Fontos szerepet és 10 milliárd forintot kap a borászati ágazat a Vidékfejlesztési Programban

Számos olyan családi gazdaság termeszt szőlőt, majd készít bort, akik részesei a magyar vidéknek és számos munkahelyet teremtenek – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kecskeméten, a 40. országos borverseny megnyitóján. Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy fontos szerepet szántak a borászati ágazatnak a Vidékfejlesztési Program kidolgozásában is. Éppen ezért bízik benne, hogy az elmúlt évek támogatáspolitikai és szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el. […]

Tovább…

Tényleg vége lehet-e a dugónak?

A borkedvelők egy része néhány éve még vonakodott a csavarzáras borok fogyasztásától, mára azonban megszokták, és meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Egyre több prémium és csúcskategóriás bornál alkalmazzák a csavarzáras megoldást, aminek számos előnye van. A legnagyobb, hogy jóval könnyebb nyitni és zárni a borokat, ráadásul a hűtőben is nagy biztonsággal oldalukra fektethetőek a bontott és visszazárt palackok. […]

Tovább…

Drasztikusan visszaesett a magyar borfogyasztás, az export a megoldás?

A borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén Brazsil Dávid megjegyezte, hogy az egy főre eső éves borfogyasztás 33 literről 24 literre esett vissza Magyarországon. Javaslata szerint a félkész termékek külföldi értékesítése helyett a nagyobb jövedelmezőség érdekében a magasabb hozzáadott értékű, vagy végtermékeket kellene forgalmazni. A magyar borexport fejlesztést kíván. […]

Tovább…

Az elmúlt 40 év legjobb bortermése várható idén?

A kánikula kapcsán sokat hallani a szántóföldön keletkezett aszálykárokról, illetve a haszonállatokra leselkedő veszélyekről, a szőlő azonban kevés figyelmet kap. Pedig a nagy meleg nyertese a szőlő- és borágazat lehet. A borászok szerint ugyanis, az elmúlt 5 év átlagánál sokkal jobb lesz az idei bor mennyiségben és minőségben egyaránt. […]

Tovább…