Szükség van-e a magyar tormára?

A torma az egyik leginkább kézimunka-igényes növénykultúra, amit Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztenek. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát hoznak le, amely kielégíti a hazai és az kiviteli igényeket is. A megtermelt hazai mennyiség 20-25 százalékát belföldön értékesítik, 12-15 ezer tonnát pedig alapanyagként kerül a nyugat-európai országokba. […]

Tovább…

Ezért fontos a friss torma fogyasztása

Bebizonyították, hogy fél napon át tart a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása. Ezért a megfelelő hatás érdekében érdemes azonnal felhasználni, mert gyorsan megbarnul, a benne található illóolajok pedig hamar elpárolognak. Antibakteriális hatását a glikozidok biztosítják, a káliumtartalma pedig a veseműködést serkenti. A reszelt tormát ezért vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, megfázásra a torma és méz keveréke válhat be a gyógyuláshoz. A torma (Armoracia rusticana) tulajdonságai alapján a gyógynövények és a fűszernövények közé is sorolható. Az évelő, lágyszárú növény, fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is átvészelik: télen, pincében homok közé téve akár egy éven keresztül […]

Tovább…

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kaptak a dinnyék és egyes zöldségek

Elrendelte a Nébih a szükséghelyzeti felhasználási engedély kiadását a görög- és sárgadinnye, valamint sárgarépa, gyökérpetrezselyem, cékla és torma kultúrákban. Atkaölő, gombaölő és gyomirtó szereket használhatnak a termesztők, hogy megóvják a növényeiket. Cikkünkben leírjuk, melyik vegyszerekkel védekezhetnek a gazdák. […]

Tovább…