Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…

Hallal pótolnák a koronavírus járvány miatt hiányzó húsokat

Átmeneti húshiányt okozhat a járvány miatti élelmiszerfelhalmozás, de van más választás is a szükséges fehérjeforrás bevitelére. A koronavírus terjedése következtében kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben. Számos helyen emelkedtek a fogyasztói árak is. A hazai termelésű halakból ugyanakkor jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak, a MA-HAL a halfogyasztást javasolja az átmeneti húshiány megoldására. […]

Tovább…

13,6 milliárd forintnál is többet hoz a magyar édesvízi hal exportja

Magyarország évente több mint 40 millió euró, nagyjából 13,6 milliárd forint értékben exportál édesvízi halat – írta a Magyar Hírlapra hivatkozva a Magyar Távirati Iroda. Az újságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke ismertette, hogy a magyar haltermelők elsősorban pontyot, busát, kárászt szállítanak Romániába, míg süllőt és harcsát főként Ausztriába és Németországba visznek. […]

Tovább…

Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra

Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. […]

Tovább…

Kiderítik, melyik halakból kell többet és kevesebbet enni

Magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül az ökoszisztéma, vagyis melyik halnak mekkora a jelentősége a tengeri életközösségben. Az alkalmazott modell segítségével a fajokat számozott fontossági sorrendbe teszik, amelyet a halászati kvóta megállapításakor lenne fontos figyelembe venni. Japánban például már elindult egy olyan applikáció, amely segítségével egy szusi étteremben kiválaszthatjuk azt a fogást, amelynek elfogyasztása a leginkább fenntartható. […]

Tovább…

Közel 10 százalékkal nőhetnek a halászatra fordítható EU-s források

Mintegy 10 százalékkal közel 7,74 milliárd euróra emelkedhetnek a halászatra fordítható európai uniós források. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke szerint a mostani támogatási ciklusban mintegy 51 millió euró szolgálja a magyar halgazdálkodási operatív programot. Ebből közel 39 milliót az Európai Unió, a fennmaradó összeget pedig a magyar kormány biztosítja. […]

Tovább…

Fejleszteni kell a magyar haltenyészetek technológiai szintjén

Az Európai Uniónak és Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a haltenyésztés új kihívásaihoz. A magyarországi haltenyésztés fejlesztése a gazdasági hasznon túl jelentős ökológiai előnyökkel is járna. Ez viszont csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel és képzett szakemberekkel lehetséges. A magyar haltenyészetek versenyképessége a tét. A Magyar Távirati Iroda hírét szemléztük. Az OTP Agrár szakértői szerint a hal egyre nagyobb szerepet játszik a világ lakosságának állati fehérje-ellátásában. Úgy vélik, hogy a fenntarthatatlan halászati tendenciák és a természetes halállomány csökkenésével felértékelődik az akvakultúra, a tengeri és édesvízi élőlények kontrollált körülmények közötti tenyésztésének szerepe. A mesterséges tengeri és édesvízi halszaporításban egy új innovációs […]

Tovább…

Portugália 57 kilóval vezeti a mezőnyt, Magyarország 5,3 kilóval a sereghajtók között

Az EU statisztikái alapján az éves halfogyasztás Magyarországon 5,3 kilogramm/fő. Ezzel az utolsók között vagyunk Európában, az első helyen a portugálok állnak közel 57-tel. De milyen a hazai haltermelés helyzete? Erről tudhat meg többet cikkünkből. […]

Tovább…