A nagy kárókatona vita: mennyire rabolja le a madár a halastavak állományát?

Miért gyűlölik a horgászok, a halszaporítással és halneveléssel foglalkozók a kormoránokat? Mekkora a hazai és az itt telelő nagy kárókatona állomány? Milyen súlyos kárt okoznak a természetes és a halastavi halállományban a madarak? Egymásnak ellentmondó adatokról számolt be egy podcast beszélgetés, aminek a címe: Ökológiai szempontból nincs baj a kárókatonával. Preiszner Bálint biológus foglalta össze, milyen a magyar kárókatona helyzet. […]

Tovább…

Tiltott eszközzel süllőzött és védett fajokat is fogott az orvhalász Gyomaendrődön, tetten érték, megbilincselték

Sorhorgos orvhalászt értek tetten a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) halőrei a Peresi-holtágon a halőrök. Az intézkedő rendőrök a tettes csónakjában megtalálták a tiltott eszközt és azokat a süllőket, amelyeket azzal fogott ki. A férfit előállították a Gyomaendrődi Rendőrőrsre, ahol orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult ellene. A gyanúsított többszöri jogsértései miatt nem rendelkezett horgászokmányokkal. […]

Tovább…

Magyar kutatók oldották meg az invazív kagylók takarmányként való hasznosítását

A hazai édesvízi, nemes ragadozóhalak mesterséges nevelésének és piaci hasznosításának egyik gátját jelenti a fajlagosan magas előállítási költség, melynek egyik fő tényezője a takarmány állati fehérje forrását biztosító tengeri halliszt magas ára. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói azt vizsgálták, hogy alkalmas lehet-e a Balatonban tömegesen jelenlévő inváziós kagylófajokból kivont kagylóliszt az importból beszerezhető, csökkenő minőségű halliszt helyettesítésére. […]

Tovább…

Az akvapónia menthetné meg a mezőgazdaságot?

A népesség élelmiszer-igénye 2050-re várhatóan megduplázódik. A kutatókat és a lakosságot is egyre inkább foglalkoztatja, hogy milyen kihívásokat kell teljesíteni ennek kiszolgálására, és abban hogyan vállal szerepet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A Világgazdasági Fórum (WEF) 2020-as Globális Kockázatok riport előrejelzése alapján egyre több táplálékra lesz szükség a világon, a szükséges mennyiségű élelmiszer előállítása a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel már nem lesz lehetséges. […]

Tovább…

Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. […]

Tovább…

Iszapíz helyett agyagos, sós illat: utánajártunk, miért különleges az akasztói szikiponty

Újabb magyar mezőgazdasági termék kapott védettséget az Európai Uniótól. Az „Akasztói szikiponty” a ponty (Cyprinus carpio L.) típusfajhoz tartozó, kizárólag magyar államilag elismert, minősített fajtából tenyésztett halfajta, amely minimum 2 nyaras korától maximum 5 nyaras koráig élve, frissen, hűtve, vagy fagyasztva értékesített, fajtaazonos egyedeket jelenti. Utánanéztünk miért és mitől különleges az Alföldön tenyésztett, kiváló ízű és húsminőségű hal. […]

Tovább…

Komoly európai siker a Bélapátfalvai járásból: kiváló magyar halat véd az uniós oltalom

Nagy elismerést kapott idén ősszel a szilvásváradi pisztráng: felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára. A szilvásváradi pisztráng elnevezés a döntéssel bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba, amelyben jelenleg 1480 eredetmegjelölés van. A Szalajka-völgyben tenyésző pisztráng híres kiváló minőségéről és finom ízéről. Az itt nevelkedő halakból készült füstölt és sült pisztráng számos neves étterem étlapján is megtalálható. […]

Tovább…