Egyedi elismerés: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

A Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, december 10-e idén jeles eseménnyel kiegészülve emelte a magyar borkülönlegesség legendáját. Ekkortól elérhető a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amelyet kifejezetten a világ egyik legjobb édes borához, az aszúhoz alkottak meg. A kristálypoharat a kezdeményezést támogató Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Goreczky Gergely leplezte le. […]

Tovább…

Válaszút előtt a magyar borászatok: hatékonyságnövelés és megújulás kell a sikerhez

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának budapesti sajtórendezvényén. Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás a HNT szerepét emelte ki az ágazat működtetésében. […]

Tovább…

Magyar borral szebb az ünnep: minőségi hazai italok fogyasztására biztat az Agrármarketing Centrum

„Magyar borral szebb az ünnep!” – szlogennel népszerűsíti a minőségi borok fogyasztását a Karácsony időszakában az Agrármarketing Centrum. Az ünnepi borkampány része a megfelelő bor-étel párosításoknak és a magyar borvilág változatosságának bemutatása, és mindannak az áldozatos munkának a megismertetése, amelyet a borászok egész évben tesznek a minőségi magyar borok készítése érdekében. Az ételpárosítások fontosságát is kiemelték. […]

Tovább…

Megszavazták az új bortörvényt: fokozatosan az internetre költözik az adminisztráció

A borászatról és a szőlészetről szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével egyszerűsödjön a szőlő-bor ágazat adminisztrációja. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba. Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapját az ePincekönyv rendszer biztosítja, így az ágazati ügyintézés fokozatosan átkerül az elektronikus térbe. […]

Tovább…

Szintet ugrott a magyar borkampány külföldön: új módszerrel népszerűsítik a hazai borvidékeket

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum. A videók célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközi közönségnek készült sorozat elsősorban az exportfejlesztést segíti. Főként a nemzetközi borszakma és a bort szerető, értő közönségnek szól, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással ismerkedők számára is sok izgalmas pillanatot ígér. […]

Tovább…

Több 100 ezer hektoliter magyar bort vitt el az aszály

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint a tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés. Megvan a jó évjárat lehetősége, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig nem érik el azt a szintet, amely a minőségi termeléshez szükséges lenne. Javában zajlik a 2020-as szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Idén végre normális ütemben értek be a szőlők, de a tőkékről aszályos év termését szedik le. […]

Tovább…

Több, mint 2 milliárdnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a hazai borászok

A COVID-19 koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás hatásainak enyhítésére a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához. Ez 400 millió forinttal egészíti ki az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet. az elmúlt hónapokban a járvány miatt sok prémium bor- és pezsgő-előállító szenvedett bevételkiesést, emiatt külön támogatást kérvényezhettek. Több mint 700 borász így is tett. […]

Tovább…

330 hektáron kezdődik meg a szüret a Villányi borvidék kékszőlőiben

A szőlősgazdák egy része már augusztus utolsó napjaiban megkezdheti a Villányi borvidék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a villányi borvidéken. A mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely elmondta, hogy a területen elenyésző mennyiségben jelen lévő fehér szőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. […]

Tovább…