Javulnak az inflációs adatok: több élelmiszer is olcsóbb lett karácsony előtt

Jelentős mértékben, az októberi 10,4 százalék után 2023 novemberében 7,1 százalékra mérséklődött Magyarországon az élelmiszerek drágulásának éves üteme. Egyelőre a jövő évi kilátások is kedvezően alakulnak – állapították meg az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokat értékelve. […]

Tovább…

Átlagosan hatodával nőttek a fogyasztói árak 2022 augusztusához képest

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek, ezen belül a ruházkodási cikkek 1,6 százalékkal kevesebbe kerültek. Az élelmiszerek ára 19,5 százalékkal emelkedett 2022. augusztushoz viszonyítva. Ezen belül leginkább a cukoré (67,9 százalék), a büféáruké (29,6 százalék), a csokoládé és kakaóé (25,8 százalék), a péksüteményeké (20,1 százalék). […]

Tovább…

Megmutatta a válság, hogy az erős magyar mezőgazdaság csak egy illúzió

Mit mutat a magyar agráriumról az, hogy Magyarországon volt messze a legmagasabb az élelmiszerek inflációja, amely még a legutolsó adat szerint is mintegy 34 százalékos volt? Többek között erről is beszéltek Reptér című külpolitikai műsorban Virovácz Péterrel. A számszerűsíthető termelékenységet nézve azt látni, hogy egységnyi erőforrásból csak Bulgáriát előzzük meg jelenleg az Európai Unióban. […]

Tovább…

Javítható a magyar élelmiszerellátás a helyi rendszerek fejlesztésével és a pazarlás csökkentésével 

Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Ezzel kapcsolatban a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei is fontosak, mert tovább növelhetik a hazai, ökológiai művelésben vetett búzaterületek szántóföldi részarányát. […]

Tovább…

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában indul kutatóprogram. […]

Tovább…

Bár lassult az élelmiszerek drágulása januárban, mégsem lett olcsóbb a bevásárlás

A 2022. decemberi 44,8 százalékról januárban 44 százalékra mérséklődött az élelmiszer-infláció Magyarországon éves összevetésben. A lassulás elsősorban a bázishatások eredménye – mutattak rá az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által február 10-én közzétett inflációs adatokra reagálva. […]

Tovább…

Dimenzióugrást mutat az AgrárTrend Index, megérkezett a drága élelmiszerek világa

A korábbinál bizakodóbbak az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplői, nem csökkent érdemben a Takarék AgrárTrend Index értéke 2022 végén. A kritikusan alacsony mennyiségű és rossz minőségű termés miatt a kukorica esetében romlott számottevően a vállalkozások helyzetértékelése. Az állattenyésztőknél az év végére sok vállalkozásnál helyreállt a jövedelmezőség. […]

Tovább…

Közel 25 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek az idén, jövőre pedig olcsóbbak lesznek

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak – derült ki a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentéséből. A dokumentum összeállítói szerint az idén a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek tavalyhoz képest, 2023-ban viszont már 12,4 százalékkal csökkennek. […]

Tovább…