A termesztési forma, ami megéri a fáradtságot – bio növénytermesztés

Napjainkban még mindig kevés az olyan gazda, aki belevág a biotermesztésbe a rengeteg vélt vagy valós kockázat miatt, amivel szembe kell nézni ebben az ágazatban. Viszont mégis akadnak néhányan, akik vállalva a kihívást, a vegyszermentes növénytermesztés mellett döntenek, és a kórokozók és kártevők nyomása ellenére sem adják fel a biotermesztést. Ezek közé a gazdák közé tartozik Berki Gyula is, aki egy interjú keretein belül számolt be a termesztés során szerzett tapasztalatairól. […]

Tovább…

A szőlő innovatív növényvédelme a Biocont Magyarország Kft. megoldásaival

A Biocont Magyarország Kft. előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédelmet folytat. Mivel leginkább kontakt termékeik vannak, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a gazdálkodók célzottan tudjanak védekezni a megfelelő kórokozók és kártevők ellen. Együtt dolgoznak a természettel az ökológiai egyensúly megteremtésén. Hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, kiderül a Jakab Mariannal és dr. Bőcs Andrással elkészült beszélgetésünkből. […]

Tovább…

Elhagynák a monokultúrát és a GMO-t, és egyre nagyobb területen folytatnak biogazdálkodást

Több mint 60 százalékos gyarapodást ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon az elmúlt bő évtizedben – mondta Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) ügyvezetője. Hazánkban a legfrissebb adatok szerint 3929 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással csaknem 210 ezer hektáron. A biotermékek iránt jelentkező igény miatt egyre több területen termesztenek szinte vegyszermentesen. […]

Tovább…

A téli lemosó permetezés segít csökkenteni a tavaszi beavatkozások számát

A gyümölcsfák növényvédelme során sok betegség súlyossága csökkenthető, vagy megelőzhető a téli lemosó permetezés alkalmazásával. Ez a tél végén, rügypattanás előtt is elvégezhető. A szakemberek egy része akkor is ajánl egy rezes lemosó permetezést, amikor a lomb már sárgult, de még nem hullott le. Ezzel a lehullott levélen áttelelő foltbetegségek kórokozói pusztíthatóak el. A kórokozók, kártevők fertőzési forrásainak száma metszéssel tovább csökkenthető. […]

Tovább…

Dániában a legnagyobb a biotermékek aránya a világon

A teljes európai biopiac csaknem felét Németország és Franciaország adja, Dánia pedig annak ellenére a hetedik legnagyobb biotermékfogyasztó az Európai Unióban, hogy mindössze 5,6 millió ember él az észak-európai országban. Az értékesített bioélelmiszer aránya 2018-ban 14 százalékkal bővült, elérve a 2,3 milliárd dollárt. A szakértők 2019-ben is hasonló mértékű növekedéssel számolnak a biotermékek esetében.
[…]

Tovább…

Hogy reagálna, ha kiderülne: nem környezetbarátabb a bio?

Meglepő eredményhez vezetett egy kutatás. A vizsgálat alapján született svéd tanulmány szerint a biogazdálkodás nem is annyira környezetbarát, mint eddig gondoltuk. Arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy az így előállított termékek és megtermelt növények ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a hagyományos módon termelteké. A kutatás eredményét vitatják a hazai ökogazdálkodók és előre megrendelt tanulmányról beszélnek. Mindenesetre, egy magyar akadémikus hasonló eredményekről számolt be a biotermesztés földhasználati igényéről. […]

Tovább…

Alakor, tönke és különleges paradicsomok – velük kell készülni a klímaváltozásra?

Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a klímaválság miatt bekövetkező változásokat? Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetője az intézet kutatásairól, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban valamint ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgetett a Tudatos Vásárlók Egyesületének portáljával. […]

Tovább…

Ravasz trükkökkel fejlődik a növényvédelem: illatfelhővel zavarják össze a kártevőket a szőlőben

A kártevők természetes ellenségeinek, viselkedési, párválasztási folyamatainak ismeretét felhasználva és a kórokozók életfeltételeinek gátlásával is remek eredményeket ér el a növényvédelemben a Biocont Magyarország Kft. A cég szaktanácsadója, Jakab Mariann beszélt nekünk arról, hogyan lehet a mezőgazdasági termelés környezetromboló hatásait mérsékelve, ugyanakkor hatékonyan megvédeni a növényállományokat.  […]

Tovább…