Ízlik a magyar nyuszi a világnak – a kanadaiak is megkóstolhatják

A világon előállított nyúlhús mennyisége 1961 és 2012 között több mint háromszorosára nőtt, 2012-ben meghaladta a 1,4 millió tonnát. Az elmúlt fél évszázadban megváltozott a termelés kontinensek szerinti megoszlása. Amíg Európa 91%-os részesedése 1961-hez képest 2012-re 40% alá csökkent, addig Ázsia már a világ termelésének több mint felét (52%) adta. Az egyes kontinensek nyúlhústermelése a nyúltenyésztésben vezető szerepet betöltő országok teljesítményétől függ.
Az országok rangsorát 1993-ig Olaszország, azóta pedig Kína vezeti, 2012-ben a két ország együtt a termelés több mint kétharmadát adta. A legnagyobb növekedést a távol-keleti ország érte el, amely 2012-ben 735 ezer tonna nyúlhúst, a világ termelésének 52%-át állította elő. Kínában a nyúlhús mint egészséges élelmiszer előállítását a kormány is támogatja. […]

Tovább…

Konzorcium alakult az esőhöz hasonló hatékony öntözés megvalósítása érdekében

A szakma elkötelezett művelőinek be kellett látniuk, hogy a korábban felszín alatti vízből táplálkozó öntözés vízkapacitása kevés. Ezért konzorciumot alakítottak, egy olyan öntözőmű fejlesztésébe fogtak, amely a Tiszából táplálkozik, és 3-400 hektár öntözését szolgálja.
Közel 1,3 milliárd forintos beruházással valósította meg az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium annak a Bács-Kiskun megyei – Lakitelek és Szentkirály határában lévő – kísérleti gazdaságnak az öntözését, amelyet július 15-én mutatott be a szakembereknek és a sajtó képviselőinek. […]

Tovább…

Soha ilyen mélyponton nem volt a hazai burgonyatermesztés

Egyre kisebb területen egyre kevesebb burgonyát termeszt az ország. Fénykorában elérte a 60 ezer hektárt az étkezési terület, ma alig nyolcezernél tartunk. Ehhez hozzájárult a feldolgozóipar megszűnése, az uniós csatlakozással még nyitottabbá váló határok, és a klímaváltozás sem segít az ágazat szereplőinek.
Ha kitekintünk a határainkon túlra, évek óta területcsökkentést szorgalmaz az unió a tagállamok felé. Idén 20 százalék volt az előirányzott terv, ami csak részben teljesült, de így is 2018 óta a legkisebb vetésterülettel, 1,6 millió hektárral számolhatunk. […]

Tovább…

Az ágyások közti gaz, amelyért súlyos ezreket fizetnek – pedig ingyen is könnyen elérhető

Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással! Van, aki hallott már a kövér porcsinról? Pedig biztosan látott már mindenki… Most kezdődik a szezonja!
Népies neve egyébként disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. […]

Tovább…

Jégesők, zivatarok és hőség tették emlékezetessé a júliust

Közzétette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az első júliusi összesítő jelentését az országos jégkármérséklő rendszer teljesítményéről. A 2021. június 28. és július 11. közötti időszak izgalmasan alakult, a zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából is több eseményt rögzített. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett. Az időszak alatt az időjárás 12 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. […]

Tovább…

Egyszerűbb az indulás az élelmiszer-vállalkozások számára, mint korábban

Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, a vendéglátás és az étkeztetés területén. Amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég. Ráadásul az elektronikus ügyintézés választásával néhány percre rövidülhet az ügyintézés FELIR-t érintő része. A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére a FELIR azonosító kötelezettség pedig továbbra is megmaradt. […]

Tovább…

Magyar mézvizsgálati módszerrel állapítják meg, mennyire szennyezett a környezet

Az elmúlt években világszerte számos kutatócsoport kezdte használni a mézeket környezeti indikátorként. Ennek egyik oka, hogy a méz nagyon jól konzerválja a belé zárt összetevőket, egyfajta időkapszulaként használható a térség éghajlati, környezetszennyezési múltjának feltárásához. Baranyai Edina, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének adjunktusa szerint a méhek által begyűjtött pollen és a nektár mindazokat az anyagokat tartalmazza, amelyek a begyűjtés területére (a talajra és a levegőre egyaránt) jellemzők. […]

Tovább…

Láthatatlanok, és tízezrével szedik áldozataikat a szuperkórokozók

2019-ben harmincháromezren haltak meg Európában az antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. A világon évente mintegy hétszázezerre tehető és folyamatosan nő az ilyen halálesetek száma.
A gyógyszereknek ellenálló szuperkórokozókat mi, emberek hoztuk létre, és sürgősen meg kell állítanunk további térnyerésüket. Ezzel függ össze, hogy a jövő évtől határozott intézkedéseket léptet életbe a NÉBIH az állattenyésztésben használt antibiotikumok csökkentése érdekében. […]

Tovább…