Egyre fontosabb a nők szerepe a magyar mezőgazdaságban is

Átalakul és egyre fontosabb lesz a magyar mezőgazdaságban a nők szerepe. Az arányuk folyamatosan nő az ágazatban, az agrár-felsőoktatásban a hallgatók közel fele nő. Egyre többen vállalnak szerepet a mezőgazdaságban, ezért egy sor európai ország után Magyarországon is megalakult az érdekképviseleti rendszeren belül a gazdasszony tagozat. […]

Tovább…

Elmondták az OTP-díjátadón, hogy a pályázatírás és a tervezés éve lesz a 2024-es

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájával és tanácsadási kapacitásával segít. […]

Tovább…

Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen

Több tudományterület együttműködésével a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen. Hazánk első olyan kutatócsoportja kezdte el munkáját, ami egy adott régió komplex vizsgálatát elvégezve segíti a gazdasági szereplőket, hogy terméküket tudományos alapokra helyezve tudják előállítani és pozicionálni a világpiacon. […]

Tovább…

Díszkertek kialakítása és fenntartása című tanfolyamot hirdet a Debreceni Egyetem március 23-ra

Nyilvános tanfolyamat hirdet a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézete 2024. március 23-ára, szombatra. A programon az érdeklődők a díszkertek kialakításáról, fenntartásáról és fejlesztéséről kaphatnak ismereteket szakemberektől. A Díszkertek kialakítása és fenntartása című tanfolyamot ajánlják azoknak, akik kertkialakítás előtt állnak, akiknek a kertje felújításra és átalakításra szorul. […]

Tovább…

Nem engednek a hazai tésztagyártók a minőségből, de főként az ár dönt a vásárlásnál

Évről évre mintegy 50 ezer tonna száraztészta kerül a vásárlói kosarakba Magyarországon. Bár az importnyomás erős és a termelési költségek is folyamatosan emelkednek, a magyar gyártók nem engednek a minőségből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint. A külföldi trenddel ellentétben itthon a 4 és 8 tojásos tészták a legkelendőbbek. […]

Tovább…

Villányi borász lett az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Március első vasárnapján a budapesti Marriott Hotelben, egy gálaebéd keretében adták át a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet. A kitüntetést Günzer Tamás villányi borász érdemelte ki. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért adományozható. […]

Tovább…