata, hogy teljesen eltűnhetnek a tengeri halak az élelmiszeriparból, magyar kutató segíthet a takarmányozás fejlesztésében. Az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel, ezen muszáj változtatni. […]

Tovább…

Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. […]

Tovább…

Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…

Hallal pótolnák a koronavírus járvány miatt hiányzó húsokat

Átmeneti húshiányt okozhat a járvány miatti élelmiszerfelhalmozás, de van más választás is a szükséges fehérjeforrás bevitelére. A koronavírus terjedése következtében kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben. Számos helyen emelkedtek a fogyasztói árak is. A hazai termelésű halakból ugyanakkor jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak, a MA-HAL a halfogyasztást javasolja az átmeneti húshiány megoldására. […]

Tovább…

13,6 milliárd forintnál is többet hoz a magyar édesvízi hal exportja

Magyarország évente több mint 40 millió euró, nagyjából 13,6 milliárd forint értékben exportál édesvízi halat – írta a Magyar Hírlapra hivatkozva a Magyar Távirati Iroda. Az újságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke ismertette, hogy a magyar haltermelők elsősorban pontyot, busát, kárászt szállítanak Romániába, míg süllőt és harcsát főként Ausztriába és Németországba visznek. […]

Tovább…

Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra

Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. […]

Tovább…